Beginnen met golf

Golfregels voor kinderen

Kinderen worden spelenderwijs grootgebracht op de golfbaan. Er bestaan leuke lesprogramma’s om kinderen vanaf vijf of zes jaar te introduceren in de sport. De eerste jaren volgen ze vooral groepslessen met veel spelelementen en ook de golfregels worden op speelse wijze geleerd. Bijvoorbeeld met memory of kwartet.

Kinderen leren spelenderwijs golfen

De meeste kinderen stromen in een lesprogramma in, bijvoorbeeld op het tijdstip dat de ouders zelf een ronde spelen of les volgen. Lesprogramma’s voor kinderen zijn gericht op recreatief golfen, actief je handicap halen. Uiteindelijk zullen de lessen zich meer richtenop wedstrijden en competitie. Er worden veel verschillende wedstrijdvormen gespeeld en er wordt aandacht besteed aan een divers lesaanbod en coaching. Plezier staat voorop.

De belangrijkste golfregels voor kinderen

Iedere sport kent regels, ook om de veiligheid te waarborgen. Golf staat (helaas) bekend als ‘die sport waar je zoveel regels moet kennen’ waarmee ook het vooroordeel is ontstaan dat het daarom geen geschikte sport zou zijn voor kinderen.
Kinderen tot en met 13 jaar doen geen golfregelexamen

Kinderen tot en met 13 jaar volgen regellessen in de praktijk (dus in de baan) waarbij de regelkennis wordt bijgebracht. Zodra een bepaalde spelsituatie zich voordoet, wordt de betreffende regel uitgelegd en herhaald. Tijdens het lesprogramma wordt vanzelf duidelijk hoe kinderen zich ontwikkelen en wordt in overleg met de golfleraar en eventueel ouders besloten wanneer je kind klaar is voor golfbaanpermissie. Met baanpermissie kan jouw kind zelfstandig oefenen en ervaring opdoen. Als blijkt dat de regelkennis nog niet voldoende is, worden er herhalingslessen of theorielessen gegeven, totdat het niveau voldoende is. De manier van regels leren verschilt per golfbaan, soms doen ze memory of kwartet!

Een handicap is pas nodig als je kind wedstrijden wil spelen waarvoor dit vereist is

Handicapregistratie voor kinderen

Handicapregistratie is pas nodig als je kind wedstrijden wil spelen waarvoor dit nodig is maar de meeste kinderen willen op een gegeven moment een handicap hebben om die te kunnen verbeteren. Als het kind beschikt over voldoende kennis van de golfregels en baanpermissie heeft gekregen, kan hij of zij een eerste qualifying kaart spelen over minimaal negen holes om de golfhandicap te registreren. Dit is overigens hetzelfde als voor volwassenen.

In een 9-holesronde is het de bedoeling dat er ten minste negentien stablefordpunten behaald worden. De qualifying kaart wordt (digitaal in de app GOLF.NL) ondertekend door een marker. Dit hoeft geen examinator te zijn, maar iemand die minimaal het golfregelexamen heeft behaald. Kinderen spelen - net als volwassenen die net begonnen zijn - vanaf de oranje of rode tee; de gekleurde tees staan voor een bepaalde afstand en moeilijkheidsgraad. Als je kind over negen holes minimaal negentien stablefordpunten heeft gehaald, kan zijn/haar handicap geregistreerd worden bij de club waar de lessen zijn gevolgd of bij een zogenaamde D-club (zonder homecourse).