Golfers op vakantie, wat zijn de trends?

12 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Is de golfvakantie al geboekt? Je bent zeker niet meer de eerste! Golftripjes zijn in. De trend in 2018: hoe meer zielen hoe meer golfvreugd!

GOLF.NL nam deze week een kijkje op de vakantiebeurs (dat kan nog tot en met zondag 14 januari, Jaarbeurs Utrecht). Krijg je daar als je rondloopt zin in vakantie? Ja! En niet alleen omdat je moe wordt van het slenteren langs de stands.

Maar ons getrainde oog speurde naar golf en dat sneeuwde toch behoorlijk onder in het aanbod van strand, zon, zee, bergen, jungle en cultuur.

Zijn golfvakanties dan uit? Nee, zeker niet, roepen Eric Bakker van Pin High Golftravel en Boudewijn Damler van Golftime in koor. De economie trekt aan en de golfer trekt de beurs (weer) open. Over het aantal boekingen in afgelopen jaar en de al gedane reserveringen voor het komende jaar hebben beiden niet te klagen.

MEER VROEGBOEKERS

Wat moet je nu weten over golfvakanties in 2018? Daarover later meer. Eerst nog even terugblikken op 2017. Was dát een jaar met nieuwe trends?

Twijfelachtig of je het een trend mag noemen, maar het viel Eric Bakker op dat mensen eerder boekten. ‘Een trend die je kunt koppelen aan een oplevende economie. Laatboekers zijn meer uit op voordeeltjes in prijs, maar eerder boeken heeft veel voordelen. Vroeg boeken scheelt je in de prijs voor een vliegticket en je krijgt betere starttijden, want uiteindelijk wil iedereen om tien uur ’s ochtends de baan in maar er kunnen op dat tijdstip maar vier spelers tegelijk afslaan. Bij last-minutes heb wellicht voordeel op de hotelprijs. Daar staat tegenover dat je misschien wel genoegen nemen met een starttijd om drie uur ’s middags terwijl het om vijf uur donker wordt…’

WEDEROPSTANDING TURKIJE?

Koplopers met boekingen waren volgens Damler in 2017 nog vooral Portugal en Spanje. ‘Dat is al jaren zo, maar voor ons was Le Golf National in Parijs een succesvolle bestemming. Spelen op de baan waar straks de Ryder Cup plaatsvindt, is populair en dat zal het ook in 2018 zijn. De baan is tot eind augustus open voor greenfeespelers. En niet tegen Valderrama-tarieven’, aldus Damler, die refereert aan schappelijke prijzen in Parijs.

Uiteraard stond Parijs ook in de spotlights bij de onlangs in Cannes gehouden internationale beurs voor golfreizen (IGTM), waar Vlaanderen werd verkozen tot dé te ontdekken golfbestemming van 2018. Korte tripjes dicht bij huis blijven ook dit jaar onverminderd populair. 

Wat gaat nog meer opvallen in 2018? Damler voorziet de wederopstanding van Turkije als golfbestemming. De politieke onrust maar vooral de aanslagen in de afgelopen jaren hielden de golftoerist weg uit Belek en contreien. De rust lijk teruggekeerd en de stroom golfers weer op gang te brengen. Damler: ‘Ik houd een slag om de arm natuurlijk want er kan ook weer verandering komen in de politieke situatie.’

Trendy golfbestemmingen worden ook ‘gemaakt’ door vluchtconnecties. Bakker: ‘Niemand wil overstappen. Je ziet het aan Mauritius en Bulgarije, waar je nu rechtstreeks op kunt vliegen. De boekingen op die bestemmingen nemen daardoor toe.’

'Lekker golfen en lekker eten, daar zijn de meesten wel naar op zoek.’


Een andere trend voor 2018: hoe meer zielen hoe meer golfvreugd. Damler: ‘Het aantal groepjes dat via clubs met pro’s een golfreisje maakt, neemt ook behoorlijk toe. Als er gesneden moet worden in het vakantiebudget, gaat dat nog wel met partner maar niet met vrienden. We zien nu dat het aantal damesgezelschappen met een pro en heren met elkaar in toenemende mate weer golfreisjes boeken.’ Die tendens neemt ook Bakker waar. ‘Was het de afgelopen jaren vaak met twee, nu zie je meer met vier of zes.’

Opvallend genoeg nemen de golfuitstapjes in lengte niet toe. ‘De golfers kiezen dan eerder voor iets meer kwaliteit dan voor een langere duur. Lekker golfen en lekker eten, daar zijn de meesten wel naar op zoek’, aldus Bakker, die ook een verdere toename verwacht van golfuitstapjes in eigen land. 'Het aanbod wordt ook steeds groter.'

De behoefte om naast het golfen, lekker eten en een goed hotel ook nog ander avontuur te beleven, is nog niet heel groot. ‘Er wordt wel wat meer geïnformeerd naar wat er op een bestemming nog meer te doen is, maar nog niet op dermate grote schaal dat we het ook echt moeten gaan aanbieden. Maar de golfer trekt er op de golfvrije dagen vast wel uit om wat van de omgeving te zien of ander avontuur op te zoeken. De ontzorging wat betreft de reis en de starttijden blijven verreweg het belangrijkste dat de golfer geregeld wil hebben’, aldus Damler.

}