rules
Een spikemark (mag nu niet gerepareerd worden) of een pitchmark?
Beeld: Golfsupport.nl

Modernisering golfregels komt dichtbij

7 februari 2017 Redactie GOLF.NL
De USGA heeft gezegd dat een gemoderniseerde versie van de golfregels in maart gepresenteerd zal worden waarop het publiek kan reageren.

De USGA en R&A stellen samen de golfregels op. Het was al bekend dat er sinds 2013 nagedacht wordt over een eenvoudiger regelboekje om de drempels voor nieuwe golfers lager te maken en om het spel sneller te maken.

De USGA heeft afgelopen weekend in de jaarlijkse bijeenkomst laten weten dat een eerste versie van vereenvoudigde regels ergens in maart publiek wordt gemaakt. Er volgt dan een periode van zes maanden waarin iedereen kan reageren, deskundigen maar ook gewone spelers. 

Eind vorige maand bij het Abu Dhabi HSBC Championship lekte er al wat uit van de opzet waaraan de regelinstanties de afgelopen drie jaar hebben gewerkt. Alistair Tait van Golfweek schreef dat de regelinstanties overwegen om deze wijzigingen in te voeren:

  • De tijd dat je mag zoeken naar een bal wordt teruggebracht van vijf naar drie minuten. (Een maatregel om slow play te bestrijden.)
  • Het repareren van spikemarks van schoenen op de green wordt toegestaan. (Vooral professionals bedelen om deze aanpassing; als je laat op de dag speelt heb te maken met veel spikemarks van de voorgangers.)
  • Het droppen van schouderhoogte wordt versoepeld in het droppen van een bepaalde minimale hoogte.
  • Vaker rode waterhindernispalen dan gele, maar gele blijven toegestaan.
  • Het afschaffen van het gebruik van clublengtes bij het nemen van relief.

Deze gelekte wijzigingen werden later ook gemeld door een verslaggever van Golf Channel maar zijn niet bevestigd door de R&A en USGA. De regelinstanties erkennen wel dat elke regel onder de loep is genomen. 

'Het zal het begrip van de regels fundamenteel veranderen', zegt Mike Davids, directeur van de USGA, over de nieuwe aanpak. 'Waarom ze zo zijn zoals ze zijn en de wijze van communicatie.'

John Bodenhamer, managing director van de USGA, zegt op de website van Golf Digest dat elke regel onder de loep is genomen. 'Niets was heilig. Elk aspect van de regels, van de inhoud tot hoe ze overgebracht worden, tot hoe ze worden opgeschreven, tot hoe ze er uitzien op schrift - het wordt allemaal anders.'

Bij de gemoderniseerde en vereenvoudigde versie van de regels zal naar verluidt meer gebruik gemaakt worden van beeld (foto's, animaties, tekeningen en video). 

Na de periode van zes maanden waarin golfers kunnen reageren op de nieuwe regels, en op de nieuwe presentatie ervan, gaan de USGA en R&A werken aan een versie die 1 januari 2019 geldig wordt. Dat is een jaar eerder dan normaal (de regels worden eens in de vier jaar aangepast).

Davis zinspeelt oom op de hulp van technologie voor golfers: 'Hoe komt het dat we nog niet de telefoon kunnen pakken en kunnen zeggen: "Siri, ik heb mijn bal in het water geslagen, welke keuzes heb ik?"' (Siri is een virtuele assistent op producten van Apple.)

De USGA heeft ook bekendgemaakt dat het prijzengeld van het U.S. Open stijgt van 10 naar 12 miljoen dollar. Daarmee is het US Open weer de major met het meeste prijzengeld. Het US Women’s Open gaat van 4 naar 5 miljoen. De USGA organiseert deze twee majors maar ook grote amateurtoernooien. Er zal in de nabije toekomst ook een nationaal kampioenschap van de USGA komen voor golfers met een beperking.

Wat vind jij? Laat het ons weten: redactie@golf.nl, @Golfnl of Facebook.

> In 2016 vroegen we (naar aanleiding van de aangekondigde vereenvoudiging door de USGA en R&A): welke regel zou jij als eerst veranderen? Lees hier de reacties van golfers

> Lees ook: Bewogen bal op de green? Hoe werkt het per 1 januari 2017?

Reacties

Rob per mail:

'Eindelijk wordt er iets veranderd, dit had al jaren eerder gemogen. De regel naar de bal zoeken mag wel naar 1 minuut ipv 3. Spelers misbruiken deze regel te vaak en dat valt moeilijk te bestrijden. Wanneer je jouw bal niet direct ziet liggen mag de regel zijn: lost ball. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en heel veel sneller. Pitch marks repareren verplicht invoeren op alle greens wereldwijd, dat zou een goede zaak zijn en een verbetering van alle fraai aangelegde greens.'

Mark per mail:

'Het staat buiten kijf dat het de hoogste tijd wordt de regels te moderniseren. En dat wil in mijn optiek zeggen: efficiënter en eenvoudiger. Bekijk het eens van de andere kant, dwz wat gaat er veel fout, wat zorgt voor veel ergernis. 

