Anne van Dam
Beeld: Ladies European Tour

Zomertip #9: zoek ruimte op de greens

3 juli 2018 Redactie GOLF.NL
De zomervakantie staat voor de deur, en dus is het de hoogste tijd om te pieken op de golfbaan. De komende 10 dagen geven we je dagelijks een toptip uit het GOLF.NL archief om alles uit de zomer te halen!
Anne van Dam (22) is professional en won in oktober 2016 haar eerste titel op de Ladies European Tour, het Xiamen International Ladies Open in China. In 2018 speelt ze ook in Amerika op de Symetra Tour om haar kaart voor de LPGA te veroveren. Vorige jaar gaf ze deze tip van de week:

'Wat mij het meeste opvalt aan het spel van amateurs is dat ze te vaak direct naar de vlag willen. Ze zien de vlag en gaan daar dan ook blind voor. Dat pakt geregeld verkeerd uit als de slag niet perfect is. Wat je dan ziet is dat de bal in een bunker komt of op een plek naast de green waar je heel moeilijk bij de vlag kunt komen. Met een bogey of erger tot gevolg.

Klik hier voor alle zomertips

Het is veel verstandiger om de ruimte op de green op te zoeken. Probeer daarom eens een ronde te spelen waarbij je met je approaches alleen probeert om de bal midden op de green te slaan, dus eigenlijk te spelen alsof er geen vlag in de hole staat. Als je voor het midden van de green gaat is de kans groot dat je met twee putts de green afloopt en goed scoort. 

Ik merk zelf ook nog weleens dat ik te veel voor de vlag ga en de (te) agressieve "Tiger-line" neem. Heel vaak is het zo dat je aan een kant van de vlag veel meer ruimte hebt en dat je van daaruit ook prima je putt voor birdie kunt holen. Ik let er ook op bij kortere slagen, dus bij het pitchen en chippen. Ik maak gebruik van de slope van de green om bij de hole te komen en lijn dus niet direct naar de vlag op. Als je dat doet elimineer je de hoge scores en geef je jezelf nog steeds kans op een birdie.

Interview: 'De andere Anne'

In principe zou je kunnen zeggen dat je met respect voor de baan moet spelen. Het houdt je spel ook meer ontspannen omdat je niet altijd de perfecte bal hoeft te slaan. Samenvattend: als je altijd in een rechte lijn voor de vlag gaat, liggen de hoge scores op de loer. Door de ruimte te zoeken op de greens krijg je nog steeds voldoende kans op het maken van een birdie of par. Doe je dat niet, en het gaat fout, dan moet je vechten voor je par en kan je die birdie wel vergeten!'

Klik hier voor tip 8: goed oplijnen 

Hou je scores bij in de de app GOLF.NL

Heb je de tips opgevolgd en ga je de baan in? Dan is het tijd om je birdies in de app te zetten zodat je meteen kunt zien of je je handicap hebt verlaagd. Als je veel speelt en je handicap handig bijhoudt op de app GOLF.NL (of op mijn.golf.nl) zegt een handicap veel meer over jou als golfer. Daarnaast is het een leuke manier om de verschillende banen die je hebt gespeeld, bij te houden en te zien hoe je het doet vergeleken met vrienden, leeftijdsgenoten en andere golfers van jouw niveau in Nederland. Ook is het goed te weten of je progressie boekt en stijgt in de verschillende rankings. Zorg ervoor dat je niet de golfer bent die zegt "vroeger had ik handicap 15", maar een handicap hebt die een goede afspiegeling is van je spelniveau.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het werkt.

 

De app GOLF.NL is er voor iedereen die bij de NGF is geregistreerd. In 2017 zijn meer dan 100.000 oefen- en -q-kaarten ingevoerd in de app. De nieuwe versie is nu te downloaden in de appstores van iOS en Android. Bijna 80.000 golfers gebruiken de app al. Waar wacht je op? Ga naar golf.nl/app om de app te downloaden (iPhone & Android).