Beeld: Odyssey Golf

Welk soort putter heb ik nodig?

8 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Putters komen in alle soorten en maten. Een belangrijk maar vaak vergeten punt bij het uitkiezen van een geschikte putter is de gewichtsverdeling in het hoofd van de putter.

Om met het goede nieuws te beginnen: je kunt zelf (of met de hulp van iemand anders) bepalen wat voor type putter je nodig hebt. Er zijn als het gaat om gewichtsverdeling twee soorten: face balanced en toe hang. Het kiezen tussen deze twee soorten doe je door de zwaaibaan van je stroke te bekijken.

Heb je een buiging - clubblad draait open in backswing en weer dicht bij impact - in je puttingstroke of ga je recht naar achter in de backswing en recht door de bal heen?

Face balanced

Als je een beweging hebt waarbij de putter recht naar achter en recht door de bal gaat (slechts 15% van alle golfers putt op deze manier) heb je het meest aan een ‘face balanced’ putter waarbij het gewicht zo is verdeeld dat het clubblad naar boven wijst als je deze balanceert (zie foto boven dit artikel).

Toe hang

Als je een stroke hebt met veel buiging (meer dan 50% van alle golfers heeft een sterke ‘arc’ in zijn of haar puttingstroke) dan heb je meer aan een putter met ‘toe hang’, gewicht in de teen (rechts op de foto boven dit artikel).

Wat heb ik?

Weet jij al wat voor putter je op dit moment hebt? Je kan hier heel makkelijk achter komen. Door je putter op je vingers te balanceren kan je zien of het clubblad naar boven wijst (face balanced) of gedraaid is (toe hang).  

Waarom is het belangrijk?

Wat heb je als golfer aan deze informatie? Als je rechtshandig bent en veel putts mist op links, ook wel een pull genoemd, dan kan dit betekenen dat je een verkeerde putter hebt met te weinig ‘toe hang’. Een putter met meer toe hang of arc zorgt er voor dat de putter minder makkelijk dichtslaat en je de putts dus minder snel met een gesloten clubblad op links mist (een pull). Als je putts consistent op rechts mist heb je wellicht een putter nodig met minder arc en minder toe hang. Je helpt jezelf enorm door een putter te kiezen die de kans groter maakt dat je met een square (evenwijdig) clubblad gericht op het doel de bal raakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de vertrekrichting van de bal (en de kwaliteit van een putt) voornamelijk wordt bepaald door de stand van het clubblad bij impact, en dat luistert heel nauw: als je clubblad één graad openstaat zorgt dat van 2,44 meter al voor een gemiste putt.Wat de voordelen zijn van een mallet of blade putter lees je volgende week! Bekijk hieronder een overzicht van andere artikelen in de Augustus Puttmaand.


Lees meer over

Equipment Puttmaand