Test je kennis van golfregels en win!

9 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Ken je de golfregels allemaal nog? Doe mee (bekijk de video) en maak kans op een prijs! Aflevering #4.

Golfregels horen bij golf. Iedereen die ooit zijn GVB of een handicap heeft gehaald, heeft ook met goed gevolg een regelexamen afgelegd. Maar weet je nog wel wat je ooit hebt geleerd? Goed om af en toe je kennis van de golfregels te testen. En nu kun je er zelfs ook nog iets mee winnen. 

Deze week

Bekijk de video bovenaan dit bericht. In deze video (nummer 4) leggen we weer een regelsituatie uit en aan het eind van het filmpje volgt een vraag. Ditmaal is de vraag: wat als je bij het zoeken per ongeluk je eigen bal in beweging brengt?

Stuur je het juiste antwoord in, dan maak je kans op een doosje exclusieve Titleist GOLF.NL ballen. Hoe beter en vollediger je antwoord is, hoe meer kans je maakt natuurlijk. Meedoen kan op verschillende manieren. Je kunt je antwoord sturen naar redactie@golf.nl of reageren op Twitter, Facebook of Instagram. Je moet wel binnen een week reageren. Deadline gemist? Geen probleem, volgende week is er weer een nieuwe regelquiz. Dan maken we ook de winnaar bekend.

De regelquiz van vorige week: winnaar en antwoord

De winnaar van regelquiz 3 is Tom Niessen. In aflevering 3 (video onder) stelden we de vraag: wat mag of moet je doen als je bal is ingebed in de rough?

Het korte antwoord: je krijgt alleen een free drop krijgt als de bal op “een kort gemaaid deel” van de baan ingebed is. Dat wil zeggen: je krijgt wel een free drop als de bal is ingebed op de fairway maar niet als de bal is “geplugd” in de rough.

Maar ... banen en wedstrijdorganisaties kunnen een plaatselijke regel laten gelden die zegt dat een ingebedde bal overal “door de baan” zonder straf mag worden gedropt. Op een baan met die local rule mag je dus ook zonder straf droppen als je de bal ingebed in de rough aantreft. Op de grote Tours geldt deze local rule altijd (de spelers krijgen dus zowel op de fairway als in de rough een free drop), maar op Nederlandse clubs geldt deze plaatselijke regel lang niet altijd.

Of je op jouw vaste baan een free drop krijgt bij een ingebedde bal in de rough, daar kun je achter komen door de local rules van je baan te raadplegen of met de handicapcommissie te praten. Als je een belangrijke wedstrijd op een andere baan speelt, lees dan ook eerst de plaatselijke regels. 

Op de meeste banen krijg je geen free drop als de bal geplugd is in de rough. Wat moet je dan doen? Je kunt de bal spelen zoals hij ligt of je kunt de bal onspeelbaar verklaren. Als je de bal onspeelbaar verklaart, moet je één strafslag bij je score optellen. Het is vaak wijs om de bal onspeelbaar te verklaren: je kunt dan meestal weer verder van een normale ligging en je mag de bal schoonmaken als je de bal onspeelbaar verklaart. Er zit dan geen modder of klei meer aan de bal. 

Lees ook over veel gemaakte fouten bij het onspeelbaar verklaren van de bal.

Hoe zit het met deze regel na 2018 als de regels gemoderniseerd worden? Dat vind je hier: Bal ingebed nu en na 2018.


WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer regel(examen)vragen beantwoordent? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

Lees meer over

Golfregels Prijsvraag