Golfregels 2019 en verder: vlag in de hole
Bron: R&A

Toen en straks: de vlag in de hole

22 april 2018 Redactie GOLF.NL
In 2019 mag de vlag in de hole blijven staan als we putten vanaf de green. Dat is niet voor het eerst in de geschiedenis van de regels.

Bekijk de video bovenaan dit artikel over de regelmodernisering die ingaat op 1 januari 2019. In de video wordt uitgelegd dat we in 2019 en daarna zelf mogen kiezen; bij een putt vanaf de green mogen we de vlaggenstok eruit halen of we mogen de stok laten staan.

Terug in de tijd

De golfregels veranderen door de eeuwen heen en dat geldt ook voor de regels omtrent de vlaggenstok. En de geschiedenis herhaalt zich soms, want er is al eerder een periode geweest waarin de vlaggenstok in de hole mocht blijven staan als je bal al op de green ligt. De vlaggeschiedenis in het kort:

  • De eerste geschreven regels waar we vanaf weten stammen uit 1744. De vlaggenstok wordt echter pas in 1875 voor het eerst genoemd in de regels (maar ook voor 1875 stond er al een vlag in de holes). In 1875 staat in de regels dat een speler de vlaggenstok mag verwijderen bij het spelen naar een hole. 
  • In 1882 is er een grote regelverandering: bij strokeplay, als een bal binnen 18 meter van de hole lag, dan moest de vlaggenstok uit de hole gehaald worden. Deed je dat niet, dan kostte het één strafslag.
  • In 1956 was er weer een grote verandering van de regels. Er was vanaf dat jaar in matchplay en strokeplay geen straf meer als je bal een onbewaakte vlaggenstok raakte, van welke afstand dan ook. ('The player incurs no penalty if his ball strikes the flagstick when it is not attended and is in the hole.')
  • Het duurde echter 12 jaar dat je mocht putten vanaf de green met de vlaggenstok in de hole. In 1968 werd het weer verboden. Het raken van een onbewaakte vlag bij een putt vanaf de green levert sinds 1968 twee strafslagen op (of verlies van de hole in matchplay). 

Dus ...

Dus in de vorige eeuw was het 12 jaar toegestaan om te putten vanaf de green met de vlag in de hole. En in 2019 mag het dus weer. 

Er is ditmaal een specifieke reden waarom de regelmakers het weer toestaan. De regelinstanties (R&A en USGA) passen de regel aan in de verwachting dat het spel dan sneller zal gaan. De vlag zal minder vaak uit de hole gehaald worden en minder vaak bewaakt worden: dat scheelt alles bij elkaar veel tijd. En sneller spel is een van de doelen van de regelmodernisering die de R&A en USGA doorvoeren.

Goed om te weten allemaal maar vergeet in de tussentijd niet wat de regels nu zeggen: tot 2019 moet de vlag uit de hole gehaald worden (of bewaakt worden) als je putt vanaf de green. 


Lees ook: Wat mag je doen als de vlag scheef in de hole staat?

WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

}