Dustin Johnson en een referee in het US Open nadat de bal op de green verrold was.
Beeld: Getty Images

Tientallen suggesties om de golfregels te versimpelen

4 oktober 2016 Redactie GOLF.NL
Onze oproep over golfregels - welke regel zou jij als eerste veranderen? - heeft veel reacties losgemaakt. De voorstellen van lezers om bepaalde regels aan te passen hebben we hier verzameld.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Scroll naar beneden voor de reacties van lezers. Hieronder gaan we eerst in op de aanleiding voor onze oproep: een plan van de R&A en USGA om de golfregels ingrijpend te vereenvoudigen.

Simpele regels

De USGA en R&A praten al jaren over een plan om de regels in golf simpeler te maken, maar er gebeurde tot nu toe niets. Maar nu de golfsport niet meer hard groeit - en in sommige landen zelfs stilstaat of achteruit gaat – is de noodzaak hoger en zijn de regelinstanties USGA en R&A echt aan de slag gegaan. De ingewikkeldheid van de regels blijkt namelijk een van barrières te zijn bij het werven en vasthouden van golfers.

De eerste regels pasten op één A4-tje maar nu is het regelboekje 224 pagina’s dik. Hoe is het zo ver gekomen? Het komt door onze kleine golfballen. Het balletje verrolt door de wind, stuitert in vuilnisbakken, verdwijnt in de grond. Voor elke situatie op elke baan moet een regel uitkomst bieden en elk jaar zijn er weer nieuwe regelincidenten die tot aanpassingen en uitbreidingen van de regels leiden. Om misverstanden uit te sluiten moeten de formuleringen heel precies zijn maar dat maakt het boekje behoorlijk onleesbaar en ontoegankelijk.

De USGA en R&A willen vooral de ontoegankelijkheid van de regels tackelen. De instanties laten nog niet het achterste van hun tong zien maar het hoofddoel is dat de regels makkelijker te begrijpen en te onthouden zijn. Zoals de USGA-baas Mike Davis zegt: “Als we het goed doen, dan zullen meer spelers de regels begrijpen en omhelzen. We willen dat de sport meer verwelkomend is.”

Slow play

Het nieuwe regelboekje moet tegelijk een ander probleem bestrijden: slow play. Ingewikkelde regels leiden tot ingewikkelde procedures en die leiden tot langzaam spel. Slow play is voor sommige spelers een reden om te stoppen met golf en het heeft ook een negatief effect op de kijkcijfers van golf op televisie.

Tourspelers hebben referees om complexe regelvraagstukken op te lossen maar het leidt niet tot sneller spel. De spelers halen er bij het minste geringste een referee bij, dan weten ze immers zeker dat ze niks fout doen. Dat kost tijd.

Veel erger nog zijn de regelproblemen bij ballen die verrollen op de green, zeker als die beweging eigenlijk alleen maar op televisiebeelden is te zien en niet met het blote oog. Een treffend voorbeeld is het US Open van dit jaar, nota bene een major die door de USGA zelf wordt georganiseerd. Er was bij televisiekijkers allereerst woede en onbegrip omdat de uiteindelijke kampioen Dustin Johnson bestraft werd voor een bewogen bal op de green. De regel (is de bal bewogen door toedoen van de speler of niet?) is ingewikkeld en wordt ervaren als unfair. Maar er was vooral woede omdat de beslissing van de USGA heel lang duurde en de communicatie verwarrend was. Dat had natuurlijk alles te maken met de complexiteit van de regel.

Een eerste opzet

Genoeg reden dus om de regels simpeler te maken, maar een gemakkelijk karwei is het niet. De USGA en R&A willen volgend jaar een opzet publiceren waarop spelers kunnen reageren. Vermoedelijk zal het dan nog tot 2020 duren voordat “de nieuwe regels” officieel worden. Er komt dan ook een online regelboek voor smart phones, tablets en computers waarbij de regels uitgelegd worden aan de hand van illustraties, foto’s en video.

