Golf4All Harderwijk
Golf4All Harderwijk verkoopt 6-holes rondjes (in de ochtend)

Golf en geld: 6-holes rondjes of afrekenen per hole

9 augustus 2017
De tijd dat golfbanen alleen maar greenfees voor 18 of 9 holes aanbieden, is voorbij. Er wordt geƫxperimenteerd met tarieven voor acht of zes holes en zelfs met het afrekenen per gespeelde hole.

6 holes

Golf4all Harderwijk introduceerde dit voorjaar een 6-holes early bird-tarief: € 15 voor zes holes als je voor 9.30 uur start. (Ter vergelijking: een reguliere 9-holes ronde op werkdagen kost er € 30.) 'De jongere generatie heeft een druk werkleven en de early-bird zes-holes geeft ze een kans om voor het werk lekker te golfen en eventueel een ontbijtje te eten', zei de golfbaan bij de introductie van de 6-holes greenfee.

Het aanbod beantwoordt aan een behoefte, weet operationeel manager Mark Lenselink vier maanden later. 'Het loopt wel goed', zegt Lenselink. 'We hebben het niet over hele grote aantallen maar wel over tien tot 15 spelers per week. Het zijn bijna uitsluitend werkende mensen.'

De meeste spelers die een 6-holes ronde boeken op Golf4all Harderwijk zijn jonger dan 50, vaak jonger dan 45. Lenselink: 'Het zijn bijvoorbeeld zzp'ers die voor het werk even gaan spelen met een collega of golfvriend. Ze boeken vaak last minute, niet twee weken van tevoren. Het is een andere groep dan zakelijke golfers. Zakelijk golf is vaak nog steeds negen of 18 holes gecombineerd met bijvoorbeeld een lunch.'  

Harderwijk heeft zoals de meeste banen 18 holes maar een andere Nederlandse baan, Brabant Golf in Rijen, heeft maar zes holes. Je kunt er negen of 18 holes (qualifying) spelen (zes plus drie holes, of drie keer zes). Er zijn vooralsnog geen losse 6-holes greenfees te koop, maar er is wel een strippenkaart voor 6-holes ronden: tien keer zes holes voor € 50 (dat is 62 procent van de prijs voor een 9-holes strippenkaart).

8 holes

Westerwood Hotel & Golf Resort, een baan bij Glasgow in Schotland, was eerder deze week in het nieuws omdat het resort sinds kort 8-holes stablefordwedstrijden organiseert. Acht holes omdat je dan bij het clubhuis terug bent. De 8-holes wedstrijden worden gehouden na 17 uur in de middag. Voor gasten is het tarief £ 10 en voor leden is het £ 6. 

Om snel spel te bevorderen krijg je bij een ronde van minder dan 90 minuten één extra stablefordpunt. Alle deelnemers aan de wekelijkse 8-holes competities krijgen een gratis drankje en de beste spelers winnen prijzen.

Golfers hebben minder tijd maar willen nog speeds golf spelen, zegt de club over het initiatief: 'Daarom zijn we met dit concept gekomen dat goed past bij de layout van de baan', aldus Daryn Cochrane, manager van Westerwood. (Lees meer op golf365.com.)

9 holes

In Nederland zijn 9-holes ronden - al dan niet qualifying - al heel lang de normaalste zaak van de wereld, maar in Groot-Brittannië en Amerika is dat anders. In de UK is de R&A vorig jaar een campagne begonnen om 9-holes golf te stimuleren onder spelers die 18 holes te lang vinden duren. Want, zo zegt de R&A: 'Uit onderzoek blijkt dat veel mensen moeite hebben om de tijd voor 18 holes te vinden; en 60 procent van de golfers in het onderzoek geven te kennen dat ze meer plezier in golf zouden hebben als het minder tijd zou kosten.'

In Amerika voert de USGA onder de naam Play9 een zelfde soort campagne. Het aantal 9-holes ronden in Amerika was in 2016 ongeveer 33 procent van alle ronden. En het waren vooral vrouwen, niet-leden en golfers jonger dan 55 jaar die een voorkeur hadden voor negen holes.

