De MP-18 MMC, MP-18 SC en de MP-18 van Mizuno.
Veel klassieker kan bijna niet: de MP-18 Muscleback van Mizuno.
S18 wedges van Mizuno
De Fli-Hi ijzers en CLK Hybrides van Mizuno

Mizuno onthult nieuwe MP-18 ijzers

1 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Puristen opgelet: de Japanse clubfabrikant lanceert in september een volledig nieuwe lijn ijzers. De MP-18 familie bestaat uit drie nieuwe ijzers voor de 'betere speler'.

De bekende en succesvolle MP Series van het meer dan 110 jaar oude bedrijf krijgt een flinke uitbreiding. De drie nieuwe MP-18 modellen (bekijk de afbeeldingen in de carrousel boven dit bericht) op een rijtje:

MP-18 

Met de MP-18 gaat Mizuno terug naar de musclebacks van weleer met een superdunne topline. De kleine blade ziet er zeer scherp uit en is er voor de purist die gaat voor klassieke looks.

Volgens Chris Voshall, Senior Engineer van Mizuno, lijken de MP-18 ijzers op 'de blades die Mizuno beroemd hebben gemaakt'. Daar is alles mee gezegd over de ijzers die zijn gesmeed uit 1025 E carbon staal.

'Ze herinneren me aan de blades waar ik samen met Turbo (een van de beroemde 'grinders' van Mizuno) jaren geleden aan heb gewerkt', zegt zesvoudig majorwinnaar en Mizuno-speler Nick Faldo.  

€175 per ijzer
3-PW (alleen rechtshandig)

MP-18 SC 

De MP-18 SC (split cavity) ijzers hebben een cavity back, maar zijn ondanks een iets groter clubhoofd (een halve millimeter groter dan de muscleback) nog steeds zeer compact. De iets bredere  zool zorgt voor meer vergevingsgezindheid dan de muscleback.

De topline van de SC is nog steeds zeer dun (een millimeter dikker dan de muscleback) en het kleine clubhoofd zal snel te zien zijn in de tas van menig tourspeler.

'De twee modellen zijn prachtig te combineren in een gemixte set', zegt Voshall over de MP-18 en de MP-18 SC. 

€175 per ijzer
3-PW

MP-18 MMC 

De derde en laatste ijzer uit de MP-18 familie, de MP-18 MMC is het product van een driejarige zoektocht naar een stabiel en vergevingsgezind ijzer. De uitdaging van het bouwen van een ijzer uit meerdere materialen - zonder in te leveren op looks - resulteerde in een ontwerp met 8 gram titanium en 20 gram wolfraam. Dit extra gewicht zorgt voor betere prestaties bij ballen die niet op de sweetspot worden geraakt. In de korte ijzers is het wolfraam weggelaten voor meer workability en gevoel.

De clubhoofden van de MP-18 MMC zijn net zo groot als die van de MP-18 SC, maar zijn dus extra vergevingsgezindheid door het gebruik van meerdere materialen. 

€195 per ijzer
4-PW, alleen rechtshandig 

MP-18 MMC Fli-Hi

Naast de drie verschillende opties in de MP-18 familie is er nog een laatste toevoeging: de MP-18 MMC Fli-Hi ijzers. Ben je op zoek naar een hogere blacvlucht met je langere ijzers? Het extra gewicht (wolfraam) in de teen zorgt voor een steuntje in de rug.

'Zelfs de meest klassiek-gezinde speler is overgestapt op de vervangers voor de ijzer-2 en ijzer-3. De Fli-Hi staat mijlenver van de 'game improvement' hybrides, maar zijn veel eenvoudiger om te lanceren - en te laten landen in firm conditions dan de traditionele lange ijzers.' 

€195 per ijzer
2, 3, 4, 5 (alleen rechtshandig)


Mizuno onthult ook nieuwe wedges en hybrides. Net als de ijzers zijn deze nieuwe clubs vanaf september verkrijgbaar. 

S18 wedges

De nieuwe S18 wedges hebben een 'Loft Specific Design'.  Dat wil zeggen dat elke wedge (lofts: 46-62 graden) een andere afwerking van de zool heeft. Ook de diepte van de groeven verschilt per wedge. Zo hebben de wedges met minder loft smallere en diepere groeven voor betere prestaties bij volle slagen terwijl de wijdere ondiepe groeven bij de wedges met meer loft zorgen voor betere prestaties bij halve swings.

Net als bij de meeste andere grote merken zien we ook dat Mizuno is gaan spelen met het zwaartepunt in haar wedges. De wedges met meer loft hebben een hoger zwaartepunt in het clubblad zodat het zwaartepunt zit op de plek waar je de bal op het clubblad raakt. Hoe hoger de loft, hoe hoger je de bal raakt op het clubhoofd en deze technologie zou leiden tot meer consistentie in spin en afstand.  

'Een van de belangrijkste aspecten van goed spel met je wedges is het controleren van spin', zegt Chris Voshall. 'Je hebt er niks aan als de ene pitch snel stopt en de ander verder uitrolt. Bij kortere slagen hebben we de neiging om de sweetspot te hoog op het clubblad te missen - wat leidt tot inconsistente spin. De S18 is dikker hoger op het clubblad en dat zorgt voor compensatie van de spin bij die veel voorkomende mishits.'

De S18 wedges zijn, zoals we gewend zijn van Mizuno, gesmeed uit een stuk 1025 staal. Dankzij het gebruik van Boronstaal gaan de groeven van de S18 wedges langer mee. De wedges zijn verkrijgbaar in lofts van 46 tot 62 graden en in een Black IP (alleen rechtshandig) of Chrome finish. Als je een wedge bestelt kan je deze personaliseren met maximaal zes karakters in twaalf verschillende kleuren.

€165 per wedge

CLK Hybrid

Het grote gat in afstand tussen je langste ijzer en je kortste fairwaywood is verleden tijd, want de nieuwe CLK Hybrides zijn op 8 verschillende manieren af te stellen (en ook in -/+ 2 graden upright afstelbaar).  De Shockwave Sole heeft extra gewicht laag en voor in het het clubblad voor meer balsnelheid en een hogere balvlucht met minder spin. 

De CLK Hybrides zijn verkrijgbaar in vier modellen: 2(16°), 3(19°), 4(22°) en 5(25°). Voor de linkshandige speler zijn er twee modellen (3 & 4). 

€299

Lees meer over

Equipment