Golfregels: de vlag rechtop zetten voordat je chipt

Golfregels: de vlag rechtop zetten

15 april 2018 Redactie GOLF.NL
Je hebt een chip voor de boeg en je wilt de vlag in de hole houden maar de vlaggenstok staat scheef. Mag je de vlag dan rechtop zetten?

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Bekijk de video bovenaan dit artikel, een filmpje uit de verzameling van regeldeskundige Aleid Kemper. 

We zien Ian Poulter in het Ian Poulter in het Accenture Match Play Championship van 2005. Hij ligt net buiten de green en wil gaan chippen. Maar voordat hij chipt, zet de Engelsman eerst zorgvuldig de vlag rechtop. Mag dat?

Ja, het mag. Maar je mag de vlag ook scheef laten staan als je hem scheef aantreft en als je dat beter vindt. Het is een ingewikkeld geval van de rechten die een golfer heeft en daarom is er een Decision (17/4) over gekomen. In de Decision wordt het als volgt geformuleerd:

Vraag: De bal van een speler ligt buiten de green en wenst de vlag in de hole te laten, maar hij constateert dat de vlag richting zijn bal helt (een nadeel) of van zijn bal weg helt (een voordeel). Wat zijn de rechten van een speler in zo'n situatie?
Antwoord: De speler heeft het recht om de baan zo te spelen zoals hij hem aantreft en mag daarom de vlaggenstok zo laten staan zoals hij de stok aantreft. Als een alternatief mag de vlaggenstok gecentreerd worden. 

In de Decision wordt verwezen naar de definitie van de vlaggenstok ('De "vlaggenstok" is een losse, rechte stok, al dan niet voorzien van een vlag of ander materiaal, die midden in de hole staat om de plaats daarvan aan te geven.') De Decision besluit met deze woorden:

De vlaggenstok mag niet bewust in een gunstiger positie gezet worden dan gecentreerd. Dat zou een overtreding zijn van Regel 1-2 (Beïnvloeding van beweging van de bal of veranderen directe omgeving).
Een medespeler of tegenstander die de vlag centreert krijgt geen straf, maar de speler mag de vlag terugzetten in de oorspronkelijke positie.'

Kortom: wat Poulter doet in het filmpje, dat mag, maar je mag een vlag ook scheef laten staan als je de vlag zo aantreft en als je dat als voordeel ziet. En je mag natuurlijk ook de vlag uit de hole halen ...


Lees ook: De bal valt niet in de hole, wat nu?

WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

}