Golfregels: de bal valt niet

Golfregels: de bal valt niet!

1 april 2018 Redactie GOLF.NL
Bal klemvast tegen de vlag? Die is uitgeholed - mits je goed handelt.

Bekijk de video bovenaan dit artikel, een filmpje uit de verzameling van regeldeskundige Aleid Kemper. Het zijn beelden van een wedstrijd van de Europro Tour in 2005 op Morley Hayes Golf Club in Engeland.

Het gebeurt soms dat een bal klem komt te zitten tegen de vlag en in de slotronde van dit toernooi gebeurde het zelfs twee keer.

Wat mag of moet je doen als de bal klem zit tegen de vlag?

Je mag de vlag uit de hole halen. Je moet proberen om dat op zo'n manier te doen dat de bal in de hole valt. 

Stel dat je bal na je derde slag klem zat tegen de vlag en de bal valt zodra je de vlag beweegt, dan heb je een 3 gemaakt. Het staat als volgt geformuleerd in Regel 17-4:

'Wanneer de bal van de speler tegen de vlaggenstok in de hole ligt en niet is uitgeholed, mag de speler (...) de vlaggenstok bewegen of wegnemen. Als de bal dan in de hole valt, wordt de speler geacht te hebben uitgeholed met zijn laatste slag (...)'

Waarom moet de bal eerst nog vallen? Hij zat toch al (deels) in de hole? Het antwoord wordt gegeven in de Definities:

'Een bal is "uitgeholed" wanneer hij stilligt binnen de omtrek en geheel onder de rand van de hole.'

De zwaartekracht doet zijn werk als je de vlag handig uit de hole haalt, de bal valt dan gewoon op 'de bodem' van de hole. Maar als de bal onverhoopt niet in de hole valt, dan zeggen de regels dat de bal 'bewogen' is en dan moet je de bal - zonder straf - op de rand van de hole plaatsen. Stel dat je bal na je derde slag klem zat tegen de vlag, en stel dat de bal niet in de hole viel bij het wegnemen van de vlag, dan maak je dus een 4. 

Wat moet je niet doen?

Je moet niet de bal oppakken terwijl hij nog klem zit tegen de vlag en 'in de lucht' hangt. Dan krijg je één strafslag (regel 18-2) en je moet de bal terugplaatsen op de rand van de hole. 

Stel dat je bal na je derde slag klem zat tegen de vlag, dan betekent het dat je een 5 maakt als je de bal hebt opgepakt. 

Bekijk hieronder nog een video van een situatie waarin de bal klem komt te zitten tussen de rand van de cup en de vlag. Padraig Harrington weet hoe hij met zo'n bal moet omgaan.


Lees ook: Tigers slag tegen de vlag en de golfregels.

WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

Lees meer over

Golfregels