PGA Junior League golf in Nederland

Aantal teams PGA Junior League verdubbeld

3 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Aanstaande zondag, 8 oktober 2017, wordt de finale van de PGA Junior League gespeeld. De wedstrijden voor kinderen zijn populair, het aantal teams is in 2017 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016.

Wat is de PGA Junior League eigenlijk? Hoe moet je jezelf of je kind opgeven? We vroegen het aan Manja Schilstra, golfinstructeur in opleiding en nationaal coördinator van de PGA Junior League.

Wat is de PGA Junior League en wat gaat er gebeuren in de finale aanstaande zondag?

Manja Schilstra: 'De PGA Junior League is een wedstrijdenreeks voor kinderen van verschillende clubs. De meeste kinderen zijn jonger dan 13 jaar en ze hoeven nog niet veel ervaring te hebben, hun niveau zit tussen baanpermissie en handicap 37. 

Het is een teamwedstrijd. De spelers dragen een teampolo bedrukt met rugnummers. In elk team zitten acht tot twaalf kinderen en de matchplay-wedstrijden worden gespeeld over negen holes par drie, waarbij paren van twee spelers Texas Scramble spelen tegen twee spelers van het andere team. Een misslag is niet erg, want je vriendje of vriendinnetje heeft ook nog een kans. Na elke drie holes zijn er punten te verdienen en krijgen de winnaars armbandjes van de PGA Junior League. En na elke drie holes mogen teamspelers wisselen.

Er zijn vier regio's met elk drie tot vier teams. De winnende teams uit de regio spelen aanstaande zondag op de par-3 baan van Naarderbos om het landskampioenschap. In de ochtend zijn de kruisfinales, tussen Liemeer en Naarderbos en tussen Almkreek en Midden-Brabant. In de middag wordt de finale gespeeld. En de winnaar van Nederland speelt op 9 november in een Euregio-finale tegen de winnaar van de PGA Junior League in België.'

Je bent nu een jaar coördinator. Hoe is het om deze wedstrijden te begeleiden?

'Het is geweldig! We hebben alleen maar lovende woorden gehoord. Iedereen is enthousiast, de kinderen hebben heel veel plezier, we zien alleen maar blije gezichten. Dat komt omdat de kinderen als team spelen, ze doen het sámen. Het aantal teams in 2017 is meer dan verdubbeld en dan tellen we nog niet eens de clubs mee die al PGA Junior League-wedstrijden hebben gespeeld maar nog niet in het nationale circuit meedraaiden.'

Wat moeten ouders doen die het leuk zouden vinden om hun kinderen te laten meedoen?

'Je moet informeren bij de jeugdcommissie van je club. Misschien doet je club al mee aan de PGA Junior League. Zo niet, dan is het een kwestie van een team formeren met zo'n acht tot tien kids. Vervolgens speelt dit team tegen teams van omliggende clubs. Ouders mogen gewoon meewandelen bij de wedstrijden en veel ouders worden groepsbegeleider, maar dat hoeft natuurlijk niet. De jeugdwedstrijden beginnen altijd in mei.'

Lees in dit handboek meer over de PGA Junior League of stuur een bericht aan Manja Schilstra. In 2016 won Almeerderhout de finale; lees hier meer.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}