Dewi Weber
Dewi Weber in het universiteitskampioenschap
Beeld: Miami Hurricanes

Weer een advies-ruling: strafslagen voor Weber

23 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Het universiteitsteam van Dewi Weber is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de slotfase van het NCAA National Women's Championship. Twee strafslagen voor Weber in de slotronde maakten de teamscore nog ietsje hoger dan nodig.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


In het toernooi voor de beste universiteitsteams van Amerika draaide het om de teamscore (de beste vier van vijf individuele scores). De University of Miami was na twee ronden op Rich Harvest Farms in Illinois kansrijk om de matchplay-fase te bereiken: de Miami Hurricanes waren achtste en de beste acht zouden zich plaatsen voor de finale. (Het 72-holes kampioenschap werd door slecht weer ingekort tot drie ronden.) 

Dewi's team werd uiteindelijk gedeeld 16de met een teamscore van +22 in de laatste ronde. Twee van die slagen betroffen strafslagen voor Weber. Ze kreeg twee strafslagen omdat ze advies had gegeven aan een teamgenoot.

Dit is het moment dat Weber te horen krijgt dat ze twee strafslagen heeft opgelopen:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wat het advies inhield (wat Dewi heeft gezegd) is niet bekend. De twee strafslagen waren niet doorslaggevend voor het resultaat van Miami, de Hurricanes misten de top 8 op tien slagen. 

Eerder in mei was er in de NGF Competitie een dergelijke ruling. Een speler van de Noordwijkse kreeg in het hoofdklasseduel tegen de Goyer advies van een teamgenoot (lees hier meer). 

Het verschil met Dewi's geval: het universiteitskampioenschap is strokeplay en de NGF Competitie is matchplay. In strokeplay wordt advies geven bestraft met twee strafslagen, in matchplay betekent het verlies van de hole. Een ander verschil: in de NGF Competitie claimde de tegenstander de hole en daardoor werd het een omstreden ruling

Je mag in een foursome of greensome wel advies geven aan je partner, maar je mag in een teamwedstrijd geen advies geven aan een teamgenoot. Er gaan veel stemmen op om advies van teamgenoten in teamwedstrijden niet langer te bestraffen, omdat het teamwedstrijden betreft. In een reactie op Twitter zegt een golfer:

'What a load of crap. Either this is a team sport or it's not, but you can't have it both ways with this ridiculous rule.'

Stap niet in een buggie

Eerder in het NCAA Women's Championship kregen twee speelsters ieder twee strafslagen omdat ze tijdens de ronde in een buggie waren gestapt om even snel naar de wc te gaan. Dit was niet toegestaan (“a player must not ride on any form of transportation during a stipulated round unless authorized”). Het betrof een speler van Northwestern en Kent State.

Een topamateur behoort te weten dat je niet een stukje met een buggie mag (mee)rijden, maar de straffen in dit kampioenschap waren toch weer een beetje omstreden. De speelsters werden namelijk op verschillende andere plekken in de baan 'geautoriseerd' per buggie vervoerd. Dat gebeurde om het spel te versnellen omdat sommige afstanden ver lopen waren (van de derde naar de vierde hole, van de negende naar de tiende en van de elfde naar de twaalfde). 

Dewi 24ste

Dewi maakte 77 in de slotronde en werd gedeeld 24ste in het individuele klassement. Weber was daarmee de beste van haar team. De 16de plaats van de Hurricanes was de beste prestatie sinds 1992 (in dat jaar werd Miami tiende).

Monica Vaughn van Arizona State won het individuele klassement met één boven par na 54 holes. Northwestern won het teamklassement en gaat nu in de matchplay-fase de strijd aan met zeven andere colleges.

Eindstand (klik op 'players' en 'teams').

Social media 

De kampioen van 2017:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}