Beeld: Cobra Golf
Tips

ONE Length nog steeds een hype?

Beeld: Cobra Golf
Waarom spelen er niet meer golfers met ijzers van dezelfde lengte? GOLF.NL ging op bezoek bij Golf Centrum Noordwijk en sprak met Tom van Haaren die zich als clubfitter volledig richt op ONE Length.

Het is even stil geweest rond 'single length' golfclubs. Na de hype die Bryson DeChambeau teweegbracht met ijzers van dezelfde lengte zou er een revolutie aanstaande zijn. Ook bij GOLF.NL besteedden we er aandacht aan (12). Toch kwam die revolutie er niet. Golfers met ijzers met dezelfde lengte blijven schaars. Een verklaring is dat een fatsoenlijke fitting voor single length ijzers in Nederland moeilijk te vinden is. Daar is verandering in gekomen, want op Golf Centrum Noordwijk is het sinds enige tijd mogelijk om ONE Length clubs van Cobra aan te laten meten. GOLF.NL sprak met PGA-professional en prestatiecoach Tom van Haaren, die namens True Groove ONE Length clubfitting verzorgt.

Je geeft als PGA-professional al meer dan twintig jaar golfles. Hoe ben je met ONE Length in aanraking gekomen?

"Ik ken Michel Put, de initiatiefnemer van Het Nieuwe Golfen, al heel lang. Samen filosofeerden we vaak over hoe je golf nog makkelijker zou kunnen maken. Naast techniek en trainingsvormen, kwamen we al gauw uit bij materiaal. Daar zou wellicht nog een stap gemaakt kunnen worden. Het principe van single length clubs past heel goed bij Het Nieuwe Golfen, het starten vanuit impact. Sinds een paar jaar werken wij ook samen met Cobra en kunnen we een volledige fitting voor hun ONE Length clubs verzorgen. Daar ben ik als fitter ingesprongen omdat ONE Length een nieuw stukje is in de puzzel om iedereen meer golfplezier te geven."

Hoe bepaal je de lengte van de clubs?

"Eigenlijk is dit standaard de ijzer-7-lengte (37 inch, red.). Mijn ervaring is dat golfers die zeggen dat ze liever gefit willen worden op de lengte van een ijzer 8 meestal te lange clubs in de tas hebben."

Moeten echt alle clubs op dezelfde lengte zijn? Er zijn ook golfers die slechts een aantal clubs op dezelfde lengte gebruiken.

"Er zijn golfers die hun wedges op de standaard variabele lengte laten. Wat dat betreft is er veel mogelijk. Ook is het mogelijk om een combo-set te creëren met verschillende clubhoofden. Dus meer vergevingsgezindheid, bijvoorbeeld de nieuwe LTDx lijn, in de lange ijzers (met weinig loft) en een kleiner clubhoofd, bijvoorbeeld de Forged TEC ijzers, in de korte ijzers (met veel loft)."

Hoe denk jij over een houten 3 of driver van 37 inch, dus op single length?

"Dat doen we niet. In ijzers kan je het verlies aan clubhoofdsnelheid compenseren met een modern hol clubhoofd, maar in een driver is het trampoline-effect begrensd en ga je dus meer afstand verliezen. Bryson DeChambeau heeft het getest met een ONE Length houten-3 met slechts 4 graden loft, maar zelfs dan lukt het niet om de goede balvlucht te krijgen. Ik fit wel heel erg veel hybrides en bijna nooit meer een ijzer-4 en meestal vervang ik de ijzer-5 ook door een hybride."

cobra golf

Beeld: Cobra Golf

Veel mensen vragen zich af of je met wedges met de lengte van een ijzer-7 consistent kan zijn. Hoe kijk jij daarnaar?

"Het klopt dat vooral de lange ijzers veel makkelijker worden en dat het even wennen is met de wedges. Als je overstapt zal je hoe dan ook moeten wennen, zeker als het gaat om je afstanden. Ook bij de korte slagen of slagen uit de bunker raad ik aan om in de starthouding (houding bij impact, red.) van Het Nieuwe Golfen te gaan staan, waardoor een speler met ONE Length clubs rechter op en op dezelfde afstand tot de bal staat als bij de andere clubs. Wij zien dat het veel consistentie oplevert en minder spreiding."

Een paar jaar geleden was het echt een hype, maar nu is het toch al aardig lang stil geweest rond single length? Hoe verklaar je dat?

"Ik denk dat veel mensen denken dat single length nooit iets voor ze kan zijn omdat er naast Bryson geen professionals zijn die het toepassen. Tourspelers zijn echter zo behendig dat ze goed om kunnen gaan met het slaan van ijzers met verschillende lengtes. Simpel gezegd: zij zijn al consistent van zichzelf en hebben single length niet nodig. Daarnaast denk ik ook dat veel golfshops het idee niet heel aantrekkelijk vinden, omdat ze daarmee een groot deel van wat er in de schappen ligt niet kunnen verkopen. Wat dat betreft is het heel moedig dat Cobra blijft inzetten op innovatie en single length."

