De 'X-Face' van de nieuwe Rogue driver van Callaway.
Beeld: Callaway Golf
Samen met Boeing verbeterde Callaway de aerodynamische eigenschappen van het clubhoofd.
Beeld: Callaway Golf
Natuurlijk keert de succesvolle 'Jailbreak' technologie - die we kennen van voorganger Epic - terug in Rogue.
Beeld: Callaway Golf
Naast drie verschillende drivers lanceert Callaway ook twee Rogue fairwaywoods.
Beeld: Callaway Golf

Callaway onthult opvolger Epic: Rogue

17 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Na het grote succes van de Epic lanceert Callaway na een jaar de opvolger: de Callaway Rogue Driver. Naast drie verschillende drivers verschijnen er ook nieuwe fairwaywoods.

Wat is het?

'Jailbreak Distance with Increased Forgiveness'. Dat is de 'oneliner' waarmee Callaway deze week Rogue - de opvolger van de succesvolle Epic driver - lanceert. En Rogue heeft grote schoenen te vullen na het succes van de Great Big Bertha Epic, de best verkochte driver in 2017 in Europa en Amerika. 

De twee tralies, ook wel Jailbreak Technology genoemd, sloegen aan bij de golfer. Gecombineerd met slimme marketing werd Epic veruit de meest besproken driver van 2017. 

Een jaar later keert de technologie, waarbij de kroon en de zool met elkaar worden verbonden voor extra stijfheid, wat weer leidt tot meer balsnelheid, ietwat aangepast terug in de Rogue. 

De tralies, die een zandlopervorm hebben gekregen, zijn nog net zo sterk maar wel 25% lichter, en dankzij die besparing krijg je extra vergevingsgezindheid terug. Zo is het clubhoofd, de 'X-Face', van Rogue op sommige plekken dunner en op andere plekken weer iets dikker voor een hogere balsnelheid bij niet zuiver geraakte ballen.

Callaway werkte al eerder samen met Boeing, en deed dit ook bij de ontwikkeling van Rogue. Samen met de vliegtuigbouwer verbeterde Callaway de aerodynamica voor nog meer clubhoofdsnelheid. 

Het clubhoofd zelf is nog steeds 460cc, maar heeft een iets grotere 'footprint' bij adressering. Deze voor het oog grotere maat  zou er aan moeten bijdragen dat golfers wat relaxter achter de bal staan.   

Wat is nieuw?

Niet één, maar drie verschillende versies van de Rogue driver waaruit men kan kiezen.  De modellen kort op een rij:

Rogue - Het grootste verschil tussen de standaard Rogue en de Epic is dat er geen systeem is waarmee je gewicht kan verplaatsen. Callaway heeft ontdekt dat maar weinig spelers gebruik maakte van het systeem op Epic en dat deze vaak in de 'draw' stand werd gezet. Voor deze spelers heeft Callaway een speciale 'draw' versie van de Rogue ontwikkelt (zie onder). De OptiFit hosel waarmee je de loft kunt aanpassen keert wel terug (zie onder). Verkrijgbaar in 9, 10.5 en 13.5 graden loft. 

Rogue Sub Zero
- Iets minder vergevingsgezind dan de standaard Rogue, maar de minder spinnende Rogue Sub Zero is nog steeds heel stabiel bij ballen die je niet in het midden raakt. Met de Rogue Sub Zero kun je wel met gewichtjes (14 en 2 gram) aan de gang om het zwaartepunt aan te passen. Verkrijgbaar in 9 en 10.5 graden loft.

Rogue Draw - Met extra veel gewicht in de hiel zorgt de Rogue Draw voor, je raadt het al, meer draw. Verkrijgbaar in 9, 10 en 13.5 graden loft. 

Er zijn flink wat premium shafts verkrijgbaar voor Rogue. Shafts zijn er in 40, 50, 60, 70 of 80 gram, o.a. van Aldila en Project X. 

Naast een driver lanceert Callaway ook fairwaywoods, in twee verschillende modellen: een standaard versie (13.5, 15, 17, 19, 20 'Heavenwood', 21, 23 & 25 graden loft) en een Sub Zero versie (13.5, 15 & 18 graden loft) voor spelers die op zoek zijn naar minder spin. 

Wat vinden wij?

Hoe verbeter je iets wat 'Epic' is? Met Rogue is de succesformule allesbehalve omgegooid. Rogue is namelijk niet de grote enorme stap voorwaarts die Callaway met Epic maakte, en dat claimt Callaway ook niet. Rogue is wel een verbeterde Epic, met name op het gebied van vergevingsgezindheid. De finish (aquamarijn) is anders en de aerodynamica is wat geoptimaliseerd voor nog een beetje extra afstand. 

Die extra vergevingsgezindheid is het resultaat van gewichtsbesparing (bijvoorbeeld door in de standaard versie het gewichtsverdelingssysteem weg te laten). Dat gewicht is handig verplaatst naar andere plekken zodat je geen lengte verliest als je de bal niet helemaal zuiver raakt.

Samenvattend: Rogue is net zo lang als Epic, alleen vliegt Rogue iets verder bij ballen die je niet op de sweetspot raakt. Het verschil in lengte tussen goede en slechte slagen wordt simpelweg kleiner, volgens Callaway om precies te zijn 16% kleiner. 

De vice president Marketing van Callaway, Harry Arnett, geeft een advies waar wij ons wel in kunnen vinden:  'Laat je fitten door een professionele fitter, en als Rogue niet beter is dan wat je nu in de tas hebt zitten, van welk merk dan ook, koop hem alsjeblieft niet.'  

Productinformatie

Callaway Rogue (Sub Zero & Draw) Driver. Prijs: € 549
Callaway Rogue Fairwaywoods. Prijs: € 329

De Rogue drivers en fairwaywoods zijn verkrijgbaar vanaf 9 februari. 

Lees hier het artikel op GOLF.NL over de nieuwe ijzers en hybrides in deze serie

Nog meer info: callawaygolf.com

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}