Beeld: Golfclub de Pan door Theo den Tex
De baan op

Tips om wintergolf nóg leuker te maken

Beeld: Golfclub de Pan door Theo den Tex
Te koud, te drassig, tijdelijke greens en meer van zulke excuses zijn te bedenken om niet te gaan golfen in de winter. Maar toch, de sport heeft zoveel in zich dat het 365 dagen per jaar leuk kan zijn. Moet je kiezen tussen 'wandelen in het bos' of 'golfen met tijdelijke greens', dan heb je vast wat aan deze tips plus video waarin professional Steff Beerenfenger je een perfect rondje wintergolf laat zien.

Foto boven: Wintergolf op Golfbaan De Pan gemaakt door Theo den Tex

Golf jij of golf ik?

Hoewel er steeds meer mensen golfen in de winter, is niet iedereen er even enthousiast over. In de winter krijgen de greens vaak ‘rust’ om er in het voorjaar weer als een strak biljartlaken bij te kunnen liggen. De vlag staat op een tijdelijke green in een cup van circa dertig centimeter doorsnede. “Het heeft niks meer met golf te maken, het is als bowlen zonder pins, racen zonder finish, tennissen zonder net… De essentie van het spelletje is weg”, vinden onze volgers op social media.

Wat kunnen we verzinnen om met een positievere bril naar tijdelijke greens te kijken en alsnog goed beslagen ten ijs te komen in het voorjaar?

1. Why so serious?

“Wat is jouw handicap?” “Heb je in de buffer gespeeld vandaag?” In het geval van tijdelijke greens kun je die vragen onbeantwoord laten, want ze doen er even niet toe, de baan is toch niet qualifying. (Er mag maximaal één tijdelijke green in 9 holes zijn om het qualifying te laten zijn). Ook wel eens lekker, toch? Kies eens voor matchplay tegen je medespeler of in plaats van ‘best ball’ speel je ‘worst ball’. Zo zijn er wel meer geinige spelvormen mogelijk (let wel op het aantal spelers in verband met de coronamaatregelen).

2. Aandacht voor je preshotroutine

Als je niet op het aantal slagen en je handicap hoeft te letten, kun je de wintermaanden gebruiken om aandacht te besteden aan andere zeer belangrijke elementen van het golfspel. Ga terug naar de basis; je tas klaarmaken, een goede warming-up, gericht en gefocust inslaan op de drivingrange, chippen en putten, visualiseren, oplijnen, oefenswing of welke routine je jezelf wilt aanleren. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

3. Laat je verrassen

Ja, de cups hebben soms een doorsnede van circa dertig centimeter en dat voelt ten opzichte van een normale cup - waar het aankomt op precisie - soms als anderhalve meter. Een chip rolt er ineens in en een ferme tik met je putter vanaf acht meter kan er zomaar in stuiteren. Heb je normaal gesproken last van een te korte eerste putt? Op lang gras moet je harder slaan dus wellicht pluk je daar de vruchten van met overtuigender putts op gewone greens. Oud-hockeyers die nog op natuurgras hebben gespeeld zullen het principe misschien herkennen, hard slaan op hoog gras resulteerde in strakke slagen op het kunstgras. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

4. Boswandeling of boswandeling met clubs?

Je kunt naar het bos gaan voor een wandeling, maar als je verslaafd bent aan golfen kies je er natuurlijk voor om lekker te gaan spelen. Zeker nu, met de vele wandelaars vanwege de coronamaatregelen, heb je op de golfbaan de ruimte.

5. Bijkomende voordelen van golfen in de winter

  • Veel golfbanen hanteren lagere greenfeetarieven als er tijdelijke greens zijn.
  • Mocht tijd een factor zijn die je weleens tegenhoudt, de tijdelijke greens en tijdelijke afslagplaatsen liggen dichter bij elkaar, een ronde neemt dus minder tijd in beslag.
  • Wintergolf levert prachtige plaatjes op. Neem je camera mee en leg de schoonheid van bevroren blaadjes en rijp in de rough vast. De foto’s mag je uiteraard met ons delen!
  • Het is een goed excuus om nieuwe wintergolfkleding te shoppen!
Lees meer over
Banen Golftips