Adam Scott
Beeld: Golfsupport.nl

Zomertip #7: kale liggingen

1 juli 2018 Redactie GOLF.NL
De zomervakantie staat voor de deur, en dus is het de hoogste tijd om te pieken op de golfbaan. De komende 10 dagen geven we je dagelijks een toptip uit het GOLF.NL archief om alles uit de zomer te halen!

In de zomer kan je weleens een kale ligging tegenkomen. PGA Professional Sjors Lemmens (Impact Golf Academy Maastrich) gaf een tip voor deze lastige ligging:
 
'Wanneer de zomer warm en droog is, heeft dat uiteraard ook invloed op de conditie van de baan. Zo zie je met name op hogere punten in de baan vaak plekken ontstaan waarop er nauwelijks meer gras groeit en de ondergrond heel hard wordt. Als de bal tot stilstand komt op deze harde en droge ondergrond, zie ik vaak de angst toeslaan bij spelers. Ze zijn bang om de bal niet meer zuiver te raken. Je wordt inderdaad sneller afgestraft wanneer je iets te vroeg de grond raakt, maar met de volgende aandachtspunten kun je dit voorkomen.
 
Zoals gezegd is de meest voorkomende fout dat het clubhoofd te vroeg het diepste punt bereikt. Het wordt dus heel belangrijk dat de grond pas geraakt wordt nadat je contact hebt gemaakt met de bal.
 
In je set-up maak je de aanpassing door de bal wat meer naar rechts te verplaatsen ten opzicht van je normale balpositie in je set-up. In de swing is het van belang dat je gewicht zich niet naar rechts gaat verplaatsen, want dat maakt het moeilijker qua timing om bij impact exact op de goede plek terug te komen. Zet daarom je gewicht ongeveer 60% op je linkerbeen en zorg dat je gewicht tijdens de backswing zo min mogelijk wordt verplaatst. Focus vooral op het draaien van je schouders. Daarbij mag de opwaai ook wat steiler zijn dan normaal. Dit alles zorgt ervoor dat je de bal makkelijker in de neerwaartse zwaai gaat raken met een beter resultaat als gevolg.
 
Wanneer je dit wilt oefenen (en ook nog eens het gras wilt sparen) kun je het beste in een bunker gaan staan en het volgende doen:

  1. Trek in het zand een lijn op het punt waar de bal zou liggen. 
  2. Maak een swing en kijk of je precies op de lijn of tot maximaal 3 centimeter achter de lijn het zand raakt.
  3. Als je dit na een paar swings onder de knie hebt, en dus steiler inkomt op de bal, zal je op de het gras ook meer plag gaan slaan, zelfs bij een kale ligging, en dat is in dit geval alleen maar goed.  
Succes met oefenen!'

Klik hier voor tip 6: uit het lange grasKlik hier voor alle zomertips.

Hou je scores bij in de de app GOLF.NL

Heb je de tips opgevolgd en ga je de baan in? Dan is het tijd om je birdies in de app te zetten zodat je meteen kunt zien of je je handicap hebt verlaagd. Als je veel speelt en je handicap handig bijhoudt op de app GOLF.NL (of op mijn.golf.nl) zegt een handicap veel meer over jou als golfer. Daarnaast is het een leuke manier om de verschillende banen die je hebt gespeeld, bij te houden en te zien hoe je het doet vergeleken met vrienden, leeftijdsgenoten en andere golfers van jouw niveau in Nederland. Ook is het goed te weten of je progressie boekt en stijgt in de verschillende rankings. Zorg ervoor dat je niet de golfer bent die zegt "vroeger had ik handicap 15", maar een handicap hebt die een goede afspiegeling is van je spelniveau.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het werkt.

 

De app GOLF.NL is er voor iedereen die bij de NGF is geregistreerd. In 2017 zijn meer dan 100.000 oefen- en -q-kaarten ingevoerd in de app. De nieuwe versie is nu te downloaden in de appstores van iOS en Android. Bijna 80.000 golfers gebruiken de app al. Waar wacht je op? Ga naar golf.nl/app om de app te downloaden (iPhone & Android).