Beleving en inspiratie

5x schaamte op de golfbaan

Nog te veel golfers hebben op de baan last van schroom. Nergens voor nodig natuurlijk, maar maak ze dat maar eens wijs. Vijf dingen waarvoor je je misschien een beetje schaamt.

1. Putten uit de bunker

Fairwaybunker geraakt? Dat is botte pech. Want bunkerslagen zijn nou niet bepaald jouw ding. Ja, je moet het zand raken en niet de bal of wel de bal om lengte te maken, maar je mag dan niet even lekker een oefenswing in het zand maken. Je putter pakken misschien? Het is met een lage bunkerrand de makkelijkste weg naar de uitgang, maar je ziet je medespelers al met hun hoofd staan schudden...

2. Opleggen

Watervrees. Je moet ze kost geven, de golfers die het Spaans benauwd krijgen als ze 70 meter verderop een greppel of plasje zien. Daar overheen slaan? We weten allemaal waartoe dat leidt. Bij twijfel is die missie gedoemd te mislukken. Je gaat nat en je bal ook. Dan maar even met je P’tje opleggen. En met een extra slag naar de green. Lafaard, hoor je het stemmetje in je hoofd al schreeuwen. En de blikken die je krijgt toegeworpen worden straks vast gevolgd door hoongelach. Dan maar ervoor gaan.

3. Met een ijzer van de tee op een par-5

Hallo, die driver zit natuurlijk niet voor niets in je tas. Bovendien heb je net nog je medespelers horen brallen over hoe ver ze slaan met het nieuwste model. Daar wil je natuurlijk niet voor onder doen. En af en toe sla jij ze toch ook wel recht, dus waarom zou dat deze keer niet het geval zijn? Hoppa, gewoon die knuppel uit de tas pakken en rechtuit slaan. Ai, we zeiden rechtuit slaan, niet ‘hooken’.

4. Dure rangefinder

Tuurlijk, jij hebt de allernieuwste versie van de hulplijn mee de baan ingenomen. Met jouw handicap? Zou je niet eerst de ballen recht leren slaan, zodat je ook echt iets hebt aan zo’n fancy apparaat? Terwijl je medespeler moet turen naar de vlag en op goed gevoel en ervaring inschat welke afstand hij of zij moet overbruggen, lees jij met één oog op de centimeter nauwkeurig de afstand en je weet precies hoe hard de wind uit welke hoek waait. Wat, je laat ‘m wel in de tas zitten?

5. Op de green

Hèhè, ligt je bal eindelijk op de green? Neem je nog de moeite om die putt uitgebreid te lezen? De flight achter je staat al ongeduldig op de fairway te wachten. Dus waar wacht jij nog op? Ook al weet je: haastige spoed is zelden goed, raffel je de hole toch maar af. Tegen beter weten in.

Moraal

De moraal van dit verhaal? Je golft natuurlijk niet voor een ander, maar voor jezelf. Trek je dus niks aan van wat de wereld om je heen denkt. Het zou niets moeten uitmaken wat een flightgenoot van jouw keuze vindt. Sterker nog: met keuzes die fijn voelen en die bij je passen, golf je met meer plezier. En geloof ons: meer plezier leidt ook tot beter golf. Is het niet vandaag, dan zeker morgen!