Beeld: Koen Suyk
De baan op

Top 5: dingen die je kwijtraakt op de golfbaan

Beeld: Koen Suyk
Met goede zin naar de golfbaan en heel wat ‘lichter’ naar huis. Vijf dingen die je ‘makkelijk’ kwijtraakt tijdens je rondje.

1. Bal

Je bal. Ligt voor de hand natuurlijk, maar daar is dan ook geen speld tussen te krijgen. Geen voorwerp zo vaak verloren op de golfbaan als een golfbal. We hebben ons in wat cijfers verdiept en kwamen tot een schokkende ontdekking: dat niemand precies weet hoeveel ballen er per jaar verloren gaan.

Maar om je een idee te geven, hebben we wat representatieve onderzoeken opgeduikeld. Zo stuitten we op eentje uit 2019, waarin melding werd gemaakt van 441 miljoen golfrondjes per jaar in de Verenigde Staten het verlies van 330 miljoen ballen in 12 maanden. Geen misselijke uitkomst. Maar dat klopt dan weer niet met een ander (Deens) onderzoek waarin wordt ‘beweerd’ dat een golfer per 18-holesronde gemiddeld twee ballen kwijtraakt.

Honderdduizenden

Projecteren we die laatste bevindingen op golf in Nederland – want laten we ons niet beter of slechter voordoen dan de Denen – dan trekken we ongeveer de volgende conclusie. Volgens officiële cijfers uit de app van GOLF.NL werden er in 2022 362.000 qualifying (geregistreerde scorekaart) 18-holesrondjes gespeeld en nog eens 941.000 ronden van 9 holes (= 470.500 x 18 holes). Bij elkaar opgeteld is dat 832.500 '18-holesronden' x 2 kwijtgeraakte ballen = 1.665.000. Eén miljoen-zes-honderd-vijf-en-zestig-duizend ballen! We zijn er even stil van…

2. Headcovers

Loop maar even binnen bij de golfshop of de baanmanager. De bak met gevonden voorwerpen zit er vol mee. En alle golfers weten natuurlijk precies hoe dat komt. Op de tee gooi je even de headcover van je driver snel op de grond of leg je ‘m losjes op je tas, want je moet opschieten! Hallo, jij hebt de eer! Tja, en dan al mokkend (na een slechte afslag) of brallend (want 250 meter ver en midden op de fairway) loop je de baan in en je hebt geen oog meer voor die van je tas gevallen of achter op de teebox gesmeten headcover…

Het is je geluksdag wanneer iemand van de achteropkomende flight zo vriendelijk is om met je eigendom een sprintje te trekken en terug te brengen. Oh ja, de headcover van je putter ben je zeker ook al eens op een soortgelijke manier kwijtgeraakt?

3. Wedge/ijzer 8/9

Herkenbaar scenario. Je lig in de greensidebunker of net over de green in de (semi-rough) maar het pad naar de volgende hole buigt al tientallen meters voor de green af naar links of rechts. Dus neem je twee clubs mee op je wandeling richting het gebied rondom de green. Je voelt 'm al aankomen: na die bunkerslag of chip leg je ietwat achteloos de club in het gras en na je putt(s) loop je natuurlijk net aan de andere kant de green af.

Gemoedstoestand

Ook hier grote kans dat jouw gemoedstoestand je enigszins afleidt, waardoor je helemaal die in het gras verzonken club vergeet. Gehoord: ‘ik legde die club altijd bij de vlaggenstok, zodat ik 'm zeker niet zou vergeten, maar nu de vlaggenstok er niet altijd wordt uitgehaald, moet ik beter opletten.’

Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

4. Geheugen

Schijnt regelmatig voor te komen. ‘Hé Jos, hoeveel slagen had je?’ Even tellen… 1, toen vanuit de rough rechts 2; op de green 3 of zat er toch nog een slag tussen? ‘Parretje Jos, vier!’ Voor golfers met een heel kort geheugen zijn er gelukkig hulpmiddeltjes. Je kent ze wel, van die ‘clickers’. Maak 'm maar vast aan je tas of aan je broek/rok of bedenk iets anders. Moet je alleen niet ‘vergeten’ na elke slag te clicken…

Handteller slagen bijhouden

5. Zelfvertrouwen

Tot slot: je ego, zelfvertrouwen, noem het zoals je wilt. Alle voorgaande ‘dingen-die-je-makkelijk-kwijtraakt-op-de-golfbaan’ vallen hierbij natuurlijk in het niet. Het is een kleine ramp wanneer het jou overkomt. En dan kun je gaan zoeken op hole 5, 8 of 12, je zult het vandaag niet meer terugvinden. Maar niet getreurd: morgen is er weer een golfdag!

Lees meer over
Fun