Rogue hybrides en ijzers van Callaway

18 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Een nieuwe clublijn is natuurlijk niet compleet zonder hybrides en ijzers. Twee dagen na de onthulling van de nieuwe Rogue drivers en fairwaywoods komt Callaway ook met aardig wat nieuwe modellen in de ijzer en hybride categorie.

Wat is het?

Maar liefst vier verschillende ijzers (Rogue, Rogue Pro, Rogue X & Rogue W) en twee verschillende hybrides (Rogue & Rogue X) liggen vanaf 9 februari in de golfshops. Laten we bij de hybrides beginnen, want voor het eerst wordt de Jailbreak Technologie - de twee tralies die zool en kroon verbinden voor extra stijfheid en balsnelheid - in een hybride toegepast. Bij Epic werd dit nog niet gedaan, maar bij de Rogue fairwaywoods, en nu dus ook bij de Rogue hybrides, durfde Callaway het wel om de meest besproken driver technologie van 2017 te vertalen naar kortere clubs.

Rogue Hybrides

Volgens Callaway is Jailbreak (in de hybrides zijn de tralies niet van titanium maar van staal) gecombineerd met Hyper Speed Face Cup technologie een garantie voor power in de Rogue Hybrid. De Internal Standing Wave zorgt voor extra gewicht laag en voor in het clubhoofd en dat maakt het makkelijker om de bal hoger te lanceren. Wat ontbreekt is 'adjustability', want er zit geen SureFit hosel in de Rogue Hybrid waarmee de loft kan worden aangepast. Net als bij de drivers en de fairwaywoods concludeerde Callaway dat daar simpelweg weinig mee werd gedaan door de golfers.

De Rogue hybride is verkrijgbaar in een 2H (17°), 3H (19°), 4H (21°), 5H (24°) en 6H (27°, alleen rechtshandig) versie.

Naast een standaard versie is er ook een 'X' versie. Het verschil? Een groter clubhoofd (en groter slagvlak), sterkere (lagere) lofts en een iets langere shaft voor meer lengte.

Volgens Alan Hocknell, vice president R&D bij Callaway, is het standaard model goed te vergelijken met de Apex, een hybride voor de betere speler. 'De standaard Rogue is een fractie groter dan de Apex, oogt vriendelijk en is daarmee aantrekkelijk voor een grote groep golfers. De Rogue X is een soort miniatuur fairwaywood; wij noemen hem ook wel een super-hybrid, gericht op maximale afstand.'

De Rogue X hybrid is verkrijgbaar in een 3H (18°), 4H (20°), 5H (23°), 6H (26°), 7H (29°) en 8H (32°) versie. De 3H, 4H en 5H zijn linkshandig verkrijgbaar.

Rogue ijzers

En dan de ijzers, de categorie waar Callaway uitpakt met maar liefst vier nieuwe 'Rogue' modellen. Om te beginnen is er de standaard Rogue, de vervanger van de Steelhead (XR) ijzers.

De Metal-Injected Moulding techniek, die vorig jaar voor het eerst werd gebruikt in de Epic ijzerlijn, keert terug in de Rogue ijzers. Met deze techniek, waarbij het gewicht (wolfraam) nauwkeuriger kan worden verdeeld, heeft elke Rogue ijzer een ander zwaartepunt (CG): laag in de lange ijzers om de bal makkelijker te lanceren en hoog in de korte ijzers voor meer controle en gevoel. Ook de 360 Face Cup en de Variable Face Thickness (VFT) keren terug voor extra afstand bij ballen die niet midden op het clubblad worden geraakt. 

Volgens Callaway is de belangrijkste innovatie in de Rogue de 'Urethane Microspheres', die zijn gebruikt om het gevoel en het geluid te verbeteren. Waarom dat zo belangrijk is? Een dunner (verend) clubblad is essentieel als je een hoge balsnelheid en meer afstand uit een ijzer wilt halen. Het nadeel is echter dat dat buigen gepaard gaat met vibraties en een blikkerig geluid. Om dat tegen te gaan kan je urethaan (dat spul dat ook wordt gebruikt voor de buitenste laag bij de duurdere golfballen) gebruiken, maar dat kan weer ten koste gaan van de flexibiliteit van het clubblad. Callaway heeft daar iets op gevonden: bij impact zorgen duizenden kleine luchtgaatjes ervoor dat het urethaan ruimte krijgt zodat het clubblad kan veren terwijl het geluid en de ongewenste vibraties nog steeds gedempt worden. 'Ik noem het het Zwitserse gatenkaas-effect!', aldus Alan Hocknell van Callaway.  

Het verschil tussen Rogue en Rogue Pro? Rogue is vergevingsgezinder en de compactere Rogue Pro is voor de betere speler. De pro versie heeft een dunnere topline, dunnere zool en minder offset.

Dan naar de Rogue X. De derde telg in de familie heeft iets sterkere lofts, langere shafts en zijn iets lichter (+/- 10 gram per club). Om de bal met die sterkere (lees: lagere) lofts de lucht in te krijgen ligt het zwaartepunt in de iets grotere clubhoofden nog iets verder omlaag. Rogue X is dus echt een ijzer voor spelers die op zoek zijn naar nog meer lengte. 

Om de familie compleet te maken is er Rogue W, een lichte damesversie met een bredere zool. Dankzij de grotere cavity en een lager zwaartepunt is het voor spelers met een lagere swingsnelheid nog iets makkelijker om de bal hoog te lanceren.

Wat vinden wij?

De Rogue ijzers en hybrides zijn heel duidelijk gericht op één ding: afstand. Volgens Callaway behoren de Rogue ijzers tot de 'game improvement' (gemiddelde golfer) categorie, maar wat ons betreft passen de Rogue X en Rogue W ijzers prima in de 'super game improvement' (beginnende golfer) categorie. Ideale clubs als je nog wat extra hulp nodig hebt.

Als je op zoek bent naar de nieuwste technieken voor meer vergevingsgezindheid (lees: extra afstand als je de bal niet helemaal zuiver raakt) dan heb je met Rogue een hele goede ijzer in huis. En vergeleken met de Epic ijzers uit 2017 zijn ze ook voordelig geprijsd, want de technieken die in de zeer stevig geprijsde Epic en Epic Pro ijzers (7 ijzers voor € 2199) zijn gebruikt - bijvoorbeeld Metal-Injected Moulding - komen één voor één terug in de Rogue ijzers (7 ijzers voor € 999). Tel uit je winst.

Productinformatie

Callaway Rogue en Rogue X Hybrids € 269 

Callaway Rogue (7 ijzers). Staal: € 999 Graphite: € 1199

Callaway Rogue Pro (7 ijzers). Staal: € 999

Callaway Rogue X (7 ijzers). Staal: € 999 Graphite: € 1199

Callaway Rogue W (7 ijzers). Graphite: € 1199

De Rogue hybrides en ijzers zijn verkrijgbaar vanaf 9 februari. 

Lees hier het artikel op GOLF.NL over de nieuwe drivers en fairwaywoods in deze serie

Nog meer info: callawaygolf.com

Lees meer over

Equipment