Tekenbeet

Voorkom een tekenbeet!

6 april 2016 NGF
Volgende week is het de ‘Week van de Teek’ (13-19 april). En niet voor niets. Met de start van het golfseizoen neemt ook het risico op een tekenbeet weer toe en extra voorlichting kan veel ellende voorkomen.

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten plaats. Zo’n twintigduizend Nederlanders lopen daarbij de ziekte van Lyme op. Teken komen niet uitsluitend voor in het bos, maar zijn overal te vinden waar natuur is: achtertuinen, duinen en dus ook op golfbanen! Om golfers hierover goed te informeren is de NGF een samenwerking aangegaan met de Stichting Tekenbeetziekten en de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten. En tijdens de ‘Week van de Teek’ is er extra voorlichting over de tekenbeet: hoe herken, verhelp en voorkom je die?

Ziekte van Lyme

Mensen kunnen de ziekte van Lyme oplopen door een beet van een teek die besmet is met de Borrelia bacterie. Zonder tijdige diagnose en behandeling kan de ziekte van Lyme een ernstige, invaliderende, chronische ziekte worden. Maatregelen zoals de ‘tekencheck’ na een rondje op de baan, het snel verwijderen van een teek en weten op welke symptomen je moet letten, zijn essentieel om de kans op de ziekte van Lyme te minimaliseren. Golfclubs kunnen via www.golf.nl/themas/pas-op-teken meer informatie krijgen om hun leden te attenderen op het gevaar van een tekenbeet en hoe deze te voorkomen en behandelen. De Week van de Teek is een mooie aanleiding om hier op de website, clubblad of in de nieuwsbrief aandacht voor te vragen. 

Fondsenwerving

De Stichting Tekenbeetziekten richt zich naast aandacht ook op het bevorderen van onderzoek naar tekenbeetziekten én op fondsenwerving om dit onderzoek te financieren. Mocht u als golfclub deze stichting willen ondersteunen, kijk dan op www.tekenbeetziekten.nl en neem contact op met de stichting.

Meedoen aan onderzoek?

Bent je minder dan tien dagen geleden gebeten door een teek, of heb je sinds maximaal twee weken de kenmerkende rode ring op je lichaam? Meld je dan aan om mee te doen aan een onderzoek naar de ziekte van Lyme  via lymestudie@innatoss.com of bel 0412 700 530. Er wordt binnen twee dagen contact opgenomen en gekeken of je deelname mogelijk is. Vervolgens krijg je alle benodigde informatie toegestuurd. 

Lees meer over

NGF Fit en Gezond