Beeld: Edwin Vermaas
De baan op

Vijf gouden golfmomenten

Beeld: Edwin Vermaas
Wil je weten waar ex-topschaatster Marianne Timmer blij van wordt op de golfbaan? Hier deelt ze haar 5 favoriete momenten!

Marianne Timmer schreef geschiedenis door als eerste Nederlandse schaatser goud te winnen op twee Olympische Winterspelen. In Nagano 1998 won ze de 1.000 en 1.500 meter, in Turijn acht jaar later de 1.000. Ze weet wat gouden momenten zijn. Die heeft ze met golf ook. Het is de sport die ze na haar schaatscarrière heeft opgepakt en waar ze ontzettend veel plezier aan beleeft. We vroegen Marianne naar haar vijf gouden golfmomenten.

1. Hole in one

“Het is te mooi om waar te zijn, en toch is het gebeurd. Ik speelde net golf; ik had ongeveer één bal goed geslagen in mijn leven. Toen kwam dus die hole, 130 meter ver weg. Ik raakte ‘m goed, dat wel. Hij vloog over het water en toen zagen we ‘m niet meer. We hoorden allemaal mensen juichen en roepen. ‘Hee, ho, hij zit erin!’ Die golfers waren daar bij mijn green een bal aan het zoeken en hadden de mijne in de hole zien rollen. Ongelooflijk. De baan waar ik die hole heb geslagen, bij Dorhout Mees bestaat niet meer, maar die hole in one staat in de boeken. Na afloop op het terras moest ik iedereen natuurlijk trakteren. Proost!”

2. The spy who loved me

“Met golf kom je overal en elke baan heeft zijn charme. De Pevero Golf Club op Sardinië vormt daarop geen uitzondering. Wat een mooie baan, zeg. Je kijkt uit op prachtige baaitjes en het blauw van de Middellandse Zee. En James Bond is er geweest. Hij herinnert je eraan met een tekstje op een plaquette: ‘This viewpoint is dedicated to me. My name is Bond, James Bond. I have been here in the summer of ’76 for The spy who loved me.’ Bij welke hole het precies was, weet ik niet meer, maar het uitzicht was er inderdaad schitterend. Daar hebben we een fotomomentje van gemaakt. Klik! In the pocket!”

Van zulke momenten kan ik echt genieten

3. Een vos in Saint-Tropez

“Over het algemeen ben ik een snelle speler. Het is staan en slaan. Je hebt ook mensen die eerst duizend oefenslagen maken om vervolgens de bal in het bos te slaan. Dat hoeft voor mij niet. Kom op, denk ik dan. Een beetje vaart maken. Op de Golf Club Saint-Tropez ging dat prima. Het was er rustig en we hoefden op niemand te wachten. Het is een besloten club. Een vriend en zijn vrouw hadden me uitgenodigd. Dan zeg je geen nee. Het voelt bijzonder als je er eigenlijk niet mag spelen, en dat het tóch mag. Ook weer een schitterende baan, supermooi gelegen en met prachtige natuur. En op gegeven moment, ik wilde net slaan, schoot er een vosje over de baan. Dat is toch gaaf!”

4. Ierse biertjes

“Wat ik mooi vind aan golf, is het sociale. Je ontmoet mensen en maakt contact. Dan komen de gesprekken vanzelf. Ik heb ooit tijdens een masters een voorronde mogen meelopen. Daar heb ik Brendan McGovern ontmoet, een professionele golfspeler. Hij nodigde ons uit om naar Ierland te komen voor een rondje golf op Portmarnock Golf Club. Een baan anders dan andere banen, met heel diepe bunkers. Het leken wel kraters. Een dag later speelden we op zijn home course, Headfort Golfclub. Na afloop hebben we in het clubhuis gezellig geborreld en Ierse biertjes gedronken. Van zulke momenten kan ik echt genieten.”

Portmarnock is een baan anders dan andere banen, met heel diepe bunkers. Het leken wel kraters.

 

Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

5. Waar is mijn bal?

“In de zomer speel ik gauw twee of drie keer in de week golf. Mijn thuisbaan is The International in Amsterdam. Dat is een schitterende baan, goed onderhouden en heel divers, wat het moeilijk maakt. En ze hebben een gezellig clubhuis. Dat komt goed uit. Ik hou wel van de 19e hole. Op een keer was ik aan het spelen met Karin de Rooy, de vriendin van Ruud Gullit. Bij hole 8 was ik mijn bal kwijt. We hebben zeker vijf minuten lopen zoeken. Op een gegeven moment ben je er klaar mee. Ik zei ‘laat maar zitten, ik zet wel een streep. Dan kunnen we verder’. Dus Karin maakt de hole af, slaat de bal erin en hé … de mijne lag er ook. Had ik gewoon een birdie geslagen.”

Collage wintergoud winteractie golf

Wintergolf, laat je inspireren en maak kans op mooie prijzen.
Ga naar golf.nl/wintergoud!

Lees meer over
Interviews