Pas op voor teken op golfbanen
Pas op voor teken, ook op golfbanen

Golfers: pas op voor de teek

17 april 2018 Redactie GOLF.NL
Teken kunnen onder meer de ziekte van Lyme overbrengen. Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen of op te sporen?

Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Omdat de teek gevaarlijke ziektes kan overbrengen, is er extra voorlichting in de jaarlijkse Week van de teek (dit jaar van16 tot en met 22 april).

Teken zijn kleine spinachtige beestjes (1 tot 4 millimeter groot) die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Dus overal in de natuur - en ook op de golfbaan - kun je gebeten worden. 

De teken kunnen bij een beet onder meer de ziekte van Lyme overbrengen. In Nederland gebeurde dat in 2017 bij 27.000 mensen. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt is in de afgelopen twintig jaar ruim verviervoudigd.

Zonder tijdige diagnose en behandeling kan de ziekte van Lyme een ernstige, invaliderende, chronische ziekte worden. Maar je kunt dingen doen om een tekenbeet te voorkomen, bijvoorbeeld door lichaam bedekkende kleding te dragen. En met de 'tekencheck' kun je de kans op de ziekte van Lyme minimaliseren. Deze korte animatiefilm laat zien hoe je je hele lichaam na een dag in het groen systematisch kunt controleren op teken. Zo’n controle duurt een paar minuten.


De NGF werkt samen met de Stichting Tekenbeetziekten en de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten om golfers te informeren over de risico’s van tekenbeten. Op deze pagina van de NGF-website vind je informatie hoe je tekenbeten kunt voorkomen, herkennen en verwijderen. 

Klik op de rechterfoto om te zien hoe groot een teek is.

Bekijk hieronder een video van GOLF.NL uit 2016 over de impact van de ziekte van Lyme bij golfer Manja.