In Nederland is het percentage golfers dat negen holes speelt al veel hoger dan 33 procent. NVG-directeur Lodewijk Klootwijk zei dit voorjaar op het Nationale Golf Congres dat er in 2016 in Nederland meer 9-holes ronden dan 18-holes zijn gespeeld. ‘Golf is steeds meer een 9 holes sport aan het worden’, aldus Klootwijk. Uit cijfers van ANWB Golf over 2016 bleek hetzelfde: ANWB Golf'ers speelden vorig jaar meer 9-holes ronden dan 18-holes ronden. 

12 holes

Veel golfers zien 12 holes als het ideale aantal: je bent veel minder tijd kwijt dan bij een 18-holes ronde, maar het geeft veel meer golfvoldoening dan negen holes. 12-Holes golf is vooralsnog niet aangeslagen, maar Golf Event Center (de basis van Golfclub Flevoland) verkoopt op de grote baan 12-holes greenfees. Een 12-holes ronde kost € 35 (en 18 holes kost er € 49).

'Express loops'  en betalen per hole

De golfbanen die experimenteren met kortere rondes haken in op een paar trends: 

  • wereldwijd daalt het aantal gespeelde golfronden;
  • jongere generaties hebben minder tijd (over) voor golf. 

In Amerika, zo schreef The Wall Street Journal deze week, is het aantal mensen dat per jaar minstens één ronde speelt flink gedaald. In 2005 waren het nog 30 miljoen spelers, in 2016 24 miljoen. En uit Amerikaanse onderzoeken blijkt hetzelfde als uit Nederlandse en Europese onderzoeken: veel mensen vinden dat een traditionele golfronde te lang duurt.

Opvallend is dat tijd een grotere rol speelt dan geld. Een greenfee voor 6 of 8 holes maakt golf goedkoper, maar veel belangrijker voor veel klanten is dat zo'n ronde minder tijd kost.

In Amerika heb je volgens The Wall Street Journal ook banen die experimenteren met kortere ronden, bijvoorbeeld Canal Shores nabij Chicago. Deze baan nabij Chicago biedt 5-holes en 10-holes rondjes die 'Express loops' genoemd door de club: 

'Our METRA loop is a 5-hole mini-course that you can play in less than an hour and is only $8! Our EL loop is a 10-hole course that you can play in about 2 hours and is only $15! Play a quick 5 before you head to work, take a long lunch and play 10.'

In Amerika zijn er ook zo'n 35 banen die met het concept en softwaresysteem QuickGolf werken. Op bepaalde rustige tijden van de dag betalen golfers hier voor het aantal holes dat ze spelen. Er zijn een paar manieren om te controleren of spelers niet stiekem meer holes spelen, maar het systeem vertrouwt grotendeels op de eerlijkheid van golfers.

Het zijn allerlei manieren om meer golfers naar een golfbaan te trekken, maar het zijn niet altijd de beste manieren om de omzet te verhogen. Een 6-holes greenfee kan ook een kannibaliserend effect hebben op andere greenfees. Maar een golfbaan die niet inspeelt op de wensen van klanten gaat de strijd misschien sowieso verliezen. De ideale tarifering is vaak een kwestie van experimenteren en advies inwinnen. Het Amerikaanse reserveringssysteem GolfNow adviseert bijvoorbeeld om het 9-holes tarief vast te stellen op 62 procent van het 18-holes tarief.

Om 6-holes, 8-holes of 12-holes ronden aan te bieden moet een baan natuurlijk wel een layout hebben die zich daar goed voor leent (een zesde, achtste of twaalfde green vlakbij het clubhuis). Veel golfbaanarchitecten houden hier bij nieuwe ontwerpen rekening mee. 

Reacties

Reacties? Reageer op Facebook of onderaan deze pagina. 

Is een 6-holes greenfee een goede zaak?
 
pollcode.com free polls

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden