Golfen met sterren

'De ultieme golfdroom' in hartje Friesland: 'Ware luxe zie je niet, die voel je'

Een golfer staat gelijk aan een levensgenieter, dus die borrelkaart en holes van je thuisclub kun je dromen. GOLF.nl-redacteur Françoise Schukking neemt daarom de proef op de som – letterlijk. Ze bezoekt restaurants met een Michelinster in combinatie met 18 holes op de mooiste banen in Nederland en doet verslag van haar smakelijke én sportieve ervaringen.

We draaien de met grind bedekte oprit op. Twee witte, deftige pilaren aan weerszijden van de entree tonen de woorden ‘Laus’ en ‘wolt’. We zijn in hartje Friesland, op Landgoed Lauswolt. Een historische plek, ontstaan in de 17e eeuw. En niet alleen historisch, het is vandaag de dag ook een unieke plek. Lauswolt is een golfresort: een vijfsterrenhotel mét Michelinster óp de golfbaan om precies te zijn. De ultieme golfdroom.

De geur van dennenbomen

En naast golfen kan je hier nog veel meer beleven. We openen het autoraam, de geur van dennenbomen komt ons tegemoet. Aan de linkerzijde verschijnt het witgrijze, koninklijk ogende gebouw inclusief bordestrap met rode loper. Dat belooft wat.

Entree landgoed Lauswolt

Via de perfect onderhouden tuin lopen we naar het pand, langs een jeu-de-boulesbaan en een giga-stretchtent met buitenkeuken op het uitgestrekte groene gazon voor het hotel. “Wolkom, fijn dat u er bent.” Een warm ontvangst door Kees, de bagagist en receptionist. We staan midden in het landhuis van allure met hoge muren, plafonnieres, kroonluchters, olieverfschilderijen, donkerblauw fluwelen meubelen en bloemen in chique vazen.

Balkon met uitzicht

We worden naar een suite begeleid, groter dan mijn eigen appartement. Deze kant van het hotel is twee jaar geleden volledig gerenoveerd. Wauw. Het balkon biedt uitzicht op het gazon van het hotel, de afslagplaats van de 1e hole en de green van de 9e van Golf & Countryclub Lauswolt, waar we zo spelen.

Vanaf onze tafel aan het raam kijken we uit op een ooievaarsnest in de tuin

Eerst goed lunchen, want we hebben vernomen dat je na het spelen van deze lange baan verscholen in het bos, minstens 10 kilometer in de benen hebt. We nuttigen een clubsandwich en kroketten in bistro Nijeholt (ook in het hotel), die is bekroond met een Bib Gourmand. Vanaf onze tafel aan het raam kijken we uit op het ooievaarsnest in de tuin, waar een ouderpaar af- en aanvliegt met visjes voor hun jong.

Golf & Country Club Lauswolt

Vanuit het hotel steken we het gazon over, in enkele minuten lopen we naar het clubhuis toe. Een warm ontvangst door het secretariaat, het is rustig in de baan. Het is bewolkt, maar de temperatuur is goed, weinig wind. Ideaal golfweer.

In een cirkel om bosrijk gebied

Het terrein van de golfbaan en het landgoed behelst zo’n 100 hectare en van die grootte wordt dan ook goed gebruik gemaakt, de baan telt vier lange par 4’s van om en nabij 400 meter. De holes liggen als een cirkel om een bosrijk gebied heen. Eerst waren het er negen, later is daar nog een lus van negen aan toegevoegd. Een ronde lopen was nog nooit zo letterlijk.

Deze twee lussen kruisen elkaar, gescheiden door stroken struikgewas en bos. Door deze indeling heb je weinig parallelle holes, waardoor je het gevoel hebt dat je alleen (met je flightgenoten) rondloopt in een gigantisch, kleurrijk bos. Geen verkeer, geen industrie, geen vliegtuigen – gegarandeerd tot rust komen. En in een focus, want mijn medespeler gaat als een speer, dat vraagt om tegengas. Maar goed, zoals iedereen weet: te hard en te snel willen met golf wordt direct afgestraft. Gelukkig is de rough goed doorzoekbaar.

