Tip van de week: Chippen #4

26 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Het is tijd om te gaan scoren rondom de green met de GOLF.NL Chip-in weken! Deze week is de beurt aan Jurrian van der Vaart, tourprofessional op de Challenge Tour.

'Een leuke drill waarmee je snel een beter gevoel krijgt voor hoe hard je bal bij het chippen van de club komt is de ladder drill. Bij deze drill gaan we niet op een hole mikken, maar focussen we alleen op waar de bal met de eerste stuit landt. 

Kies een mooi plekje rond de green waar je de ruimte hebt - denk aan ongeveer 20 meter - om meerdere ballen te chippen. Leg op vijf meter afstand een club neer. Vervolgens leg je nog drie clubs op 8, 11 en 14 meter afstand. 

Als je dit hebt gedaan zie je dat je drie 'vakken' hebt gecreëerd. Als je meer ruimte hebt kun je ook vijf of zes clubs neerleggen of de ruimte tussen de verschillende vakken vergroten. 

Nu is het de bedoeling dat je, zonder met je techniek bezig te zijn, de ballen in elke vak gaat slaan. Gebruik hiervoor een en dezelfde club zodat je jezelf traint om met een club verschillende afstanden te slaan. De bedoeling is dat je eerst drie ballen in het eerste vak slaat. Als dat drie keer achter elkaar lukt mag je door naar het volgende vak. Dit herhaal je totdat je in het verste vak drie ballen hebt laten landen. Hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt. Als je een fout maakt moet je terug naar het eerste vak.  

Als je deze drill goed onder knie hebt krijgt je lichaam een veel beter gevoel voor wat het moet doen om de bal op een bepaalde plek te laten landen. In de baan is het vervolgens een kwestie van het uitkiezen van een landingsspot en je lichaam het werk laten doen. Succes met oefenen!'

Van der Vaart: 'Alle chips rond de green met één club'

'Ik gebruik één stok voor alle slagen rond de green. Daar heb ik bewust voor gekozen omdat er niet genoeg uren in een dag zitten om met vier verschillende wedges elke chip te gaan trainen. 

Veel golfers hebben moeite met hun short game, en hoe meer opties je ze geeft hoe moeilijker het voor ze wordt. Dat komt omdat de set-up elke keer anders is. Als je een goede dag hebt kan je met een bezemsteel chippen, maar als ik mensen met drie stokken naar een bal zie lopen gaat het meestal fout. 

Pak daarom een club waarmee je lekker chipt. Dat kan een 9 zijn, of een pitching wedge. Ik doe alles met een 58-graden wedge, een club tussen een lobwedge (60 graden) en een sand wedge (56 graden) in. Sommige spelers doen alles met een lobwedge of een gapwedge (52 graden). Dat is voor iedereen anders. 

Natuurlijk kan ik ook met andere clubs chippen, maar als ik onder druk sta geeft mijn 58-graden wedge mij het meeste vertrouwen. Ik kan de bal laag, hoog, met een draw of een fade spelen. Het maakt het trainen heel simpel. 

Phil Mickelson heeft vijf wedges en is met elke wedge even dodelijk, maar ik ben geen Phil Mickelson. Je neemt veel vraagtekens weg door met één club te chippen. Als je de drill met één club goed kan uitvoeren, zijn er in de baan weinig ballen die je niet kan slaan. De meeste chips zijn ballen van 20 tot 25 meter uit de rough en bunkerslagen van 10 meter, en niet de moeilijke flopshots.' 

Jurrian van der Vaart is  tourprofessional op de Challenge Tour en werd afgelopen zondag gedeeld 5de in de Made in Denmark Challenge.

Column Gerard Louter: 'Je kunt het Jur!'

Lees meer over

Instructie