Beeld: PXG

PXG GEN2 ijzers: €475 per stuk

24 april 2018 Redactie GOLF.NL
Het exclusieve merk PXG lanceert met veel bombarie - en een flink prijskaartje - een nieuwe ijzerlijn: de 0311 GEN2 ijzers.

Wat is het?

Na lang sleutelen hebben de knappe koppen van PXG een nieuwe ijzerlijn ontworpen: de 0311 GEN2. PXG claimt dat elk model in de tweede generatie (GEN2) van de ijzerlijn verder vliegt, zonder dat de lofts daarvoor zijn aangepast. De GEN2 ijzers zijn verkrijgbaar in vier verschillende modellen:

T - Tour 
P - Players
XF - Xtreme Forgiveness
SGI - Super Game Improvement

Het T-model komt het dichtst bij een echte blade. Vergeleken met de vorige versie is de ronding van de zool van de T verlaagd voor een betere interactie met de grond.

De P is een ijzer voor spelers van tourniveau (veel LPGA professionals verbonden aan PXG spelen met de P-ijzers) tot spelers met tweecijferige handicaps.

De XF is  een game-improvement ijzer, wat wil zeggen dat je iets meer hulp krijgt dan bij de T en P modellen. De toplijn is iets dunner terwijl de offset iets is vergroot.

De volledig nieuwe SGI heeft vergeleken met de andere drie modellen een erg groot clubhoofd met een zeer wijde zool, veel offset en een dikke topline.

Net als veel andere merken is het mogelijk om een combo of mixed set te creëren waarbij je de verschillende modellen combineert in een set. 

NB: De 0311 - de roepnaam van het Amerikaanse marinecorps - is een verwijzing naar het mariniersverleden van miljardair en eigenaar Bob Parsons.

Wat is er nieuw?

‘3 jaar geleden, toen we onze eerste generatie 0311 ijzers introduceerde, hebben we beloofd dat we nooit een nieuw product zouden lanceren als deze niet significant beter zou zijn dan het huidige product’, zegt de excentrieke Bob Parsons, de eigenaar van PXG (Parsons Xtreme Golf). 

‘Onze GEN2 ijzers zijn in elk opzicht beter dan de GEN1. We geloven dat dit beste ijzer is die we ooit hebben gemaakt, en de op een na beste ijzer ooit is de GEN1 ijzer’, aldus Parsons. PXG claimt dus dat de GEN2 ijzers beter zijn in elk opzicht: meer afstand, hogere lancering, minder spin, hogere balvlucht, steilere landingshoek, minder spreiding en beter contact met de grond.

De typerende zwarte schroeven (9 stuks) van wolfraam komen terug in de randen van het clubhoofd voor extra vergevingsgezindheid (extra afstand bij ballen die je niet op de 'sweetspot' raakt). Dankzij deze schroeven ligt het zwaartepunt ook lager en dat maakt het makkelijker om de bal de lucht in te krijgen.

De holle ruime achter het ultra-dunne blad (de dunste in golf) is gevuld met COR2. Dit polymeer is 20 procent ‘sneller’ dan de TPE die werd gebruikt in de GEN1 ijzers en zorgt volgens PXG voor twee mijl extra aan balsnelheid en 40 procent minder spreiding.

Ook het materiaal voor het clubhoofd is veranderd en is nu gemaakt van 8620 roestvrij staal. Volgens PXG is dit materiaal sterker en krijg je minder snel krassen en deuken in de gesmede club. 

Wat vinden wij?

De brutale - en volgens sommigen ronduit arrogante - manier van werken (‘Niemand maakt golf clubs zoals wij dat doen. Punt.’) van PXG lijkt aan te slaan en dat is voor veel mensen een verrassing. Ook Parsons zelf had niet verwacht dat hij al zo groot zou zijn na zo'n korte periode. De cijfers vertellen hetzelfde verhaal. PXG heeft inmiddels 172 werknemers en is in 41 landen te koop. Het merk is zeker niet de grootste, maar het is een teken dat Callaway en Titleist ook exclusieve (lees: duurdere) clubs zijn gaan maken sinds de komst van PXG. 

‘Het heeft me verrast hoeveel PXG clubs ik heb verkocht’, zegt clubfitter Marcel de Jager van Golfhunter, een van de vier in Nederland die PXG verkopen. ‘Voor de gemiddelde Nederlander is PXG te duur, maar het zijn niet alleen de hele rijke mensen die bij mij komen voor nieuwe clubs.’

Wat is het prijskaartje van de nieuwe PXG 0311 GEN2 ijzers? ‘Dat zal rond de 475 euro per ijzer liggen’, zegt De Jager. ‘Daar zit dan wel alles bij: fitting, premium shaft, grip.’

Dat PXG niets aan het toeval overlaat - met als resultaat uitstekend presterende clubs - staat buiten kijf. Dat zie je niet alleen het materiaal dat is gebruikt voor clubhoofd en clubblad, maar vooral ook aan het uitgebreide fittingproces en het feit dat PXG niet te koop is uit het schap. De grote vraag blijft of de Nederlandse consument bereid is om zo diep in de buidel te tasten. Voor een ijzerset bestaande uit 7 clubs (PW t/m ijzer-4) betaal je ruim drieduizend euro. En dan heb je nog een driver, fairwaywoods, wedges en putter nodig...

Productinformatie

Richtprijs € 475 per ijzer (€ 575 Xtreme dark)

PXG is alleen te koop via een clubfitter. In Nederland zijn er vijf locaties waar je gefit kunt worden voor PXG:

Fatco Clubfitting (fatco.nl)
Golf-Etc. (golf-etc.nl)
SGGT Europe (sggteurope.nl)
Golfhunter (golfhunter.nl)
Hans Lemmens Golf (hanslemmensgolf.nl)

Waarom zijn PXG clubs zo duur? Bob Parsons legt het samen met golfbabe Paige Spiranac uit:

Meer weten? www.pxg.com

Lees meer over

Equipment