Lauswolt brede fairways

 

De fairways zijn breed, veelal vlak en het gras heeft een perfecte samenstelling: door de regenachtige zomermaanden is het groen en rolt de bal niet té ver door. De greens zijn een stuk uitdagender. Strak gemaaid en met een bijna onzichtbaar verloop maakt m’n bal een paar onverwachte krommingen. Goed de tijd nemen om de green te lezen en tactisch spel is niet overbodig.

Totaal ander landschap

Na vier holes tussen de bomen belanden we plots in een totaal ander landschap: een grote weide met veel water(hindernissen) en een plots opstekende wind. De duimschroeven worden aangedraaid, voor ons ligt een par 4 met volledig horizontale waterhindernis vlak voor de green. Concentratie.

Ondertussen horen we een koekoek en scheren er zwaluwen laag over de fairway. De variatie in flora en fauna zorgt ervoor dat hier een groot aantal vogels zich thuis voelt, dus een kijkertje mee in de golftas is niet alleen leuk voor de afstand tot de green. Af en toe lopen er wandelaars en hardlopers langs, ook hier leent het bosrijke gebied zich uitstekend voor. Een paar holes later passeren we een tennisbaan, eveneens een faciliteit van het resort. Ook niet-golfers kunnen zich dus uitstekend vermaken op Lauswolt.

Lauswolt wellness



We lopen de 18e hole af, het is tijd om die voeten te laten verwennen. Op naar de prachtige wellness die zich onder in het hotel bevindt. Gehuld in dikke witte hotelbadjassen en slippers lopen we naar de spa. Een prachtig binnenzwembad dat doorloopt in een buitenbad lacht ons toe. Huisgemaakte ijsthee staat gekoeld klaar. Na een paar baantjes op naar het Turks stoombad en een hete sauna. De echte wellness-liefhebber kan ook massages en andere behandelingen nemen, maar daar hebben wij geen tijd voor – we ‘moeten’ door.

Het gaat om het creëren van een ervaring, van sfeer

Naast de bistro beschikt Lauswolt namelijk over nóg meer culinaire hoogstand: het Michelinster-restaurant De Heeren van Harinxma. Na het borreltje in de hotelbar gaan we genieten van een viergangendiner onder auspiciën van chef-kok Arjan Bisschop.

De Heeren van Harinxma

Chefs table

Een klassiek menu bestaande uit onder andere terrine van eendenlever, tarbot, varkenswang en een bonbon. De prachtige landelijke dinerkamer geeft een luxe gevoel. Na het eerste gerecht worden we uitgenodigd om mee te lopen naar de keuken, een grote verrassing! De chefs table staat gedekt. Een écht kijkje in de keuken, in de geoliede machine van Bisschop en zijn opvolger Seb Smit. Van de 115 personeelsleden zijn er minstens 25 die al meer dan 10 jaar bij Lauswolt werken, sommigen zelfs 35 jaar. Dat zegt veel over het werkgeluk en de -ethiek. Je hebt niet door dat ze er zijn, maar ze zijn er altijd als je ze nodig hebt.

Ook komt directeur Marc van Gulick nog even om de hoek kijken. Hij vertelt hoe hij in 1999 werd aangetrokken als chef-kok, waarna hij de eerste Michelinster voor het restaurant binnenhaalde. In 2007 werd hij directeur van het gehele resort en met het grootste plezier is hij dat nu nog. “Het gaat om het creëren van een ervaring, van sfeer. Daar haal ik plezier uit. Ware luxe zit ‘m in de details – die zie je niet, die voel je", zegt Van Gulick.

Kijkje in de keuken bij Heeren van Harinxma

Boswandeling met gasten

"Om goed in contact te blijven met gasten ga ik niet langs de tafels, maar maak ik iedere zaterdag een boswandeling waar men zich bij kan aansluiten. Dan laat ik de bossen zien buiten de gebaande paden. Soms sta ik nog wel in de keuken, in het Koetshuis, een luxe groepsaccommodatie naast het hotel die je in z’n geheel kan huren. Eens een chef, altijd een chef.”

Wil je deze culinaire en sportieve ervaring zelf ook beleven? Kijk voor de mogelijkheden op de website van Pin High Golftravel

Lees meer over
Reizen Culinair Banen Blog Column