Bron: GOLF.NL

De beste major van Luiten

9 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten slaat donderdagavond om 18.50 uur Nederlandse tijd af voor zijn eerste ronde in het 99ste PGA Championship, de laatste major van het jaar. Gaat Luiten zijn beste prestatie tot nu toe in een major verbeteren?

Joost Luiten, hoe spreek je die naam in vredesnaam uit? Dat vroegen de Amerikaanse golfverslaggevers zich vijf jaar geleden af toen Luiten in de eerste ronde van het PGA Championship brutaal de leiding nam. Op de Ocean Course van Kiawah Island was de toen 26-jarige golfer -5 na zeven gespeelde holes dankzij drie birdies en een eagle.

Bekijk hier beelden van Luiten in ronde 1:


‘Halverwege de eerste ronde kwamen ze vragen hoe ze mijn naam moesten uitspreken’, zei Luiten na de ronde die een tijd lang sensationeel goed leek te worden. Met nog vier holes te spelen, was de Nederlander zelfs naar -8 gegaan, zijn naam prijkte bovenaan het leaderboard. Luiten kon die weelde niet aan want hij eindigde met vier bogeys. Een gebrek aan ervaring volgens Luiten die pas zijn derde major speelde. ‘Ik had nog nooit in die positie gestaan. Ik heb nu ervaren wat het is om in een toptoernooi aan de leiding te staan.’

Een interview van Luiten met Sky Sports:


Luiten eindigde dat PGA Championship uiteindelijk op de gedeelde 21ste plaats. Hij heeft inmiddels vijftien majors gespeeld en die 21ste plaats in 2012 op Kiawah Island is nog steeds zijn beste prestatie in die vier toptoernooien. 

In het PGA Championship kwam de beste golfer van Nederland vijf keer aan de start. Na de 21ste plaats in 2012 miste hij in 2013 de cut, 26ste in 2014, 2015 cut gemist en vorig jaar was er een 33ste plaats op Baltusrol Golf Club. 

Beter presteren in de majors, dat is wat Joost Luiten al een paar jaar wil. In het Brits Open van vorige maand leek die topnotering er te komen. Hij was op Royal Birkdale tiende na twee ronden, nog altijd prima achttiende na ronde drie maar een tegenvallende zondag wierp Luiten terug naar een teleurstellende 44ste plaats. Gaat Luiten zijn 21ste plaats als beste majorprestatie deze week op Quail Hollow Club in North Carolina verbeteren?

Starttijden 99ste PGA Championship.