A. Men kent de regels helemaal niet. Oplossing: regels simpel houden en zo min mogelijk variaties in straf (bijv één of twee stoklengten, één of twee strafslagen, wel of niet stroke and distance) Alles één slag straf, spelen vanaf waar je ligt, niet dichter bij de hole en binnen twee stok lengten. Basta.

B. Langzaam spel: Aardige tradities als niet voor je beurt gaan overboord. Wie klaar is slaat af. Een putt oplijnen mag twintig seconden duren (!).  

C. Droppen of plaatsen: Altijd plaatsen op een plek zoals beschreven bij A. Simpel en geen "geOH" en eindeloze discussies meer. 

D. Welke stok zal ik nemen? "Die, nee toch maar die...." : Minder stokken. Acht inclusief putter zou een mooi aantal zijn. Twee voor de afslag (Driver en houtje), 3 baan ijzers, 2 wedges en een putter. (slecht voor de industrie maar goed voor de snelheid. Je hebt minder keuze, dus je beslist sneller omdat je het zelf en niet je club het moet doen.) En bijna iedereen kan zijn tas weer dragen wat de speelsnelheid ook weer bevordert. Het heen en weer lopen naar je karretje vervalt. 

E. Uren zoeken naar de bal: Bal weg? Meteen doorspelen binnen twee stoklengten van de vermoedelijke ligging, één strafslag, toch zoeken en niet vinden twee strafslagen. (Haha, maakt het toch weer gecompliceerd, shit, maar wel een aardig idee vind ik zelf) Doe er wat mee of ook niet, ik ben benieuwd naar de officiële veranderingen.'

Han per mail:

'De beste voorgestelde regelveranderingen om traag spel te verminderen (beter dan nieuwe regel van nog maar 3 minuten zoeken): 

  • “Out of bounds/verloren bal: droppen op de vermoedelijke plaats waar de bal OOB /verloren ging en twee strafslagen.” (Pieter Baltus) 
  • En ook ander uiterste: “De strafslag na een verloren bal of OOB laten vervallen, je moet al opnieuw slaan en hebt afstandsverlies (en een bal minder).” (Armand van Neer) 

Gek genoeg geen voorstel daar tussen in: om na OOB/verloren bal te mogen droppen op de vermoedelijke plaats waar de bal OOB/verloren ging en één strafslag. Eén of twee strafslagen zou ook kunnen afhangen van het feit of je na zo’n bal in de rough mag/moet/kan droppen of lekker op de fairway. Verloren in de rough en droppen in de rough binnen één of twee stoklengte(n), dan lijkt me één strafslag voldoende (zelfde als onspeelbare bal). Lastig bij die regel is vaak, dat je niet precies weet waar in de rough en vaak ook niet precies wáár de bal OOB ging. Dan zou een algemene regel dat je ter hoogte van die vermoedelijke plek midden op de fairway met twee strafslagen mag droppen redelijk in verhouding zijn met de huidige regels.'

EJS per mail:

'Mijn aanpassing zou zijn om de cup-diameter naar 15 cm te vergroten, en de vlag - of nou van de green gespeeld wordt of van buiten de green - altijd in de hole te laten staan. Dit vereenvoudigt de regels t.o.v. de vlag aanzienlijk en maakt het spel duidelijk sneller (vlag in en er uit).'

Arie per mail: 

'Goede weg vooruit, echter zie een adder onder het (golf)gras t.a.v. repareren van spikemarks. Professionals zullen nu eindeloos elk grassprietje wat mogelijkerwijs scheef staatook gaan corrigeren. Zonder een tijdslimiet (!) is dit het volgende probleem, wat zeker zal gaan ontstaan. Mijns inziens (nog) niet volledig doordacht. Nu staan sommigen ook al eindeloos te turen, dus dit wordt de volgende stopper. Stel je voor een putt van 12 meter! Gaat dadelijk nog langer duren dan naar een (verloren) bal zoeken! Ben het volledig eens met het mogen repareren, zorgen voor de green om ook spikemarks te repareren, staat voorop! Wat ik mis is dat, met name professionals, uit moeten holen, zeg binnen een foot. Belachelijk om te markeren voor 10 cm en dan naar de andere kant van de green te lopen. Recentelijk nog door Mr Vadorn III op Torrey Pines! Staat in zijn recht, maar is raar. Is het de laatste putt voor de tournooiwinst ok, maar dat is dan ook de enige. Wat ik mis is: er zijn spelers gediskwalificeerd omdat ze tijdens het wachten in een stress-/oefenbal stonden te knijpen. Ongeoorloofde hulpmiddelen! Wellicht volgende om naar te kijken!'

Laurens per mail:

'Ik zou verplicht stellen om het putten af te maken. gewoon degene die als eerste putt maakt het af. Sta je op de lijn van een ander? Dat is allemaal onzin, daar hebben al 50 andere golfers gestaan. Bovendien mag je nu spikemarks repareren. Scheelt volgens mij enorm in de snelheid.'

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees ook de reacties onder dit bericht.}