Equipment

Kan deze 'goedkope' driver van Decathlon zich meten met topmerken? Zo komt hij uit onze test

Wat is het verschil tussen een driver van €299 en €725? In een test vergelijken we de Inesis 900 driver van Decathlon met een van de populairste drivers van dit moment: de PING G430 MAX 10K. Ondanks het aanzienlijke prijsverschil willen we ontdekken of de betaalbare Inesis kan concurreren met de duurdere PING-driver op het gebied van afstand en andere balvluchteigenschappen. Met welke driver slaan we verder? Bekijk de video!

Bij golfmateriaal denk je waarschijnlijk niet direct aan de Decathlon, maar de grote sportretailer is ook actief in een van de grootste sporten ter wereld: golf.

"Onze productontwikkelaars, zelf enthousiaste golfers, ontwierpen deze driver voor expert spelers met een handicap lager dan 15. De driver 900 combineert power, controle en tolerantie", aldus de Decathlon over de Inesis0driver, die met een prijs van €300 een flink stuk goedkoper is dan de prijs die je betaalt voor een driver van een van de topmerken

PING vs. Decathlon

In de test in onderstaande video vergelijken we de Inesis 900 met de PING G430 MAX 10K, die een flink duurder is: €725,-. Met welke driver slaan we verder? 

Bekijk de video:

Hoe hebben we de drivers vergeleken?

Voor de test sloegen we na een korte warming-up twee keer vijf ballen met de twee drivers. Dus vijf ballen met de ene driver, vervolgens vijf ballen met de andere driver, en dat nog een keer herhaald  We hebben de data vergeleken van tien ballen met elke driver.

PING G430 Max
Loft: 10.5 graden
Lengte: 45.5 inch
Shaft: HZRDUS Smoke Red RDX 60 (6.0, Mid High)

Decathlon Inesis 900

Loft: 10 graden
Lengte: 45.5 inch
Shaft: UST Mamiya LIN-Q 6F5*

*Decathlon hanteert voor golfmateriaal verschillende maten, afhankelijk van de afstand van pols tot grond. Wij kozen voor 'Maat 2' en daarmee was de driver precies even lang (45.5 inch) als de PING-driver. Als het gaat om de shafts zijn er drie opties: lage snelheid (minder dan 85 mijl per uur), gemiddelde snelheid (85-95 mijl per uur) en hoge snelheid (95-105 mijl per uur). Wij kozen voor 'hoge snelheid' en de geleverde shaft is dan de LIN-Q 6F5 van UST Mamiya.

Data

data ping vs decathlon
data ping vs decathlon

 Conclusie

Deze test is niet waterdicht, want we hadden nog veel meer ballen kunnen slaan, maar of er dan andere resultaten waren uitgekomen is zeer de vraag. De data is duidelijk (een verschil in afstand van anderhalve meter) en laat het zien dat er heel goede drivers worden gemaakt voor een prijs die flink lager is dan een driver van de vijf grote golfmerken. 

Terwijl de PING fijner slaat, laten de getallen weinig verschil zien. Een goed voorbeeld van 'feel vs. real'. Dat het een goede vergelijking is en deze bijna identieke resultaten oplevert, komt voor een groot deel ten goede aan het feit dat de drivers qua specificaties erg op elkaar lijken, bijvoorbeeld als het gaat om de loft, de lengte en het gewicht van de shaft.

Voor 300 euro kan je een hele goede driver kopen

Hebben we de PING in onze tas vervangen voor de driver van de Decathlon? Nee, want de PING geeft nog steeds meer vertrouwen achter de bal (het clubhoofd staat minder 'dicht' en dat is fijn als je de bal nog weleens hookt...), klinkt beter, voelt beter en past net iets beter qua specificaties (gripdikte).

Samenvattend is de Inesis uitstekend in staat om bij te blijven als het gaat om balsnelheid en afstand. En dat is goed nieuws, want voor 299 euro kan je dus een hele goede driver kopen. Het is de vraag of een vergelijking met een gefitte driver hetzelfde resultaat geeft, of dat er dan een groter verschil in afstand en vooral accuratesse (dus kleinere cirkeltjes) te zien zal zijn. Misschien iets voor een volgende test...

Over Decathlon & golf

Als je van sporten, fietsen, kamperen en andere outdoor activiteiten houdt ben je vast wel eens in een van de Decathlon winkels geweest. Ze richten zich sterk op duurzaamheid, innovatie en toegankelijkheid om sporten voor iedereen betaalbaar en bereikbaar te maken. Digitale verkopen maken bijna 20% van de totale omzet uit. Het merk heeft zowel eigen productiefaciliteiten als een netwerk van externe leveranciers wereldwijd. Dit zorgt voor flexibiliteit en kostenoptimalisatie. Het Franse bedrijf, dat een omzet heeft van bijna 16 miljard euro, heeft meer dan vijftig huismerken en is in golf actief met het merk Inesis. Het vlaggenschip van het merk en een project waar veel R&D budget in is gegaan is de 900 driver.

Lees meer over
Equipment