Eddie Pepperell bij de opening van de Yellow Course
Eddie Pepperell bij de opening van de Yellow Course

6-holes banen: een trend?

5 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
In Engeland is vorige maand een nieuwe baan met zes par-3 holes geopend. Er zijn op de wereld weinig 6-holes golfbanen, maar het zou goed kunnen dat er meer van deze korte banen gebouwd gaan worden.

De nieuwe 6-holes baan in Engeland is aangelegd op het terrein van Frilford Heath Golf Club. Op dit complex met drie 18-holes banen vlakbij Oxford worden wedstrijden gespeeld van de European Tour Qualifying School.

De korte baan heet de Yellow Course en is geopend door European Tour-speler Eddie Pepperell, die in september nog meedeed aan het KLM Open. Hij was vroeger lid van Frilford Heath en speelde een ronde met een 100-jarig lid van Frilford en een van de jongste jeugdleden.

Greens en tees zijn van kunstgras van het merk Huxley Golf en de baan bestaat uit twee lussen van drie holes. De tweede drie is iets moeilijker dan de eerste drie. De holes zijn niet langer dan 100 meter.

Waarom zes holes?

De baan is volgens Frilford Heath GC bewust kort en aantrekkelijk gemaakt voor beginners terwijl gevorderde spelers toch uitgedaagd worden. 'We maken golf toegankelijker met de toevoeging van een 6-holes baan aan de drie 18-holes banen', zoals de club in een persbericht zegt. 'Met de baan richten we ons op de snel groeiende groep golfers die het moeilijk vinden om tijd voor golf te vinden. Het doel is om golf toegankelijk te maken voor beginners, die in een uur een ronde kunnen spelen.'

Eddie Pepperell juicht de komst van de baan toe: 'Het is belangrijk om golf uitnodigend te maken als we willen dat golf een van de grootste sporten in de UK blijft. Veel mensen zien op tegen 18 holes omdat ze zich zorgen maken over hun niveau of de tijd die het opslokt. Op een baan als deze kunnen beginners en nieuwe golfers een snelle ronde spelen en langzaam vertrouwen krijgen en hun spel verbeteren.'

Nederland

Nederland beschikt over ruim vijftig 9-holes par-3 banen, soms zelfstandig, soms gelegen naast een 'volwaardige' baan. Maar er zijn in Nederland ook clubs zoals Frilford met een wedstrijdbaan plus een 6-holes par-3 baan - bijvoorbeeld de Amsterdamse Golfclub, Golfvereniging de Dorpswaard of Golfbaan Echt-Susteren. 

In Nederland hebben we bovendien Brabant Golf. Deze baan in Rijen heeft maar zes holes (par 3 en par 4). Je kunt er negen of 18 holes (qualifying) spelen (zes plus drie holes, of drie keer zes). 

Het is tegenwoordig mogelijk om op par-3 banen qualifying ronden te spelen (mits de baan minimaal 700 meter is over negen holes). Maar een ronde over zes holes die meetelt voor je handicap is (nog) niet mogelijk. 

Lees ook: 6-holes rondjes (op 9-holes of 18-holes banen) of afrekenen per hole, de tijd dat golfbanen alleen maar greenfees voor 18 of 9 holes aanbieden, is voorbij.

Reacties

Zijn 6-holes par-3 banen een goed idee? Of is een 9-holes par-3 baan even effectief? Of moeten golfers juist zo snel mogelijk zes holes op wedstrijdbanen spelen? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel of mail redactie@golf.nl

Een reactie van Marc per mail:

'Zes "grote" holes zou ik nou kunnen begrijpen, maar zes par-3 holes is wel erg kort. Ik speel zelf nog niet op een grote baan omdat ik pas mijn handicap 54 heb, dus ik speel dit jaar nog veel op par-3 banen. Maar deze zijn binnen het uur te doen. Dus zes holes par-3 lijkt me overbodig. Zes holes op de grote baan kan ik nog begrijpen ...'

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}