stenson
De quotering dat Henrik Stenson weer wint: ongeveer 25/1 bij veel wedkantoren
Beeld: Golfsupport.nl

Golf en geld: gokken op golf

19 juli 2017
De week van het Brits Open is een prachtweek om te gokken op golf. Bij de Britten is sportwedden onderdeel van de cultuur dus zij gaan deze week helemaal los.

Helaas voor de liefhebbers, Nederland is een van de laatste landen in Europa waar online gokken nog verboden is. Alleen de Toto heeft een vergunning voor het wedden op voetbalwedstrijden. 

De redenering is dat online gokken kan leiden tot valsspelen, omkopen en matchfixing. Er is een wetsvoorstel om online gokken in de Nederlandse wet op kansspelen op te nemen - met strenge regels - maar het is nog niet gerealiseerd. De politiek is verdeeld.

Nederlandse online wedkantoren zijn verboden, maar Nederlanders kunnen wel wedden via buitenlandse websites. Je moet eerst een account aanmaken en geld storten, met iDeal of een creditcard. Als je dat doet, pas dan op voor nep-websites die financiële gegevens van je proberen te veroveren om vervolgens geld af te pakken. En het is misschien overbodig om te zeggen maar gokken is verslavend en kan tot financiële problemen leiden.

Hoe werkt het?

Wedden op golf of andere sporten betekent dat je geld inzet op een sportresultaat. Bij een correcte voorspelling win je een bedrag. Het bedrag wordt uitgekeerd door bookmakers (bookies, wedkantoren). In Groot-Brittannië stikt het ook nog van de fysieke wedkantoren; daar stap je gewoon naar binnen om een weddenschap af te sluiten en te betalen.

De quotering (notering, odd) bepaalt hoeveel winst je maakt als je voorspelling correct is. De bookmakers bepalen de quoteringen (en de odds verschillen per bookmaker). Hoe hoger de quotering, hoe meer winst je maakt. 

Een voorbeeld. De odds van Dustin Johnson als winnaar van het Brits Open van deze week zijn ongeveer 12 op 1. Dan krijg je twaalf keer je inzet als de Amerikaan wint.

De odds zeggen iets over de verwachtingen van een bookmaker, maar ze zeggen vooral wat over de verwachtingen van gokkers. De bookmakers wijzigen de odds soms om beweging te krijgen in weddenschappen. Een bookmaker kan Johnson van 12/1 op 13/1 zetten om meer mensen te verleiden op hem te wedden.

Joost Luiten als winnaar van The Open? Bij Bet365 was de quotering dinsdagmiddag 165 op 1. Stel dat er woensdag opeens honderden mensen op Joost Luiten gaan gokken, dan zal het wedkantoor de odds van Luiten aanpassen, bijvoorbeeld naar 100/1. Het wedkantoor remt daarmee de weddenschappen op Luiten en verkleint het risico dat er veel uitgekeerd moet worden als de Nederlander wint.

Het leuke van online gokken op sport is dat je op veel meer kunt gokken dan alleen de winnaar. Je kunt bijvoorbeeld ook wedden op:

  • Dat Dustin Johnson de cut mist
  • Het aantal holes-in-one in de tweede ronde
  • De score van Joost Luiten in de eerste ronde 
  • De beste amateur in het Brits Open
  • De winnende score
  • De leider na dag één
  • De beste Zweed na 72 holes

Er zijn veel experts die elke week wedtips geven. Een voorbeeld is Ben Coley van Sportinglife.com. En een leuke website is oddschecker.com. Daar zie je de noteringen van verschillende spelers bij verschillende bookies. Deze website past elke minuut de odds aan.

Het is ook mogelijk om combibets of multibets af te sluiten, ook wel parlays genoemd. Bijvoorbeeld:

  • Rory McIlroy wint het Brits Open en Joost Luiten haalt de cut

Met combibets kun je meer geld verdienen maar het is uiteraard moeilijker om twee of meer juiste voorspellingen te doen.

Lees ook een eerder bericht: Een golfliefhebber die de winnaars van de Masters en het US Open juist voorspelde, komt steeds dichter bij het grootste bedrag dat ooit is uitgekeerd bij een golfweddenschap: £2 miljoen

Reacties

Reacties? Reageer onderaan deze pagina of bericht ons via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Golf en geld The Open