Chateau du Lac
Royal Waterloo
Royal Golf Club of Belgium - Ravenstein
The National

Vlaanderen: golfbestemming 'to be'

15 december 2017 Redactie GOLF.NL
Vlaanderen is uitgeroepen tot dé te ontdekken golfbestemming van 2018. Hoewel veel Nederlanders de charme van ons zuiderbuurland al kennen, is Château du Lac misschien nog een onbekend (golf)pareltje.


Op de 20ste editie van de International Golf Travel Market (IGTM) in Cannes werd deze week bekendgemaakt dat Vlaanderen de award Undiscovered golf destination of the year 2018 heeft gewonnen. Deze prijs is in het leven geroepen door de International Association of Golf Tour Operators (IAGTO); een groep van internationale golfreisjournalisten selecteerde de Belgische regio uit 60 bestemmingen.

In het persbericht staat te lezen: “Al beroemd vanwege haar historie, cultuur, gastronomie en goede fietsmogelijkheden, maar Vlaanderen is niet bekend als golfbestemming terwijl een ronde golf, met meer dan vijftig golfbanen, nooit ver verwijderd is van een goed diner en een perfect Belgisch biertje.”

Combinatie van veel goede dingen

Wie ons zuiderbuurland een beetje kent, weet dat daar geen woord aan gelogen is. België heeft een groot aantal prachtige steden zodat je om de hoek van de golfbaan altijd wel vertier kunt vinden in een gezellige binnenstad. Bovendien kent het historische landgoederen en kastelen waar je je waant in vervlogen tijden.

Op de (promotie)site golfinlanders.com kun je niet alleen starttijden boeken maar ook informatie vinden over de verschillende regio’s. Een daarvan is natuurlijk die van de hoofdstad Brussel, waar vlakbij, als leuke extra, de bierhoofdstad Leuven ligt. Op slechts een half uur van beide steden, weliswaar op de grens met Wallonië, ligt aan het Meer van Genval Château du Lac, een prachtige uitvalsbasis voor een aantal mooie golfronden.

Flaneren langs de oevers

Je zou Château du Lac een modern kasteel kunnen noemen want het werd pas in 1906 gebouwd. De beoogde functie van het kasteel in romantische Lotharingse stijl was een fabriek voor het bottelen van mineraalwater maar Du Lac werd een kuuroord. Sinds 1981 is het kasteel een luxe hotel. De kamers zitten voor een deel in het kasteel en voor een deel in een nieuwe vleugel, samen met onder meer een grote spa en fitnessruimte. Er is een chic restaurant en voor ‘pub food’ kun je goed terecht in het plaatsje Genval.

Naast het met klimop begroeide Château du Lac, ’s avonds prachtig verlicht, ligt een putting green van kunstgras, maar het kasteel ligt niet aan een golfbaan. Het is echter maar een klein eindje rijden naar toppers zoals Royal Golf Club of Belgium en Royal Waterloo. Het Meer van Genval is van grote meerwaarde. Je kunt er heerlijk wandelen langs oevers waarop in de loop der eeuwen prachtige villa’s zijn gebouwd.

Meer informatie over Martin's Château du Lac Hotel

GOLFBANEN IN DE BUURT

Royal Waterloo GC

De club vlakbij de slagvelden waar Napoleon is verslagen, heeft twee achttien-holesbanen (La Marache en Le Lion) en een negen-holesbaan. La Marache is de beste; de bos- en parkbaan stamt uit 1960 en is ontworpen door Fred Hawtree. Le Lion is van architect Paul Rolin en bestaat sinds 1980.

Afstand vanaf het hotel: 6 km
Minimale handicap: 28 (La Marache) en 36 (Le Lion)
Greenfee La Marache*: 105 euro (werkdagen), 125 euro (weekend)
Greenfee Le Lion*: 95 euro (werkdagen), 105 euro (weekend)
Cijfer Leadingcourses.nl: 8,4

* Van half maart tot half oktober; in de winter is de baan alleen toegankelijk voor leden en gasten

Royal GC of Belgium Ravenstein

De club heeft twee banen. De Old Course stamt uit 1906. Seymour Dunn zou de architect zijn maar dat is niet zeker. Hij heeft een van de beroemdste banen ter wereld ontworpen, Royal County Down in Ierland. De New Course met negen holes is in 1951 geopend. Beide banen liggen in een botanische tuin, met veel verschillende bomen, wat hoogteverschil en goed verdedigde greens. 

Afstand vanaf het hotel: 16 km
Minimale handicap Old Course: 20 (mannen), 24 (vrouwen); New Course: 36 (mannen en vrouwen)
Greenfee Old Course: 110 euro
Greenfee New Course: 60 euro
Cijfer Leadingcourses.nl: 8,1

The National 

Een spiksplinternieuwe topbaan iets ten oosten van Brussel. Onderdeel van het project Sterea, een herontwikkeling van de voormalige hippodroom (paardenrenbaan) in Sterrebeek. De 18-holesbaan is ontworpen door de Belg Bruno Steensels (samen met Ian Woosnam ook de architect van The International en ontwerper van bijvoorbeeld de Goyer). Er is een range met twee verdiepingen inclusief afslagplaatsen op gras en een Compact Course met 6 holes.  

Afstand vanaf het hotel: 20 km
Greenfee Compact Course 6 holes: 25 euro (ma-do) en 30 euro (vr-zo)
Greenfee Championship course: 95 euro (ma-do); 120 euro (vr-zo)*
Cijfer Leadingcourses.nl: 8,6

* Vanaf begin 2018 is de baan in het weekend en op feestdagen alleen toegankelijk voor leden en gasten