Welke putter past het best bij mij? Kies de juiste putter!
Blade of mallet?
Beeld: Odyssey Golf

Blade of mallet putters: het verschil?

15 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Wat voor putter heb jij in je tas? Een vergevingsgezinde mallet of een klassieke blade voor gevoel? En wat zijn de meest herkenbare putters uit de geschiedenis?

Mallet putter

Een grote mallet putter heeft voor veel golfers een aantal voordelen: meer stabiliteit, meer vergevingsgezindheid en makkelijk oplijnen (al is dat heel persoonlijk). 

Vroeger was vrijwel elke mallet 'face balanced' (geschikt voor golfers met een rechte stroke, als een pendule) zonder 'toe hang'. Tegenwoordig is dat anders en zijn er veel vergevingsgezinde mallets die ook goed werken voor golfers met een buiging in de stroke/zwaaibaan. 

Klik hier als je meer wilt weten over de gewichtsverdeling in putterhoofden en waarom dat belangrijk is voor een recht clubblad bij impact. 

Er zijn experts die zeggen dat een stroke waarbij je recht naar achter en recht naar voren door de bal gaat onmogelijk is zonder dat je je handen gebruikt om een rechte lijn te forceren. De oplossing is dan een mallet die een (lichte) buiging of boog in de stroke juist aanmoedigt.  

Na de zege van Jason Day in het PGA Championship van 2015 won de mallet (Day gebruikte een TaylorMade Spider Tour) flink aan populariteit. Zo is Dustin Johnson ook overgestapt van een blade naar een 'toe hang' mallet en hebben Jon Rahm en Justin Thomas er ook een in de tas. Op dit moment heeft ongeveer de helft van de top-50 van de wereld een mallet in de tas en zelfs Tiger Woods stapte onlangs over naar een mallet na jarenlang met zijn trouwe Scotty Cameron Anser-stijl blade te hebben gespeeld. Joost Luiten maakte al eerder de overstap.

Blade putter

De blade is vergeleken met een mallet eenvoudiger als het gaat om design. Doorgaans heb je met een blade meer gevoel voor de positie van het clubhoofd. Een keerzijde is dat een blade minder stabiel (lager Moment of Inertia) is dan een mallet waarbij het gewicht anders verdeeld is. Mallets zijn doorgaans wat zwaarder dan blades en bieden meer vergevingsgezindheid zodat het minder erg is als je de bal niet helemaal goed raakt. Bij een blade zul je zien dat een niet goed geraakte putt (bijvoorbeeld op de hiel of de teen) ten koste gaat van afstand, al zijn er ook fabrikanten (bijvoorbeeld EVNRoll of PING) die hier met speciale groeven weer iets op verzonnen hebben. 

Wat heb ik nodig?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er ook mallet putters die goed passen bij golfers die niet een rechte stroke hebben. Wat dat betreft is het kiezen nog moeilijker geworden. Stap daarom een winkel binnen en probeer een aantal modellen uit. Houd daarbij je type stroke in het achterhoofd maar vergeet niet te kijken naar wat je fijn vindt als het gaat om oplijnen en het gevoel. Als je echt verstandig bent ga je naar je PGA Professional en vraag je waar je je in de buurt kunt laten fitten voor een putter. Er zijn steeds meer experts op het gebied van putters die een launch monitor hebben waarmee je kunt meten welke (soort) putter het beste voor jou werkt.

Tijdloze modellen

De zoektocht naar de perfecte combinatie tussen gewicht, gevoel en uiterlijk heeft al ontelbaar verschillende putters opgeleverd, en daar lijkt niet snel een einde aan te komen. Wat zijn de meest herkenbare puttermodellen in golf?

PING Anser

Geen model won zoveel op de wereldwijde tours als de Anser van PING. Het extra gewicht in de teen en hiel, voor meer afstand bij putts die je niet op de sweetspot raakt, wordt nog steeds toegepast. Seve Ballesteros maakte de PING Anser 2 beroemd door vijf majors met de putter te winnen. 


Bulls Eye

Je ziet ze niet heel veel meer: de ‘Bulls Eye’ putters uit de jaren 80. Dankzij het simpele ontwerp van Jim Reuter kunnen zowel rechts als linkshandigen met de putter spelen. Johnny Miller gebruikte een Bulls Eye voor zijn historische laatste ronde (63) tijdens het US Open op Oakmont in 1973. 

Ram Zebra

Deze putter uit 1976 is nog steeds de meest verkochte mallet uit de geschiedenis. De Zebra van Ram had naast opvallende strepen ook ruimte voor gewichtjes waarmee je de putter kon aanpassen. Revolutionair in die tijd! 


Wilson 8802

Arnold Palmer maakte de ‘8802’ putter beroemd. Ben Crenshaw, alom beschouwd als een van de beste putters ooit, noemde de iconische putter die hij voor zijn 15de verjaardag kreeg ‘Little Ben’ en won er in 1984 en 1995 de Masters mee. 


Calamity Jane

Misschien wel de beroemdste putter in golf: de ‘Calamity Jane’ van Bobby Jones. De simpele blade was 20 jaar oud toen Jones de putter in 1920 in handen kreeg. De Grand Slam in 1930 won Jones met de Calamity Jane II, gemaakt door Spalding. (Klik hier voor een leuk artikel over de beroemde putter van Jones.)


Bobby Grace ‘Fat Lady’

In 1994 wist Bobby Grace zijn prototype ‘Fat Lady’ putter in de handen te krijgen van Nick Price, die er niet veel later het PGA Championship mee won. Het gevolg? Meer dan 100 duizend bestellingen. 


Odyssey 2-Ball

De putter met twee ronde witte cirkels met de diameter van een golfbal achter het clubblad zorgde voor een revolutie. Paul Lawrie won de eerste week dat hij een 2-Ball in de tas had direct het Dunhill Links Championship. In 2002 en 2003 was een kwart van alle putters die werden verkocht, een 2-Ball.




Stuur een mailtje naar redactie@golf.nl als wij in jouw ogen een putter vergeten zijn! Bekijk hieronder een overzicht van andere artikelen in de Augustus Puttmaand.

Lees meer over

Equipment Puttmaand