Golfsport

Hole-in-one? Pak de jackpot!

Vroeger mocht je als amateurgolfertje niet rijk worden van een hole-in-one. Tenminste, niet zonder grote gevolgen. Maar vanaf 2020 is er geen enkele belemmering meer en kun je met dat fortuin gewoon een huis-tuin-en-keuken-golfertje blijven. Kom maar op met de jackpot!

Je kon vroeger als amateur in een wedstrijd/toernooi ook al een dikke auto of een vette cheque winnen met een hole-in-one, maar was de waarde van die prijs meer dan 750 euro en je nam de prijs aan, dan kostte dat je amateurstatus. Met als gevolg dat de golfer niet langer een handicap had en niet meer mocht meedoen aan amateurwedstrijden of de NGF Competitie. Slik... 

De Amerikaan Jason Bohn overkwam het jaren terug. Als amateur won hij een miljoen dollar met een hole-in-one, maar de consequentie was wel dat hij direct professional moest worden. Dat was overigens geen straf, want Bohn bleek een getalenteerde golfer en speelde als pro in zijn carrière nog eens 16 miljoen dollar bij elkaar (zie video hieronder).

Versoepeling

De regel veranderde in 2012. Vanaf dat moment mochten amateurs in een officiële golfronde wél een grote, dure prijs voor een hole-in-one accepteren. Of twee. Het kon niet op. En begin 2020 is de regel nog verder versoepeld. Ook in aparte fun-events waar het alleen maar gaat om het maken van een hole-in-one mag je als amateurgolfer die fonkelnieuwe auto of die pot met goud mee naar huis nemen, zonder dat je direct gedwongen professional wordt en alleen maar wedstrijdjes tegen bijvoorbeeld onze tourspelers Joost Luiten, Lars van Meijel en Darius van Driel in het vooruitzicht hebt… Oh ja, er geldt wel één voorwaarde: de slag naar de hole bij dat evenement moet langer zijn dan 50 yards is (45,7 meter).

Beeld: Golfsupport
Beeld: Golfsupport

Hoe luidt de regel?

Vanaf 1 januari 2020 luidt regel 3-2b als volgt:

“An amateur golfer may accept a prize in excess of the limit in Rule 3-2a, including a cash prize, for making a hole-in-one during a round of golf on a golf course. An amateur golfer may also accept a prize in excess of the limit in Rule 3-2a, including a cash prize, for making a hole-in-one during contests held outside a round of golf, including multiple-entry contests and contests conducted other than on a golf course (e.g., on a driving range, golf simulator, or putting green) provided in all cases that the length of the shot is at least 50 yards.”

Maar het is nog niet zo dat elke prijs bij een amateurtoernooi de pan 'uit kan rijzen'. De regel geldt namelijk alleen voor een hole-in-one. Een amateur verliest nog steeds wél de amateurstatus als hij of zij voor een wedstrijdscore of een bijzondere prestatie zoals een neary of longest drive een prijs accepteert die een winkelwaarde van meer dan 750 euro heeft.
Lees meer over
Golfregels