Erik van Rooyen
Erik van Rooyen met zijn caddie en een referee
Beeld: Getty Images

Regels: putter valt op bal(marker)

21 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Augustus is puttmaand bij GOLF.NL. Deze week aandacht voor een regelsituatie op de green die vaker voorkomt dan je zou denken: een putter die per ongeluk valt op een bal of balmarker.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


In het Brits Open van vorige maand op Carnoustie bestudeerde Erik van Rooyen een putt van drie meter voor par. Bij deze voorbereiding viel per ongeluk zijn putter uit zijn handen, precies op de balmarker waarmee hij de bal gemerkt had. Wat zeggen de regels?

Sinds 1 januari 2017

Allereerst is de vraag of de balmarker verplaatst is. Een referee stelde vast dat dit niet het geval was. Toen dat was vastgesteld mocht Van Rooyen de bal bij de marker terugplaatsen en zonder straf verder spelen. 

Het korte antwoord is dus: er is geen straf als je putter per ongeluk op je bal of marker valt. Of als je bal of handschoen op je marker valt. Of als je handschoen op de bal valt. Maar als de marker of bal bewogen is, dan moet de marker of bal teruggeplaatst worden. In de gemoderniseerde regels, die ingaan op 1 januari 2019, zal er ook geen straf meer zijn. 

De regel voor 1 januari 2017

Voor 2017 kregen spelers nog wel een strafslag als ze per ongeluk iets op een bal of marker lieten vallen. Dat leidde tot veel verontwaardiging en daarom is de regel per 1 januari 2017 aangepast door de R&A en USGA. (Vooralsnog met een local rule die bepaalt dat er geen straf meer is als de bal of de marker op de green per ongeluk wordt bewogen; die local rule wordt op 1 januari 2019 een vaste regel.) 

Ian Poulter was in 2010 slachtoffer van de oude regel. De Engelsman liet toen in het Dubai World Championship per ongeluk zijn bal op zijn marker vallen. Poulter moest de marker terugplaatsen en werd wel bestraft. Poulter verloor hierdoor een play-off om de titel met Robert Karlsson. 

Ian Poulter
Ian Poulter liet in 2010 een bal op zijn marker vallen
Beeld: Getty Images

 

Mike Clayton

Het meest beroemde ongelukje op de green: Mike Clayton in het Australian PGA Championship. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Clayton kreeg (volgens de regel van voor 2017) één strafslag voor het bewegen van een stilliggende bal (lees hier meer).

Erik van Rooyen, met wie het verhaal begon, werd 17de in het Brits Open. De val van de putter op zijn marker zorgde er voor dat hij de putt voor par maakte, vertelde de Zuid-Afrikaan na de ronde.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees ook: Golfregels op en om de green.

}