Beeld: Hayo Bensdorp
Interview

Puttingcoach Hayo Bensdorp: 'Putten altijd als belangrijkste onderdeel gezien'

Beeld: Hayo Bensdorp
Putten is in principe een kleine en simpele beweging. Toch is het allerminst het makkelijkste onderdeel van golf. Hayo Bensdorp heeft zich in 2011 gespecialiseerd en gaat sindsdien door het leven als puttingcoach. GOLF.NL sprak met hem op Monte Rei in Portugal tijdens een trainingskamp van de NGF-selectie.

"Ik heb putten altijd als belangrijkste onderdeel gezien van het golfspel." Dat is de reden dat Bensdorp ervoor koos om te stoppen als Nationaal Coach bij de NGF. Onder begeleiding van Paul Hurrion heeft hij zich helemaal toegelegd op het putten, het enige onderdeel in golf dat altijd met dezelfde club wordt gedaan.

Het was pittig, maar ook liefde op het eerste gezicht

"In Birmingham heb ik bij Paul Hurrion een test van acht uur moeten ondergaan. Het was pittig, maar ook liefde op het eerste gezicht. Daarna moest ik alles gaan begrijpen van de technische zaken, het IT-gedeelte, maar ook het biomechanica gedeelte. Dat zorgde voor veel huiswerk, want ik moest het verhaal van Paul tot in de puntjes leren kennen. Daarna kon ik stage gaan lopen en zien hoe het in de praktijk ging."

The Academy in Nunspeet
Beeld: Hayo Bensdorp

The Academy in Nunspeet

Bensdorp volbracht het intensieve trainingstraject en kon aan de slag als puttingcoach. Paul Hurrion was destijds coach van Robert-Jan Derksen. Zij waren samen bezig met een puttingacademy in Nederland en toen zijn ze bij mij uitgekomen. In november 2011 zijn zij The Academy begonnen op Het Rijk van Nunspeet. In de beginjaren was het vooral bedoeld om het putten van spelers uit NGF-selecties te verbeteren. Inmiddels is iedereen met de juiste instelling en een handicap van ongeveer 24 of lager welkom om les te nemen bij Bensdorp in The Academy in Nunspeet (foto).

Ik denk dat veel spelers vier tot zes slagen kunnen winnen als ze het putten beter gaan begrijpen

Bij The Academy heeft Hayo ondersteuning van het Quintic System. Met behulp van unieke video- en analyse-apparatuur leren spelers hun eigen puttingstroke beter begrijpen. "We gebruiken camera’s, de ballrolcomputer en een overhead tracker om zo gedetailleerd mogelijk te kijken naar je puttingstroke. Het komt erop neer dat we werken met zeventig parameters. Het putten wordt daardoor meetbaar, constanter en de speler weet precies waar hij of zij aan moet werken. Ik denk dat veel spelers vier tot zes slagen kunnen winnen als ze het putten beter gaan begrijpen."

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Samenwerking met topspelers

Vanwege zijn expertise werkt Bensdorp met veel topspelers samen, zoals Daan Huizing, Koen Kouwenaar en Lauren Holmey. "In het topgolf werkt het niet als een stoplicht. Daan is bijvoorbeeld een goede putter, maar ook echt een heel harde werker. Bij toernooien ben ik er soms bij om te checken of alles volgens plan verloopt. En vier ogen zien simpelweg meer dan twee ogen. Maar het is niet zo dat spelers zich anders voorbereiden als ik er bij ben."

In januari en februari was hij meerdere dagen aanwezig bij trainingskampen van NGF-selecties op Monte Rei in Portugal. De omstandigheden zijn daar ideaal. "In de ochtend trainen we anderhalf uur per groepje van twee of drie spelers op de oefengreen. En na de lunch ga ik mee de baan in om te kijken of ze de trainingen in de praktijk kunnen brengen. Vaak lukt dat, maar soms doen ze opeens heel andere dingen."

Lees meer over
NGF