Reacties

We vroegen lezers van GOLF.NL naar hun mening: welke regel zou jij als eerste aanpassen? De reacties - sommige regels zijn zeer onpopulair! - vind je hier. De prijs voor de beste reactie, een golftas van Mizuno, is gewonnen door Jaap Touw. Hij schreef onder meer: "Het vereenvoudigen van de golfregels juich ik van harte toe en is hard nodig. Er zijn maar weinig (Nederlandse) golfers die de juiste regelkennis hebben en de golfregels op de golfbaan op correcte wijze hanteren. Zeker nu het 'oude GVB' plus de daaraan verbonden opleidingen zijn geschrapt blijkt in de praktijk dat regels en etiquette vrijblijvender worden geïnterpreteerd. (...)" Veel dank voor alle inzendingen, we zijn benieuwd wat we hiervan terugzien in het toekomstige nieuwe regelboekje van de USGA en R&A! 

Water

  • “Waterhindernis en laterale hindernis (gele palen/rode palen) dezelfde regel, geen verschil meer.” (Hans Noordermeer/Rick van Kalker/Herald Kleuver/Jaap Touw)

Hindernissen

  • “Dat je losse natuurlijke voorwerpen in een hindernis ook mag weghalen.” (Fred Thomas/Johan de Jaeger/Jaap Touw)
  • “Je mag géén takje uit de bunker weghalen maar wél een steentje. Flauwekul vind ik.” (Ad Verschuren)

Out of bounds/bal verloren

  • “Bij out of bounds dezelfde penalty als bij een waterhindernis, dus droppen. Bevordert de snelheid want niet iedereen doet aan provisionals helaas.” (Splinter Boel)
  • “Out of bounds/verloren bal: droppen op de vermoedelijke plaats waar de bal OOB /verloren ging en twee strafslagen.” (Pieter Baltus)
  • “Regel 27 (out of bounds/bal verloren) zo aanpassen dat men niet meer terug hoeft naar de plek waar de vorige slag is gedaan, bevordert sneller spel.” (Ed Crombeen/Joris Broers/Ton Dankers)
  • “De strafslag na een verloren bal of OOB laten vervallen, je moet al opnieuw slaan en hebt afstandsverlies (en een bal minder).” (Armand van Neer)
  • “Dat je na een airshot met één slag op de afslagplaats staat en dat je na een drive van 250 meter - maar 10 cm OOB - met twee slagen op de afslagplaats staat.” (Tom van Haaren)

Fairways/divots

  • “Een bal mogen droppen/plaatsen wanneer deze op de fairway in een divot ligt.” (Erica van Stralen/Noa Janssen/ Luc Cooreman/Martin Ockels/Aart-Jan Smit)
  • “Een regel dat je de bal altijd mag plaatsen in de fairway!” (Marcel Aldewereld)

Slow play

  • “Straffen bij langzaam spel: 3 uur voor een tweebal, 3 uur 20 voor een drietal, 3 uur 40 voor een vierbal.” (Antoine Steeghs)
  • “Maximaal een opgetelde handicap van 100 voor een vierbal.” (Gregory Bolten)
  • “Afschaffen dat je 5 minuten mag zoeken naar een bal.” (Sidney Paasse)
  • "Eer afschaffen. Diegene die klaar is om (af) te slaan speelt zijn bal." (Erik van Halteren)

Strafslagen

  • “Standaard één strafslag voor een fout in plaats van soms één en soms twee.” (Willem Tigelaar/Willem van der Niet)
  • “Straffen voor strokeplay en matchplay gelijk maken.” (Fred Thomas)

Provisionals

  • “Toestaan dat een provisionele bal gespeeld wordt als niet duidelijk is of de bal in waterhindernis ligt, bespaart tijd.” (Willem Koks/Hans Veldhuis/Antoine Steeghs/Elise Matthijsse/Linda Oosterhuis)
  • “Maak de regels rond de provisionele bal duidelijk. Vooral 27-2c (‘wanneer de provisionele bal moet worden opgegeven’) is amper te begrijpen.” (Sabine Aalbers)
  • “Een regel dat je standaard een tweede bal mag/kunt slaan bij een afslag. Dat je mag kiezen maar dat beide slagen tellen.” (Johan Riemersma)
  • "Met een provisionele bal moet men verder mogen spelen." (Kees)

