In vogelvlucht

Golfbaan de Texelse: hoor de zee, ervaar het ultieme eilandgevoel

Je staat midden in de natuur, hoort de golven ruisen, de vogels zingen en het helmgras ritselen. Ervaar ultiem eilandgevoel op Golfbaan de Texelse, waar ze op alle fronten oog hebben voor duurzaamheid.

Golfbaan de Texelse is een 18-holes par 72 golfbaan die midden in de duinen ligt. Het ruige karakter van de duinbaan gecombineerd met strakke greens, waterpartijen en goed onderhouden fairways maken het een genot om de baan in te gaan. Afhankelijk van waar je in de baan staat, kun je het geruis van de zee horen waarmee het ultieme eilandgevoel compleet wordt.

De Texelse, opgericht in 1994, is bij uitstek een baan waar je kunt genieten van de natuur. De holes grenzen aan het Nationaal park ‘Duinen van Texel’ waardoor het gebied een waar vogelparadijs is met meer dan 70 verschillende soorten zoals, afhankelijk van het seizoen, trekvogels, overwinteraars, broeders en zomergasten. Ook tref je unieke plantensoorten.

Waterbuffers

Om de flora en fauna te bevorderen wordt ten westen van de golfbaan gewerkt aan de inrichting van natuurgebied Hanenplas. Duinvalleien worden hersteld en vochtige graslanden uitgebreid. Er zijn bosjes verwijderd om weidevogels meer kans te geven om te broeden en de watergangen krijgen natuurvriendelijke oevers.

Het is in principe één groot natuurgebied

Duurzame bijdrage

In het voorjaar van 2022 is er een tweede waterbuffer gebouwd van 5500 m2, goed voor de opvang van ruim 12.500 m3 water. De tweede waterbuffer wordt voorzien van 1600 zonnepanelen waarmee 650.000 kW opgewekt kan worden. Er loopt een smartgridkabel van ruim een kilometer naar het centrum van het nabijgelegen vakantiepark. De helft van het verbruik op het park wordt opgewekt door de 4000 zonnepalen op de golfbaan. De Texelse levert samen met de gemeente een enorme bijdrage aan de plaatselijke duurzaamheidsdoelstellingen.

Hans Witte

Hoofdgreenkeeper - “De baan sluit naadloos aan op de natuur”

Als je van bovenaf naar de baan zou kijken, wordt het nog duidelijker dat de baan naadloos aansluit op de natuur.

Hans Witte, de hoofdgreenkeeper, vertelt hoe hij zo nu en dan vanaf het hoogste punt op hole 14 kijkt naar het gebied waar hij en zijn team mogen werken. Een uitzicht waar je alleen maar van kan genieten. “Als je van bovenaf naar de baan zou kijken, wordt het nog duidelijker dat de baan naadloos aansluit op de natuur. Het is in principe één groot natuurgebied. De integratie van golfbaan en natuurgebied is perfect.” 

Hans Witte wijst op het belang van de waterbuffers. “Ze zijn cruciaal omdat we daarmee in natte periodes water kunnen opslaan dat tijdens droge periodes de meest essentiële onderdelen van de baan in leven kan houden. Iets wat steeds belangrijker wordt met het veranderende klimaat.” 

Baanoverzicht

Ien mooitje

Kortom, wie de rietzanger of de kleine karekiet wil zien, de breedbladige orchis van dichtbij wil bewonderen of geïnteresseerd is in de integratie van techniek en natuur, is bij De Texelse aan het juiste adres. Golfers worden hier één met de ambiance van deze prachtige duinbaan en het geruis van de zee draagt bij aan het onbezonnen eilandgevoel. Men zou op Texel over De Texelse zeggen: dat is ien mooitje!