Geen goede eerste ronde voor Joost Luiten in het PGA Championship.
Beeld: Golfsupport.nl

76 (+5) voor Luiten ondanks hole-in-one

11 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Ondanks een spectaculaire hole-in-one bracht Joost Luiten in de eerste ronde van het PGA Championship een ronde ruim boven par binnen. Met een 76 (+5) staat de Nederlander op de gedeelde 95ste plaats op Quail Hollow Club. Thorbjorn Olesen en Kevin Kisner gaan met -4 aan de leiding.

Joost Luiten begon zijn ronde op de 10de en liep al vrij snel achter de feiten aan met bogeys op 12 en 13. Na twee parren ging het op de par-4 16de goed mis. Met een bal in het water en een drie-putt noteerde Luiten namelijk een triple-bogey 7 om na negen holes door te komen met 41 (+5) slagen. 

Op de tweede negen was de score aanzienlijk beter voor Luiten. Twee bogeys (2 en 3) werden namelijk weggewerkt met een spectaculaire hole-in-one op de par-3 vierde, een hole (met een enorme nieuwe green) waar op donderdag veel spelers slagen moesten toegeven. 

Dankzij de hole-in-one, en de vijf parren die volgden, tekende Luiten voor een 76 (+5), goed voor de gedeelde 95ste plaats. De cut (top-70 +ties) ligt voorlopig +3 dus Luiten zal op vrijdag onder par moeten spelen om kans te maken op het halen van het weekend. 

Hole-in-one Luiten

Het is de tweede hole-in-one van de Nederlander in korte tijd (en zijn vierde op de tour). Luiten sloeg een ijzer-6. Op 6 juli maakte Luiten in de eerste ronde van het Iers Open ook al een hole-in-one, die helaas niet gefilmd was. In het vierde en laatste major van het jaar zijn er gelukkig wel genoeg camera's. De hole-in-one van Joost Luiten (ijzer-6, 166 meter) op de par-3 vierde:

'Pittig'

'Het was pittig spelen', zei Luiten over de eerste ronde. 'De baan is lang, de rough is hoog en de greens zijn heel hard en snel. Helaas speel ik een slechte eerste negen met een triple bogey op 16 midden vanaf de fairway. De hole-ine-one op 4 was heerlijk. Ik had 165 meter naar de vlag die net achter een bunker stond. Ik wil een hoge bal slaan om hem snel te laten stoppen en sloeg de bal recht op de vlag, hij stuitert vier meter voor de hole, raakt de vlag en gaat erin! Hole-in-one! Precies wat ik nodig had, want vanaf dat moment begon ik beter spelen. Ik krijg namelijk nog goede birdiekansen op 5, 7 en 9 maar die gingen er helaas niet in. Mijn ronde 76 (+5) heb ik vooral te danken aan de triple op 16. Triple bogeys zijn dodelijk en onnodig', aldus Luiten (klik hier voor een uitgebreide reactie). 

De 31-jarige Bleiswijker start vrijdag om 13:40 uur Nederlandse tijd.

Olesen en Kisner leiders na dag 1

Thorbjorn Olesen gaat samen met Kevin Kisner aan de leiding. De Deen noteerde zes birdies en twee bogeys op de lange baan van Quail Hollow in North Carolina. Later op de dag kwam Kisner ook tot 67 (-4).

Rory McIlroy, volgens velen de grote favoriet, was lang goed op weg, maar door een bogey en een dubbel bogey op de tweede negen staat de Noord-Ier na de eerste dag op +1 en de 33ste plaats. Jon Rahm staat op -1 (15de) en Rickie Fowler staat, ondanks een triple bogey op -2 (achtste plaats).

Jordan Spieth, die deze week geschiedenis kan schrijven met de voltooiing van de career grand slam is matig begonnen. De Amerikaan was matig op de greens en bracht een 72 (+1) binnen. 'Ik denk niet dat ik slechter had kunnen putten vandaag', aldus Spieth, die gedeeld 33ste is.

Speelpartner en US Open-kampioen Brooks Koepka speelde wel een goede openingsronde in 68 (-3) slagen. Gary Woodland, Chris Stroud, Grayson Murray en D.A. Points en hadden ook 68 slagen nodig en delen de derde plaats met Koepka.

Sergio Garcia opende met een 75 (+4, 80ste). Nicolas Colsaerts (75) en Thomas Pieters (79) kenden eveneens een matige start. 

Leaderboard. TV: live op Ziggo en later op de avond ook live op BBC Two. Klik hier voor live beelden van 'featured groups'.

Meer over het US PGA Championship:

De beste US PGA-banen.

De beste major van Luiten.

Video's: Youtube.com/pgacom. Samenvatting ronde één: