Bestemmingen

Leven als golfgod in Frankrijk

Wat een baron in Frankrijk ooit voor zichzelf hield, opent zich langzaam als ontluikende bloem in een open veld. Kort op de oevers van de Loire gunt Les Bordes het golfgenot in het bos van Sologne straks ook beetje bij beetje aan de vrije golfer.

Iets ten zuidwesten van Orleans gelegen, op 150 kilometer van Parijs, is Les Bordes goed aan te rijden vanuit Nederland (Utrecht - Les Bordes 614 kilometer). Vandaag de dag evenwel een autorit richting de Méditerranée volbrengen zonder wegonderbrekingen, files en dus pozen langzaam rijden, is een utopie. Maar met de gedachte dat je golfvakantie al begint zodra je thuis de deur achter je dicht trekt, is die mogelijke bron van ergernis ook rap geëlimineerd. Kwestie van mindset.

Pont de Beaugency

Aanrader

Natuurlijk zijn er ook andere manieren van transport om op de plaats van bestemming te komen, maar in alle eerlijkheid voor deze plek minder voor de hand liggend. Mocht je het ongenoegen over een lange autorit nog niet vroegtijdig van je hebben afgeschud, bij het oversteken van de Loire via de Pont de Beaugency (lunchen bij L’idee is een aanrader) en nog slechts een paar kilometer verwijderd van Les Bordes, is dat ‘kilometers asfalthappen’ op slag vergeten.

Over niet al te lange tijd wordt op Les Bordes ook de golftoerist het hof gemaakt

Adoreren

Frankrijk is het land dat wij adoreren vanwege de wijnen, de kaasjes, de haute cuisine in het algemeen en de diversiteit in natuur. We liggen er aan het strand, gaan er skiën, trekken stroomafwaarts langs de rivieren die we op de lagere school uit ons hoofd leerden, houden de populariteit van chateau-campings in stand en ontdekken de gîtes als logeerplek. Oh ja, en dan is er nog Parijs. Voor de liefde, de kunst en Disneyland.
Maar golf? Mwah, mondjesmaat.
België is tenslotte dichterbij en Spanje en Portugal zijn zonbestendiger. Frankrijk valt uit het oogpunt van de golfers een beetje tussen wal en schip.

Ryder Cup

Onbekend maakt onbemind. In 2011 was het de Fransen nog behoorlijk menens wat golf betreft toen een gooi werd gedaan naar het organiseren van de Ryder Cup in 2018, waar ook Nederland (The Dutch) zich voor kandidaat had gesteld.
Frankrijk was toen met zo’n 600 banen al niet heel karig bedeeld, maar veel van die banen waren redelijk ‘exclusief’. Mede dankzij de belofte dat Frankrijk bij het toewijzen van de Ryder Cup in no-time 100 openbare golfbanen zou aanleggen om de sport toegankelijker te maken, werd de tweejaarlijkse clash tussen Europa en de Verenigde Staten binnen gehengeld (zie onderin het verhaal).
Les Bordes heeft nog steeds de naam een van de meest private en exclusieve golfclubs van Europa te zijn. Dat stempel is niet onlogisch, getuige de nog maar jonge geschiedenis van de club en baan. Maar hoewel de recente ontwikkelingen weinig van doen hebben met de Ryder Cup-belofte, wordt deze plek toegankelijker dan ooit.

Baron Bich

Zo’n 35 jaar geleden kwam baron Marcel Bich op het idee om op zijn jachtgebied van 1400 hectare groot een golfbaan aan te leggen.
Bich doet wellicht bij weinigen in Nederland een belletje rinkelen, maar het lampje gaat ongetwijfeld wel branden bij het lezen van de naam zonder h: Bic.
Juist, de baron was de (mede)oprichter van het bedrijf dat groot werd met het maken van balpoints en scheermesjes.
De in Italië geboren Fransman liet de Amerikaanse architect Robbert von Hagge overkomen en hem tussen de eeuwenoude eiken op zijn landgoed een meesterwerk bouwen, opgebouwd uit deinende fairways, glooiende greens en glinsterende waterpartijen. Bich droomde van een eigen Augusta National in zijn achtertuin, maar die lat lag een beetje te hoog.
In het caddieboekje wordt in de beschrijving van de Old Course de ‘makkelijke’ parallel met wijn getrokken, tenslotte zijn we ‘arrivé’ in een van Frankrijks vele wijndepartementen. ‘Men zegt dat een golfbaan net als wijn is. Dat maakt de Old Course van Les Bordes tot een zeldzame oogst.’

Golftoerist

Bich hield zijn golfbaan behoorlijk voor zichzelf, familie en wat vrienden en pochten er af en toe mee door 'm open te stellen voor een amateur of professioneel golftoernooi. Toen de baron in 1994 overleed, zaten de erfgenamen er beetje mee in hun maag. Zij waren niet zo gek van golf als de pater familias. Buitenlandse investeerders schoten te hulp en vanaf dat moment ondergaat Les Bordes beetje bij beetje een gedaanteverwisseling.

Nog altijd is er een exclusieve club met iets meer dan 100 (internationale) leden, die – en dat zal niemand verrassen – een fors bedrag neertellen voor het lidmaatschap, maar over niet al te lange tijd wordt ook de golftoerist het hof gemaakt. Met de opening van het Six Sense Hotel in het fraaie chateau op het landgoed - eerder gepland maar vertraagd tot eind 2023 - zet Les Bordes ook de deuren open voor niet-members.

Chateau Bel Air op Les Bordes

Komeet

In 2021 werd de New Course geopend, nog eens 18 holes maar in een meer heideachtig parklandschap, van de hand van Gil Hanse. Die baan schoot in no-time in de diverse ranglijstjes van banen als een komeet omhoog. Ondertussen heeft ook de Old Course de afgelopen jaren een grote onderhoudsbeurt gehad, waarbij tegelijkertijd wat verzwarende elementen werden weggenomen. De baan is lang en was daarom al moeilijk genoeg. Bomen in de speellijn en bestraffende glooiingen maakten het nog een stukje erger en zeker niet voor iedereen even leuk.

Diversiteit

Hanse, die op veel mooie plekken prachtige banen renoveerde en eigen ontwerpen aanlegde in onder meer Amerika, Brazilië (Olympic Course Rio) en Schotland, ziet zelf de diversiteit in de twee golfbanen als een van de grootste unique selling points. “Op de ene baan word je wat harder gestraft dan op de andere, maar met twee duidelijk verschillende golfbanen uit twee verschillende tijdperken en toch van een gelijkwaardige kwaliteit, is Les Bordes voor mij een van de mooiste golfbestemmingen ter wereld.”

Tussendoortje

Met twee absoluut van elkaar verschillende banen heeft Les Bordes straks zeker een streepje voor. En dan hebben we Wild Piglet nog buiten beschouwing gelaten. De charmante 9 holes par-3-baan valt natuurlijk een beetje in het niet bij zijn grote broers, maar is echt meer dan een leuk tussendoortje. Ook deze kleine baan krijgt overal ter wereld al de nodige lof toegezwaaid.

De kleine baan Wild Piglet Les Bordes

Sfeer

Intussen wordt er ook buiten de fairways letterlijk en figuurlijk aan de weg getimmerd. De gebouwen op het landgoed worden een voor een onder handen genomen. Het clubhuis is prachtig gerenoveerd, stijlvol en met inachtneming van de lokale kenmerken en sfeer. De prachtige koperen kroonluchters en de stenen open haard matchen helemaal met het luxe marmer, de walnoothoutaccenten en de originele kalkstenen vloer.

Cottages voor golfers

Cottages

Golfers die nu al het genoegen hebben om er te mogen spelen (en ja, voor veel geld kun je je ook aanmelden voor een internationaal lidmaatschap) is een verblijf in een van de cottages, waarvan een groot deel grenst aan de green van hole 18 op de Old Course een optie. Je moet wel met je ogen dicht rondlopen om niet in de ochtend of bij het vallen van de avond een ontmoeting met de herten mis te lopen. Met een beetje geluk melden ze zich heel dicht bij je tafeltje op het terras. De hertenkop is niet bij toeval het logo van de club en baan.

Les Bordes is klaar voor een iconische status

Elders op het landgoed worden nog woningen gebouwd, is een zwemmeer met een hagelwit strand aangelegd, kun je paardrijden of naar de kinderboerderij.

Zwem meer Les Bordes Frankrijk

Tekentafel

Plannen voor een tennisclub en een kartbaan zijn ook al verder dan de tekentafel gevorderd, een amfitheater als epicentrum van een dorpsplein met winkeltjes, restaurant en een boerenmarkt. Het houdt voorlopig nog niet op in Les Bordes, waar ook vol verwachting wordt uitgekeken naar dus verbouwing van het 19de-eeuwse 'Chateau Bel Air' tot een luxe hotel en wellness met 88 kamers. Het wordt geen tweede Augusta National en ook de Ryder Cup zal hier niet snel worden gehouden, maar Les Bordes maakt zich wel in rap tempo klaar voor een iconische status in de golfwereld.

Website Les Bordes

Golf in Frankrijk

In 2021 stonden in Frankrijk 436.846 golfers geregistreerd, waarvan 27% vrouwen. Ongeveer 60% van alle golfers in Frankrijk is lid van een club. Nog nooit eerder telde Frankrijk zoveel golfers. Naast het aantal geregistreerde golfers spelen ongeveer 200.000 Fransen ook af en toe een rondje golf.

Golfbanen

Frankrijk telt ruim 600 volwaardige golfbanen. Daarnaast heeft de Franse golffederatie de aanleg van inmiddels 90 pitch & putt-banen geïnitieerd. Dat was onderdeel van het bid voor de Ryder Cup in 2018. Het doel is om 100 ‘stadsbaantjes’ te realiseren, die dicht bij stedelijke gebieden liggen, makkelijk met openbaar vervoer zijn te bereiken en laagdrempelig zijn voor schoolgaande kinderen en mensen die nog niet bekend zijn met de sport. Volgens de Franse federatie zijn nog eens 100 banen in voorbereiding. In de regio Orléans liggen nog een zestal golfbanen die meer toegankelijk zijn dan Les Bordes.

Jean van de Velde Carnoustie 1999

Franse spelers

Frankrijk heeft een groot aantal spelers op de diverse professionele tours, maar niet één is er de laatste decennia echt uitgesprongen. De enige Fransman die ooit een major won, was Arnaud George Watson Massy in 1907 (Brits Open).

De Franse golfer die het meeste bekendheid kreeg, is misschien wel Jean van der Velde, die in 1999 de winst in het Brits Open Open op Carnoustie door zijn vingers liet glippen. Hij had aan een dubbel bogey (6) op de laatste hole genoeg om te winnen, maar na een slechte drive, een beroerde tweede slag die in de dikke rough eindigde en een derde schot dat in de Barry Burn belandde, begon de ellende. Hij maakte uiteindelijk een zeven, waardoor hij nog wel een play-off mocht spelen. Maar daarin ging hij kopje onder tegen Paul Lawrie.

Lees meer over
Reizen