Lage Vuursche
Golfsociëteit de Lage Vuursche

Favoriete banen van (Nederlandse) architecten

28 september 2017 Redactie GOLF.NL
In de nieuwe Golf World met de Top 100 van continentaal Europa vertellen golfbaanarchitecten over hun favoriete banen.

Twee weken geleden kwam de nieuwe Top 100 van Continental Europe uit, een tweejaarlijkse ranglijst van het tijdschrift Golf World. Nederlandse banen zijn flink gestegen in die top 100 en De Pan en Haagsche staan nu in de top 5 (lees hier meer).

Golf World sprak voor de top 100-editie met zeven architecten die aangesloten zijn bij het European Institute of Golf Course Architects (EIGCA), onder wie de Nederlanders Alan Rijks en Michiel van der Vaart. Rijks ontwierp onder meer The Duke en de Texelse, Van der Vaart de golfbanen van Stippelberg en Zuid-Drenthe.

'Alle holes van de Lage Vuursche zijn individuele uitdagingen'

Michiel van der Vaart noemt Golfsociëteit de Lage Vuursche een ontwerp dat hij zeer bewondert: 'Ik heb deze baan goed bestudeerd. Hij is aangelegd op een behoorlijk saai stuk land maar architect Kyle Phillips heeft een prachtige routing gecreëerd en alle holes zijn individuele uitdagingen.'

De ontwerpen die Alan Rijks bewondert zijn De Pan en Kingsbarns (in Schotland): 'De Pan is nog steeds een meesterwerk. De locatie van Kingsbarns met de uitzichten is geweldig, net als de sfeer in en om St Andrews.' Van der Vaart noemt De Pan de baan waar hij met het meeste plezier speelt: 'Een waar feest. Het is een prachtige heidebaan.' 

De baan met de meest aantrekkelijke omgeving? Voor Van der Vaart is dat de Noordwijkse. Van der Vaart: 'Het is een van de meest natuurlijk ogende linksbanen.' Rijks noemt de Noordwijkse de Nederlandse baan waar hij het meeste golfplezier geeft.

De architecten prijzen ieder een eigen ontwerp aan. Van der Vaart noemt Golfbaan Stippelberg een van de beste nieuwe banen sinds 2000. 'Ik heb niet alle nieuwe banen gezien, maar ik denk dat Stippelberg, die in 2011 een internationale prijs won, kan concurreren met de beste.' Rijks schaart de Texelse onder de banen die weinig golfers kennen maar wel zouden moeten kennen. 'Je moet een boot nemen om er te komen; dat betekent dat deze verborgen schat nog steeds onbekend is voor veel golfers.'

Golf World sprak ook met Bruno Steensels, de Belgische architect die in Nederland onder meer de Goyer en The International ontwierp. Voor Steensels behoren links courses als de Haagsche en Noordwijkse tot de Europese banen waar hij met het meeste plezier speelt. Ook Steensels prijst eigen ontwerpen aan. De baan in eigen land waar hij met het meeste plezier speelt is The National Golf Brussels. The International in Amsterdam vindt hij de beste moderne baan sinds het jaar 2000.

Klik hier voor de volledige mini-interviews met de architecten.

'De architecten top 100'

In 2013 is voor het eerst een banenranglijst samengesteld op basis van de voorkeuren van golfbaanarchitecten. In deze top 100 van de wereld staan twee Nederlandse banen. 

De ‘Architects’ Choice’-ranglijst was een initiatief van het blad Golf Course Architecture. Het blad benaderde de ‘beste’ architecten van de wereld en 250 brachten hun stem uit. Onder hen ook bijna alle beroemde architecten. Architecten hebben vaak een andere kijk en smaak dan professionals of topspelers of personen werkzaam in de golfindustrie en daarom wijkt deze lijst af van andere top 100’s. 

De Architects’ Choice Top 100 Golf Courses:

1 Old Course St Andrews (Schotland) 

2 Cypress Point (VS) 

3 Pine Valley (VS) 

55 De Pan 

68 Noordwijkse

Klik hier voor de volledige top 100.

}