De nieuwe Spin Milled 7 wedges van Bob Vokey.
Beeld: Titleist
De SM7 wedges zijn verkrijgbaar in '3 finishes'. Dit is de meest verkochte, de Tour Chrome versie.
Beeld: Titleist
De nieuwe Brushed Steel versie.
Beeld: Titleist
Als het niet donker genoeg kan: de Jet Black versie.
Beeld: Titleist
De verschillende 'grinds' van de Vokey SM7 wedges.
Beeld: Titleist

Nieuwe wedges van Titleist: Vokey SM7

25 januari 2018 Redactie GOLF.NL
De wedges van Bob Vokey zijn al jarenlang de #1 op de tour. De wedgegoeroe is inmiddels toe aan zijn zevende lijn. Wat is er nieuw aan de Spin Milled 7 wedges van Titleist?

Wat is het?

Het motto achter de nieuwe SM7-lijn is 'Know your letter, hit your number'. Met andere woorden: kies de grind (de goede letter) die bij je past voor het slaan van de afstand naar de vlag ('your number'). Opvallend aan elke nieuwe Spin Milled wedge van Bob Vokey, en de SM7-lijn is geen uitzondering, is de aandacht voor de 'grind' - de manier waarop de wedge is afgewerkt. 

Waarom is grind belangrijk? De vorm van de zool bepaalt voor een groot deel hoe de club bij impact met de grond reageert en of je de club kunt manipuleren (open of dicht). De SM7-lijn heeft zes verschillende grinds:

F - De F grind is een rechttoe rechtaan grind voor volle swings waarbij het clubhoofd niet open of dicht wordt gezet. De F grind is dan ook de meeste gebruikte (sand)wedge op de verschillende tours.

S - Vernoemd naar Steve Stricker. Deze grind biedt iets meer veelzijdigheid (omdat je het clubblad iets meer open of dicht kunt zetten) dan de F grind, maar is nog steeds een wedge voor de speler met een eenvoudige techniek (weinig polsactie, veel lichaamsrotatie).

M - De favoriet van Vokey zelf. Een wedge voor spelers die het clubblad graag open of dicht zetten om bepaalde slagen rond de green uit te kunnen voeren.

D - Een nieuwe grind die veel weg heeft van de M grind, maar aanzienlijk meer bounce heeft.

K - De wedge met de meeste bounce is de K grind. Daarmee is het de meest vergevingsgezinde wedge in de lijn en een ideale club voor bunkerslagen.  

L - De L grind - o.a. gebruikt door Jordan Spieth - is met scherpe lijnen en minder bounce zeer veelzijdig, maar tegelijkertijd de minst vergevingsgezinde wedge in de line-up.

Natuurlijk is er naast grind ook 'bounce', het aantal graden tussen de leading edge en de trailing edge. Het kiezen van de goede bounce heeft niet alleen te maken met het type swing (vlak of steil), maar ook met de ondergrond. Speel je hoofdzakelijk op een zachte (vochtige) ondergrond, dan heb je een wedge nodig met meer bounce - zodat de club zich minder snel ingraaft.

Wat is er nieuw?

Om de balvlucht goed te kunnen controleren, en het verschil in balvlucht tussen de verschillende wedges te minimaliseren, introduceerde Vokey in de SM6-lijn 'progressive CG'. Dit betekent dat de wedges met een lagere loft een lager zwaartepunt hebben. Naar mate de loft omhoog gaat, gaat het zwaartepunt (de 'CG') ook omhoog. Waarom dat belangrijk is? Als je het zwaartepunt oplijnt met waar je de bal op het clubhoofd raakt (dus laag bij een 50 graden wedge en hoger bij een 60 graden wedge) krijg je een constantere balvlucht en de juiste spin bij elke wedge. In de SM7-lijn heeft Vokey dit effect vergroot: een nog lager zwaartepunt in de lagere lofts en een hoger zwaartepunt in de hogere lofts. 

Wat betreft afwerking zijn er drie verschillende finishes in de SM7-lijn: Tour Chrome, Jet Black en de nieuwe finish Brushed Steel (zie afbeeldingen boven dit bericht). De laatste is donkerder dan de Steel Gray finish uit de SM6-lijn en wat ons betreft de mooiste finish. Dankzij een speciale hittebehandeling (dit werd ook al in de SM6-lijn gedaan) gaan de groeven in de wedges twee keer zo lang mee.

Wat vinden wij?

De nieuwe SM7-lijn is wat we gewend zijn van Titleist en Bob Vokey: no-nonsense clubs met een aantal kleine verbeteringen (CG, nieuwe grind) ten opzichte van de vorige lijn. In totaal zijn er, door de verschillende grind, bounce en loft opties, 23 verschillende SM7 wedges. De kans is dus klein dat er geen wedge voor jou bijzit. Voor het vinden van die goede wedge(s) moet je je wel laten fitten. Waarschijnlijk ben je weleens gefit voor je driver of een nieuwe ijzerset. Wedges behoren (samen met de putter) tot de clubs die minder vaak het onderwerp zijn bij een fitting. En dat is gek, want het zijn clubs waar je mee varieert: volle swings, halve swing, lage ballen, hoge ballen etc. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: laat je fitten!

Klik hier voor de GOLF.nl wedge special als je meer wilt weten over wedges. 

Productinformatie

De nieuwe Vokey Design SM7 wedges zijn vanaf 9 maart verkrijgbaar. Op Vokey.com is het mogelijk om je eigen 'custom' wedge te bouwen (kleuren, stempels, etc.)

Staal: € 165
Graphite: € 179

Meer weten? www.titleist.com

Lees meer over

Equipment