Spikemarks op greens

  • ”Repareren van spikemarks op greens toestaan.” (Jeffrey Versteeg/Fred Thomas/Noa Janssen)

Droppen

  • “Bij droppen altijd één stoklengte (of juist twee, maar niet meer een verschil per situatie).” (Willem van der Niet)
  • “Niet langer een verschil tussen droppen en plaatsen.” (Ingeborg Slikker)

Etiquette

  • “Plag of pitchmark niet terugleggen of repareren in wedstrijden: strafslagen.” (Sidney Paasse)
  • "Niet zo snel de baan in. De bal niet goed slaan vind ik niet erg maar de golfregels niet kennen is een ramp. Ik mocht zelf pas na een half jaar de baan, nu is dat bijna binnen een dag.' (Kees)

Stokken

  • “Stok kapot? Jammer dan, maakt niet uit hoe het gebeurd is, je hebt er nog genoeg in je tas.” (Ingeborg Slikker)
  • “14 clubs; waarom geen 15-16-17?” (Sidney Paasse)

Ingebedde bal

  • "Overal in de baan toestaan dat je een ingebedde bal zonder straf kunt droppen. Zeer oneerlijk als je door de staat van de baan een straf oploopt.” (Dylan Weggeman/Noa Jansen)
  • "Overal in de baan toestaan dat je een ingebedde bal zonder straf kunt droppen. Rigoureus zou het zijn als een ingebedde bal in een bunker of waterhindernis ook opgenomen, schoongemaakt en gedropt mag worden." (Wim Reijnen)

(Op sommige banen is er een local rule dat je ook bij een ingebedde bal in de rough een free drop krijgt, red.)

Bunkers

  • “Grounden/een oefenslag in een bunker wel toestaan! Een bunkerslag is al lastig genoeg voor de meeste golfers!” (Arthur Kleeven)
  • “Een betere oplossing als er water in een bunker staat en er in de bunker geen droge plek is waarin je mag droppen.” (Jeffrey Versteeg/ Roswitha van der Laan)

Marker

  • “Marker verplaatsen voor een medespeler en niet terugleggen is verlies van de hole of twee strafslagen, terwijl je de medespeler/tegenstander helpt.” (Pollie van Denderen)

Vlag

  • “Geen strafslagen meer als een bal een bewaakte vlag raakt omdat de vlag niet verwijderd wordt.” (Maria van der Heijden)

Algemeen

  • “Verbieden dat caddies spelers oplijnen. Is tijdverlies en horen de spelers zelf te kunnen.” (Luc Moeyersons)
  • “Overal de geslagen bal mogen oppakken om hem schoon te maken indien nodig! Wel de plek markeren met een tee.” (Vincent Kerkhoven)
  • “Voor de amateur één Mulligan per ronde, op elk moment in te zetten.” (Wouter Bink)
  • “Geen verandering, de regels zijn nu toereikend indien men ervan op de hoogte is en ze op de juiste wijze toepast.” (Marcel Koster)
  • “De regels zijn goed zo, dan moet je maar goed spelen.” (Paulien van Tielen)
  • “Birdieputt te kort laten = 10 keer opdrukken meteen na het uitholen. Hiermee wordt laf spel afgestraft, en dat komt het spel natuurlijk ten goede. Ik hanteer deze regel al enkele jaren voor mezelf. Een eagleputt te kort = 50 keer opdrukken (ik adviseer om dat na de ronde te doen).” (Bob de Boef)

EGA Handicapsysteem (staat los van de golfregels van de R&A en USGA)

  • “CBA afschaffen zoals in België, ik ben indertijd meer gezakt in handicap door het slecht spelen van anderen dan door mijn scores.” (Luc Cooreman)
  • “CBA afschaffen; CBA heeft bijna nooit te maken met de omstandigheden.” (Maarten Lips)

Reageer!

Eens? Oneens? Zijn de reacties wel doordacht? Reacties op deze reacties zijn welkom! Reageer via Twitter, Facebook of mail: redactie@golf.nl.

Dit artikel verschijnt in ingekorte vorm in GOLF.NL Weekly 20 van 2016.

}