De baan op

5 gĂȘnante momenten op de golfbaan: herken jij ze ook?

Op een golfbaan wil je je het liefst gedragen als een doorgewinterde golfer. Maar dat is niet altijd even makkelijk, zeker als je niet met de sport bent opgegroeid. Het kan tot gĂȘnante momenten leiden. Herken jij ze?

Oude golfers zullen zich niet herkennen in onderstaand geklungel op de golfbaan. Zij gingen van jongs af aan met hun ouders mee naar de golf, kregen de sport met de paplepel ingegoten, de golfbaan is hun natuurlijke habitat. Toch is het goed dat ook zij dit artikel lezen, om wat meer begrip en mededogen te krijgen voor de nieuwe golfer.

De nieuwe golfer daarentegen maakt op een later moment in zijn leven kennis met golf en vindt het geweldig. Maar komt wel onwennig in een heel nieuwe wereld terecht. Zonder enige ervaring in en om de baan. Dat je als nieuwkomer aan het klungelen bent met je swing, chip en putt is onontkoombaar en aanvaardbaar. Maar er zijn ook situaties die niet per se met je spel te maken hebben, waarin je je behoorlijk onhandig voelt. We noemen er hier vijf, recht uit de praktijk.

1. Naar verkeerde tee lopen

Je hebt er nog nooit eerder gespeeld. Mooie baan lijkt het, druk ook. Slow play is irritant dus je neemt je voor - met je eveneens onervaren flightgenoot - de snelheid erin te houden. Na hole 7 kijk je echter vertwijfeld rond. Waar moet je naartoe? Waar is in godsnaam de tee van 8? Je loopt maar een kant uit, hebt het idee dat het niet klopt maar opeens zie je opgelucht een tee. Om verspilde tijd in te halen, loop je er haastig naartoe en je maakt je meteen op voor de afslag. Tot er een nogal boze meneer aankomt die je met niet mis te verstane woorden verwijt dat je voordringt. Hmm, waarschijnlijk toch niet de goede tee.

2. Flight achter je doorlaten, of niet?

In dit soort situaties is het altijd fijn om een ervaren golfer bij je te hebben. Zo een die precies weet wat het juiste moment is om de flight achter je door te laten. Je ziet al een tijdje dat ze dichterbij komen en op een gegeven onvermijdelijk moment moeten ze wachten op de tee voordat ze kunnen afslaan. Irritant natuurlijk, maar hoe los het op? Jarenlange ervaring levert de perfecte timing op. Nog even door golfen dus.

3. Club laten liggen

Je tas staat al richting de nieuwe hole en je hebt je pitching wedge en putter uit de tas gehaald om naar je bal te lopen, die je met een best wel mooie chip op de green krijgt. Je loopt met de twee clubs door naar de green en inmiddels wijs geworden leg je de pitching wedge in de looplijn naar je tas. Je maakt een geweldige putt die zorgt voor een par. Euforisch loop je net even minder logisch terug en wanneer kom je er dan achter dat je pitching wedge nog bij hole 4 ligt? Een sprintje heen en terug naar die ene hole levert je wel wat extra calorieverbranding op.

4. Bal op de fairway niet kunnen terugvinden

Nog zo’n situatie waarin je een ervaren golfer in de flight goed kunt gebruiken. Dat je een bal die diep in de struiken belandt niet terug kunt vinden, vindt niemand gek. Maar nu weet je zeker dat-ie midden op de fairway terechtkwam, maar waar? Tip van de dag: niet ervaren golfers denken altijd dat ze verder liggen dan in werkelijkheid. Dus loop meer meters terug dan je lief is, ga daar zoeken en hopelijk voorkom je nog een gang terug naar de tee plus een strafslag.

5. Met tas clubhuis in lopen

Al piekerend over je laatste hole waar je een triple bogey moest noteren, loop je het clubhuis in. De barvrouw probeert het nog discreet door je indringend aan te kijken, maar je beantwoordt haar blik met een vraagteken. Dan zegt ze zacht: ‘het is eigenlijk niet de bedoeling je golftas mee naar binnen te nemen.’ Over onhandig gesproken….

Het is geen wet van Meden en Perzen maar er zijn maar weinig oude golfers die dit soort onhandigheden overkomt. Maar nieuwe golfer, laat je er niet door afleiden, er zijn ergere dingen.

Ben je niet zeker of je een oude of nieuwe golfer bent? Doe dan hier de test.

Heb je nog andere voorbeelden van geklungel op de golfbaan? Mail het naar redactie@golf.nl en we vullen dit artikel aan.

Lees meer over
Fun Beginnen met golf