Joost Luiten
Beeld: Golfsupport.nl

Zomertip #8: alles begint bij oplijnen

2 juli 2018 Redactie GOLF.NL
De zomervakantie staat voor de deur, en dus is het de hoogste tijd om te pieken op de golfbaan. De komende 10 dagen geven we je dagelijks een toptip uit het GOLF.NL archief om alles uit de zomer te halen!
Joost Luiten (31) heeft zes zeges op de European Tour achter zijn naam staan en gaf vorig jaar deze tip van de week:

'Goed golf begint bij de basis en 90% van de amateurs waar ik mee speel staat verkeerd opgelijnd. Als het oplijnen niet goed is, kan je de rest eigenlijk wel vergeten. Oplijnen klinkt simpel, maar het is misschien wel een van de moeilijkste dingen in golf om structureel goed te doen. Als je het niet consequent traint - en de overgrote meerderheid van de amateurs doet dat niet - ben je gezien. Je moet dan al gaan compenseren in het begin van je bacskwing en dan ga je van fout naar fout. 

Ik oefen het oplijnen op de driving range - door een club neer te leggen - of op de baan, waar ik het laat controleren door mijn caddie. Jij kan dat natuurlijk ook laten doen door een medespeler. Zeg dan tegen je medespeler waar je heen wilt slaan - bijvoorbeeld twee meter links van de vlag - en laat controleren of je daar ook daadwerkelijk naar toe staat opgelijnd. Je gevoel kan je namelijk goed voor de gek houden. Soms sta je voor je gevoel goed, en blijkt vervolgens dat je tien meter te ver naar links of rechts staat.

Als je een fade of draw wilt slaan gebruik je vaak de stand van je voeten om dat te kunnen doen. Zo sta je bij een fade iets open. Het slaan van verschillende balvluchten begint dus ook met goed oplijnen, want als je een draw wilt slaan, en je staat open, is het al bijna onmogelijk om een draw te slaan. Het kan wel, maar dan ben je heel erg afhankelijk van timing, met als gevolg dat het resultaat heel erg inconsistent wordt en de ballen alle kanten op gaan.

Oplijnen is iets dat ik elke dag controleer. Het is echt de basis van de basis. Het gevoel voor het goed oplijnen moet je kalibreren en constant recht zetten. Het begint met je voeten, maar je knieën en schouders moeten ook parallel aanstaan. Je schouders hebben meer invloed op de vertrekrichting van de bal dan je voeten, maar als je voeten open staan en je schouders dicht is het onmogelijk om veel snelheid te genereren. Kortom: besteed aandacht aan het oplijnen en controleer het regelmatig!'

Klik hier voor alle zomertips

Klik hier voor meer video-instructies van Joost Luiten

Hou je scores bij in de de app GOLF.NL

Heb je de tips opgevolgd en ga je de baan in? Dan is het tijd om je birdies in de app te zetten zodat je meteen kunt zien of je je handicap hebt verlaagd. Als je veel speelt en je handicap handig bijhoudt op de app GOLF.NL (of op mijn.golf.nl) zegt een handicap veel meer over jou als golfer. Daarnaast is het een leuke manier om de verschillende banen die je hebt gespeeld, bij te houden en te zien hoe je het doet vergeleken met vrienden, leeftijdsgenoten en andere golfers van jouw niveau in Nederland. Ook is het goed te weten of je progressie boekt en stijgt in de verschillende rankings. Zorg ervoor dat je niet de golfer bent die zegt "vroeger had ik handicap 15", maar een handicap hebt die een goede afspiegeling is van je spelniveau.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het werkt.

 

De app GOLF.NL is er voor iedereen die bij de NGF is geregistreerd. In 2017 zijn meer dan 100.000 oefen- en -q-kaarten ingevoerd in de app. De nieuwe versie is nu te downloaden in de appstores van iOS en Android. Bijna 80.000 golfers gebruiken de app al. Waar wacht je op? Ga naar golf.nl/app om de app te downloaden (iPhone & Android).