Jerry Ji op zaterdag op de 18de van de Haagsche
Beeld: Ronald Speijer

Jerry Ji wordt 2de in EK

30 juni 2018 Redactie GOLF.NL
De 18-jarige Jerry Ji was zaterdag heel dicht bij een zege in het European Amateur Championship op de Koninklijke Haagsche. Hij eindigde met een slotronde 69 (-3) één slag achter de winnaar.

Het is jammer dat Jerry Ji het niet heeft gered, want de winnaar van het EK mag in juli meedoen aan het Brits Open op Carnoustie. Maar de 18-jarige Nederlandse amateur leverde een topprestatie met een gedeelde tweede plaats. Met -6 na 72 holes zat de Nederlander bijna in een play-off om de zege want de leider na 54 holes, de Deen Nicolai Hojgaard, maakte op de slothole een double bogey (eerste afslag out of bounds). Hojgaard was een ronde 73 voor een totaal van -7 net een slag beter en won, Ji werd gedeeld tweede.

Ji begon de slotdag als gedeeld achtste en klom zes plaatsen in het klassement. Hij maakte in de slotronde meteen een eagle op de par-5 eerste hole. Daarna was het par na par afgezien van een birdie op de vierde en 16de hole - en een bogey op de slothole. Op de beroemde 18de hole van de Haagsche lag zijn afslag bijna tegen het hek op rechts, de out of bounds grens, hij had min of meer geluk.

'Het was jammer van die bogey op de laatste hole', zei Ji, 'Maar ik ben desondanks tevreden. Ik heb solide gespeeld en het spel is goed in de aanloop naar het ELTK. (12-14 juli)' De amateur van de Noordwijkse won eind 2017 in de VS de Junior Orange Bowl en dit jaar het NK Strokeplay. Hij is nummer 357 op de wereldranglijst voor amateurs.

Nordin van Tilburg maakte drie keer 72 maar op zaterdag 76. De 18-jarige amateur van The Dutch werd gedeeld 45ste. 'De eerste drie ronde waren heel solide', zei Van Tlburg. 'Vandaag maakte ik te veel foutjes. Maar ik ben redelijk tevreden. Het was mijn eerste EK en ik heb de cut gehaald in een groot internationaal toernooi.' Pierre Verlaar Junior werd na een slotronde 76 gedeeld 54ste.

Geslaagd

Ji evenaart de beste prestatie van een Nederlander in een EK: Richard Kind werd tweede in 2008 en Maarten Lafeber werd gedeeld tweede in 1996. Lafeber, nu bondscoach, kijkt terug op een geslaagd NK zei hij zaterdagnamiddag na vier droge en warme zomerdagen op de Haagsche. 'Jerry had een hot start en deed tot de laatste holes mee om de overwinning, hij heeft het fantastisch gedaan. Hij toonde vandaag weer zijn goede short game. Met birdies op 5 en 10, twee relatief korte par-5's, was het misschien gelukt om te winnen, maar hij heeft een fantastisch toernooi gespeeld. Als je van tevoren had gezegd dat Jerry in de top 5 zou eindigen, dan had ik gezegd: "Ja graag." En ook Nordin heeft het goed gedaan, drie van de vier ronden heel stabiel.'

'Het EK is een heel belangrijk toernooi en voor de Nederlanders was het de eerste drie dagen ook een beetje geluk hebben met de start want in de middag stond er soms veel wind', aldus Lafeber. 'Sommigen moeten nog stappen maken, anderen hebben het heel goed gedaan, en het is een heel goede voorbereiding op het ELTK geweest. De baan was ook fantastisch. Ik had wel graag meer jeugd gezien onder het publiek maar het kampioenschap was in alle opzichten geslaagd. De Haagsche is een visitekaartje voor golf in Nederland en de vrijwilligers hebben hard gewerkt waardoor alles op rolletjes liep.' 

Volgens Bas Friedericy, medewerker organisatie en ondersteuning NGF Wedstrijden, was de baan van de Haagsche in 'de beste conditie ooit' en ook NGF-directeur Jeroen Stevens en manager topsport Niels Boysen waren vol lof. 'De greenkeepers hebben het geweldig gedaan', aldus Boysen. 'Vrijdagavond heeft hoofdgreenkeeper Willem Slats voor de lol de achternamen van de greenkeepers op een scorebord geplakt en dat is volledig terecht.' Stevens: 'De Haagsche heeft een topbaan gepresenteerd waarmee je kunt aankomen op een EK. En het gebeurt niet vaak dat drie Nederlanders de cut halen in een individueel EK. Jerry en Nordin zijn nog maar 18 jaar oud maar hebben laten zien dat ze kunnen meekomen met de top, en ze hebben zelf kunnen zien wat ze nog missen om de top te halen.' 

Missed cut

Acht Nederlanders misten de 54-holes cut (+3, de beste zestig spelers plus ties):

Stan Kraaij 76 76 70 +6
Philip Bootsma 72 77 75 +8
Peter Melching 72 80 73 +9
Koen Kouwenaar 77 74 75, Kiet van der Weele 73 78 75 +10
Dario Antonisse 74 79 74, Vince van Veen 74 78 75 +11
Robin van Deutekom 84 76 75 +19

Zeven Nederlandse spelers werden voor het EK geselecteerd door de NGF-coaches. Bootsma en Verlaar kwalificeerden zich via hun positie op de wereldranglijst voor amateurs en Antonisse kreeg een wildcard van de Haagsche, zijn home course. Het is de tweede keer dat het het Individueel Europees Amateur Kampioenschap voor heren in Nederland wordt gespeeld. De eerste keer was in 1986 en dat was de eerste editie van het EK. Onder de oud-winnaars zijn Sergio Garcia (1995), Rory McIlroy (2006) en Victor Dubuisson (2009).

Leaderboard.

Jagen op talent

In het Europees Kampioenschap voor amateurs op de Koninklijke Haagsche is er naast de strijd om de titel nog een competitie gaande: coaches van Amerikaanse universiteiten en vertegenwoordigers van de grote golfmerken proberen de toptalenten voor zich te winnen. Bekijk de video hieronder en lees hier meer.


Lees meer over

Amateurs Jerry Ji