Richard Kluwen

Richard Kluwen: leven met MS en golf

26 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Op zaterdag 27 mei wordt op De Batouwe het NK voor golfers met een fysieke beperking gespeeld. GOLF.NL maakte een portret van een van de deelnemers: Richard Kluwen.

Richard Kluwen is 44 jaar. In de video vertelt hij over zijn ziekte MS (multiple sclerose). Nadat hij MS kreeg, is Kluwen golf gaan spelen en golf werd voor hem een redding. 'Als ik niet was gaan golfen, dan had ik nu niet meer geleefd', zegt Richard.

Kluwen is bij het spel afhankelijk van een paragolfer, een apparaat waarmee hij rechtop kan staan en een swing kan maken. Hij is lid van Prise d'eau, speelt van handicap 16 en zit in de nationale selectie. In 2011 won hij de NGF Award 'Golfer met een fysieke beperking van het jaar'.

Niels Hooft van GOLF.NL maakte een portret van Richard. Bekijk de speciale reportage in de video player hierboven. 

NK

Volg hier de scores in het NK voor golfers met een fysieke beperking.

Golf voor mensen met een fysieke beperking

De NGF en PGA Holland stimuleren golf als sport voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Golf zorgt voor veel van deze mensen voor een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand. 

De PGA Holland heeft de laatste jaren meer dan 50 PGA-professionals opgeleid om les te geven aan mensen met fysieke beperkingen. De laatste jaren hebben de NGF en de PGA Holland ook een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. 

De NGF werkt verder, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2016 heeft een golfteam voor het eerst meegedaan aan de Nationale Special Olympics. 

Meer informatie? Klik hier.

Social media

Kluwen eerder deze maand in de Openingswedstrijd voor golfers met een fysieke beperking:

Kluwen op Twitter: