clubfitting tips

Help, ik ga naar een clubfitter! 6 tips

4 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Veel golfers weten inmiddels dat clubfitting onmisbaar is voor het uitkiezen van (nieuwe) golfclubs die goed bij je passen. De technologische vooruitgang in de afgelopen jaren op het gebied van equipment is indrukwekkend, maar om van die technologie te profiteren moet je bij een clubfitter wel de goede vragen stellen. Met andere woorden: Waar moet je op letten als je naar een clubfitter gaat? GOLF.NL geeft 6 tips waarmee je het meest uit een clubfitting haalt.

1. Stel de goede vragen

Het bezoeken van een clubfitter geeft je een uitgelezen kans om je spel eens goed onder de loep te nemen. Wat doet de loft van een club met de spin op de ballen die ik sla? Wat gebeurt er als ik een zwaardere shaft gebruik? De meeste moderne drivers zijn in een handomdraai af te stellen en aanpasbaar. Ook het aanpassen van een ijzer doen goede clubfitters in een paar tellen. Kan ik de driver vergevingsgezinder maken met een paar aanpassingen? Gebruik je weleens een houten-3 van de tee? Probeer zoveel mogelijk clubs en wees eerlijk. De meeste spelers hebben moeite met lange ijzers. Vraag daarom ook of je een aantal hybrides mag testen.

2. Laat je vooroordelen buiten de deur

Je haalt veel meer uit een fitting als je er onbevooroordeeld aan begint. Stap dus niet binnen met ‘Ik heb een stiff shaft nodig en 9.5 graden’. Wees bereid om alles te proberen. Weinig spelers eindigen met een standaard shaft, loft en face angle (hoek van het clubblad) als ze naar een clubfitter gaan. Het feit dat de huidige generatie golfclubs  nog beter af te stellen zijn betekent dat ook jij de ideale balvlucht uit jouw swing kunt halen.

3. Uiterlijk is ook belangrijk

Het allerbelangrijkste is dat je je prettig voelt bij de club als je boven de bal staat. Tuurlijk moet de club goed presteren, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je de club in ja handen ook mooi vindt. Anders ga je er nooit goede ballen mee slaan. Wees wel eerlijk over je eigen golfvaardigheden. Veel golfers kiezen voor een fairwaywood met een kleiner clubhoofd vanwege het uiterlijk. Dat is mooi als je goed genoeg bent om het clubhoofd te manipuleren (open/dicht, voor verschillende balvluchten), maar vergeet niet dat hier flink wat vergevingsgezindheid mee inlevert.

4. Denk aan de shaft

Over het algemeen geldt dat een speler met een minder snelle swing een flexibelere shaft nodig heeft, en een speler met een snelle swing een stabielere shaft. Dit is echter niet altijd zo, want minstens zo belangrijk voor het bepalen van de eigenschappen van de shaft is waar in de swing de snelheid wordt gegenereerd. Het gewicht van de shaft heeft ook grote gevolgen voor de ballen die je slaat. Probeer daarom veel verschillende shafts om te bepalen welke shaft het beste bij je past. Natuurlijk is de lengte van de shaft ook belangrijk. Een langere shaft betekent niet per definitie dat je meer snelheid genereert. Vaak zorgt het wel voor inconsistentie. Langer is dus niet (altijd) beter!

5. 'Gapping'

Je hebt weinig aan twee clubs in de tas waarmee je dezelfde afstand slaat. Toch zijn er veel spelers die hun gapping niet op orde hebben. Dat betekent dat de afstanden tussen de verschillende clubs niet geleidelijk zijn en dat er te grote en kleine ‘gaten’ zijn. Met name bij de langere clubs is dat vaak het geval. Je hebt er niks aan als je langste ijzer net zo ver vliegt als je hybride. Als de afstandsverschillen kloppen, zul je misschien zien dat je helemaal niet 14 clubs nodig hebt.

6. Meer informatie met een launch monitor

Of het nou een launch monitor van Trackman, FlightScope of Foresight is, voor een clubfitter zijn ze onontbeerlijk. Niet alleen helpt een launch monitor bij het bepalen van afstanden (om te grote afstandsverschillen – zie tip 6 - in je tas te voorkomen), ook helpt het bij het bepalen van de ideale balvlucht voor jouw swingsnelheid. In welke hoek lanceer jij je ballen? Hoe efficiënt breng je de snelheid van de club over op de bal, de zogeheten ‘smash factor’? Hoeveel spin genereer je? Wet welke hoek landen je ballen op de green? Het zijn onmisbare factoren voor het sneller laten stoppen van de bal bij de vlag! Veel amateurs staren zich dood op afstand, waardoor ze clubs in hun tas hebben met weinig loft. Het nadeel daarvan is dat ze de bal vervolgens niet meer bij de (moeilijke gestoken) vlag kunnen laten stoppen. Zorg daarom dat je naar een clubfitter gaat met een launch monitor, want alleen dan krijgen dit soort details ook aandacht.

Klik hier voor meer golftips!


Lees meer over

Equipment Golftips