Een regelincident in een best ball matchplay partij
Bron: PGA Tour

Golfregels in foursomes en greensomes

8 april 2018 Redactie GOLF.NL
April is de maand van matchplay: de NGF Competitie is in volle gang. Daarom aandacht voor de regelverschillen tussen stroke- en matchplay. Ook handig om te weten voor de moeder van alle matchplay-wedstrijden: de Ryder Cup!

Eind maart hebben we de belangrijkste regelverschillen tussen strokeplay en matchplay op een rij gezet. Ditmaal aandacht voor regels die gelden in matchplay spelvormen voor teams: foursomes, greensomes en fourball better balls.

Foursomes matchplay (alternate shot)

Twee spelers (A en B) vormen een team en spelen met één bal tegen een ander team van twee (C en D) dat ook met één bal speelt. Er wordt om beurten afgeslagen. Speler A slaat af op de oneven holes en speler B op de even holes. Na de afslag wordt de bal om en om verder gespeeld. Als A heeft afgeslagen doet B de volgende slag en A de derde slag, etc. Totdat de hole de hole is beëindigd.
Foursomes matchplay wordt in de NGF Competitie en in de Ryder Cup gespeeld. Bijzondere regels: 

  • Als een speler speelt wanneer zijn partner had moeten spelen, dan verliest zijn partij de hole.
  • Strafslagen hebben geen invloed op de volgorde van spelen. Een voorbeeld. A slaat zijn afslag in het water. De bal wordt bij het water gedropt met bijtelling van één strafslag. B slaat de bal die gedropt is. Nog een voorbeeld. Als A een bal out of bounds slaat, dan moet B de volgende slag spelen.
  • Als A scheef heeft afgeslagen en als een team een provisionele bal wil spelen, dan slaat B de provisionele bal. (Wordt de afslag van A toch wordt gevonden, dan moet B daarmee verder.)
  • Als A een air shot slaat (de bal mist), dan moet B de volgende slag doen. Maar als A met opzet de bal mist, dan is het geen slag (een slag is ‘de voorwaartse beweging van de stok, gedaan met de bedoeling de bal te slaan en in beweging te brengen’); dan moet A nog een keer slaan. Speler A mag bijvoorbeeld vlak voor een waterhindernis wel een korte chip van een paar meter doen als het foursometeam denkt dat B wel over het water kan slaan en A niet.
  • Als A en C afslaan op een hole waar B en D hadden moeten afslaan, dan geldt het volgende. Als de vergissing wordt ontdekt voordat een speler op de volgende hole heeft afgeslagen verliest de kant die het eerst afsloeg (A en B in dit geval) de hole. Wordt de vergissing pas ontdekt nadat een speler heeft afgeslagen op de volgende hole, dan blijft het resultaat staan. 

Greensomes matchplay

Twee spelers vormen een team en spelen tegen een ander team dat bestaat uit twee spelers. Op elke hole slaan beide spelers af met een eigen bal (wie het eerst afslaat van het team, dat mag het team zelf bepalen). Vervolgens bepalen ze samen met welke bal ze verder spelen op de hole. Als de afslag van A wordt gekozen, dan doet B de tweede slag, A de derde slag, etc. Totdat de hole is beëindigd. Greensomes matchplay wordt gespeeld in de NGF Competitie, niet in de Ryder Cup.

  • Ook in greensomes hebben strafslagen geen invloed op de volgorde van spelen (zie boven). 
  • In greensomes geldt ook deze regel: “Indien de mogelijkheid bestaat dat geen van beide ballen gespeeld van de afslagplaats binnen de baan en buiten een waterhindernis gevonden kan worden, mag één provisionele bal gespeeld worden. De partij is vrij in de keuze van de speler die de provisionele bal mag spelen. De speler moet spelen van de afslagplaats van de partner. Als beide oorspronkelijke ballen worden gevonden mogen de partners kiezen met welke bal verder wordt gespeeld, en moet de provisionele bal worden opgegeven. Als slechts één van beide oorspronkelijke ballen wordt gevonden, dan moet met die bal verder worden gespeeld, en moet de provisionele bal worden opgegeven.”

Fourball better ball matchplay (fourball, best ball)

Twee spelers (A en B) vormen een team en spelen tegen een ander team dat bestaat uit twee spelers (C en D). Iedere speler speelt zijn eigen bal. Het laagste aantal slagen van elk koppel telt. Als A op hole 1 een par maakt en B, C en D een bogey, dan is het 1 up voor A en B. Als A en C een par maken op een hole en B en D een bogey, dan wordt de hole gehalved (par tegen par). Best ball matchplay wordt in de Ryder Cup gespeeld. Bijzondere regels:
  • Als A een verkeerde bal speelt, dan mag B de hole nog wel uitspelen.

Video: een foutje van Spieth

Bekijk de video bovenaan dit artikel, een fragment uit een van de best ball-partijen in de Presidents Cup van 2017. De Amerikanen Jordan Spieth en Ptarick Reed speelden tegen de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en Jason Day.

Op hole 12, een par 4, was het all square. Day was na twee slagen al dichtbij de vlag en de Amerikanen gaven zijn birdieputt. Oosthuizen probeerde vervolgens eagle te maken maar de bal rolde voorbij de hole en Spieth hield de bal van Oosthuizen tegen voordat die was uitgerold. Spieth wist immers dat Day al birdie had gemaakt.

Spieth wilde behulpzaam zijn, maar hij maakte daarmee een regelovertreding: een bal in beweging van richting veranderen of stoppen. Ook al kon Oosthuizen geen eagle meer maken. De bal had volgens de referee theoretisch nog terug kunnen rollen en in de hole kunnen vallen voor eagle. De referee bepaalde dat de Amerikanen de hole hadden verloren.

Oosthuizen en Day voelden zich niet op hun gemak over deze ruling en boden aan om de 13de hole te geven aan de Amerikanen, maar Spieth sloeg het sportieve aanbod af. De Amerikanen wonnen de partij uiteindelijk, met 2&1.Lees ook: Give-give: mag dat?

WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.