Tip van de week: Robbie van West

20 november 2017 Redactie GOLF.NL
Voor de 'Tip van de week' vragen we in oktober en november een aantal Nederlandse Tour-spelers en speelsters naar de meest gemaakte fouten die zij zien als het gaat om het spel van amateurs. De nummer 8 in de lijst van tourpro's is Robbie van West: 'Sla 75%!'

Robbie van West:

'Een van de meest voorkomende fouten die ik zie bij amateurs zijn slagen van een sidehill, uphill of downhill slope. Bijna alle spelers, waaronder ikzelf, zijn geneigd om het maximale uit een ijzer of houten te halen. We slaan bijna altijd 100%, terwijl de zwaartekracht, zeker bij een schuine ligging, tegen ons werkt. Dit resulteert vaak in een bal die te veel curve en effect heeft en het doel mist. Op de drivingrange staan we waterpas en is het een stuk makkelijker om de golfbeweging te herhalen. In de baan sta je alleen waterpas op de tee. Op sommige golfbanen sta je nooit waterpas. 

Mijn advies voor situaties in de baan waarbij je niet recht staat is dan ook simpel: neem een club extra en sla de bal met 75% procent van je kracht. Het houden van een goede balans is ontzettend belangrijk voor deze type slagen, en door rustiger te slaan is dit veel makkelijker. Voor veel spelers is dit lastig, maar als je een betere golfer of golfster wilt worden moet je dit goed ontwikkelen. Je zult zien dat je contact constanter, afstandscontrole beter en de richting van je slagen op termijn ook beter wordt. 

Hoe je dit oefent? Zoek tijdens een oefenronde verschillende situaties op en gebruik een swing waarbij je 75% van je kracht gebruikt. Kijk en ervaar wat werkt voor jou.

Deze "75% swing" kan je ook toepassen als er veel wind staat. Hoe harder je de bal slaat, hoe meer spin de bal zal hebben en hoe meer de wind vat heeft op de bal. Een 75% geslagen bal zal minder spin hebben, strakker en lager vliegen en vaak dezelfde afstand afleggen. Je hoeft met deze swing verder helemaal geen technische aanpassingen te doen. Dus probeer het uit en ga aan de slag!'

Robbie van West (25) is professional en speelt volgend jaar op de Challenge Tour. Vorige week ontving de professional, die dit jaar 7de werd in de Order of Merit van de Pro Golf Tour, alsnog een kaart voor de Challenge Tour. Lees hier hoe dat zit.