Wat zie je tijdens fittingen als het gaat om afstanden? Slaan mensen korter of juist verder?

"Bij 90% van de golfers die ik fit, zie ik op de Flightscope (een launchmonitor waarmee je de balvlucht kunt analyseren, red) een heel constante clubhoofdsnelheid. Vaak scheelt het maar één tot drie mijl in clubhoofdsnelheid, maar er zit wel een groot verschil in balsnelheid. Dat komt omdat de smash factor hoger is. Deze smash factor zegt hoe goed de clubhoofdsnelheid wordt omgezet in balsnelheid, oftewel hoe goed je de bal in het midden, links/rechts en hoog/laag van het blad raakt. Ik noem de smash factor altijd de verdubbelaar. Een combinatie van goede impactfactoren die in Het Nieuwe Golfen zitten, ONE Length waarmee het makkelijker is om vaker de sweetspot te raken en natuurlijk de innovatie van nieuwe golfclubs zorgt voor betere resultaten. Veel golfers komen met een set van meer dan acht jaar oud bij de fitting. Ik zie dus meer afstand per club, minder spreiding en meer succesbeleving. Cobra heeft veel geïnnoveerd op het gebied van ONE Length waardoor de gapping (afstanden tussen de clubs) en de balvlucht goed blijft. Er zijn al genoeg variabelen op de golfbaan dus alles wat we aan variabelen kunnen weghalen helpt."

Ben jij het er mee eens dat ONE Length vooral geschikt is voor beginners, of voor alle golfers? 

"Voor beginners is het zeker een uitkomst. Als je het golfspel makkelijker kunt aanleren, je vaker de sweetspot raakt en je trainingsomvang kleiner wordt omdat je elke club traint als je met de ijzer-9 oefent, houd je meer tijd over om te spelen en heb je meer succesbeleving. Reden nummer één om te stoppen is de tijd die het kost om op een niveau te komen waarbij je meekomt met anderen op de golfbaan. Golf is moeilijker dan ze dachten, en ONE Length maakt het simpeler en leuker. Ik geloof dat als je begint met ONE Length, je daar ook de rest van je golfleven bij blijft. De winnaar van het NK ONE Length 2022 is als nieuwkomer in golf begonnen met deze methode en hij wil niet anders meer. Hij is in een jaar tijd gezakt van hcp 54 naar 25!

Reden twee om te stoppen met golf is pijn tijdens of na het golfen. Mensen met lage rugklachten hebben voordeel, want ze staan met alle wedges, ijzers en hybrides in dezelfde houding. Vaak ervaren ze bij het trainen van korte clubs en het korte spel spanning in de lage rug. Met single length golfclubs staan ze rechter op, is er minder spanning en kan je langer oefenen. Ik krijg golfers van alle niveaus voor een fitting. En ik heb nog nooit de opmerking gekregen "Ik wil minder afstand!" en "Ik ben te constant!". Het is nog niet voorgekomen dat een speler, ongeacht het niveau, geen verbetering zag in consistentie en de spreiding van hun slagen. Dat bewijst voor mij dat het iets kan zijn voor elke golfer. Iedereen is op zoek naar zijn of haar game changer. Overweeg of jouw volgende stap in spelverbetering misschien wel in het materiaal ligt. Bryson heeft elke steen omgedraaid om te kijken waar nog die ene procent verbetering in zit. Dat zouden meer golfers moeten doen. De fitting is gratis en je bent niet verplicht om clubs aan te schaffen. Als het je niks oplevert, dan ben je ook aan niks gebonden. Ik zelf ben ook overgestapt en dat bevalt heel goed."

Wat vinden wij?

Natuurlijk hebben wij ook ballen geslagen met de ONE Length clubs. Wedges slaan met de lengte van een ijzer-7 blijft wennen, maar na een paar ballen kwam er al aardig wat consistentie in de slagen. De moderne clubs zorgen voor flink wat extra afstand. Het is duidelijk dat Cobra de afgelopen jaren progressie heeft geboekt in het afstemmen van de balvlucht. Toch zagen we bij de lange clubs, bijvoorbeeld de ijzer-5, nog steeds dat het moeilijk is om voldoende hoogte en spin te creëren. Extra lengte is leuk, maar daar heb je weinig aan als de bal niet op de green blijft liggen. Dat heeft natuurlijk met de techniek te maken van de persoon die de golfclubs hanteert, en niet zozeer met de golfclubs zelf. De lange ijzers vervangen door een hybride biedt dan uitkomt.

Als je overstapt zal het hoe dan ook tijd kosten. Voorlopig blijven wij bij clubs van variabele lengte, maar ONE Length, al dan niet in combinatie met Het Nieuwe Golfen, is voor iedere golfer, en zeker voor de (beginnende) golfer die 'vastloopt', het overwegen waard. 

Luister hieronder de podcast die GOLF.NL maakte over Het Nieuwe Golfen, een concept waar single length ook onderdeel van is.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment