In vogelvlucht

Golfbaan het Woold: 'Natuurgebied met golfbaan, niet andersom'

Op steenworp afstand van het National Park de Groote Peel ligt de meest gastvrije baan van Nederland. Een GEO gecertificeerde baan waar het overduidelijk is dat het een golfbaan in een natuurgebied is en niet andersom. Landgoed het Woold is sinds 2000 verrijkt met deze golfbaan. Ruim 75 hectare aan banen, inclusief een championship course met A-status, gelegen op pure zandgronden. Een ware voldoening voor iedere golfer.

Van de naaldbomen tot de loofbomen en van de vaatplanten tot aan de kruidachtige planten, de visie van Het Woold dat golfbanen naadloos moeten passen in het plaatselijke landschap komt overduidelijk naar voren in zowel gevoel als zicht. De GEO-certificering, de grote hoeveelheden flora en fauna en het behoud van het oorspronkelijke landschap is onder andere mogelijk door de aanwezigheid van een natuurwerkgroep. Een combinatie van 14 enthousiaste natuurkenners, deels van natuurwerkgroep IVN en deels van de golfclub, die jaarlijks de cruciale onderdelen van de flora en fauna inventariseren en vastleggen in een rapport. Bij Het Woold geldt, meten is weten en op deze manier kan men de doelstellingen nauwkeurig in de gaten houden en daar waar nodig aanpassen aan de ontwikkelingen.

De visie van Het Woold dat golfbanen naadloos moeten passen in het plaatselijke landschap komt overduidelijk naar voren in zowel gevoel als zicht

 

Baanoverzicht

het woold baanoverzicht

In eigen beheer

De nestkasten voor vogels en vleermuizen, de ijsvogelwanden, het insectenhotel en de bijenkorven vormen slechts een klein maar belangrijk onderdeel van alle initiatieven om de flora en fauna te behouden en te laten groeien. Allemaal in eigen beheer. Iets wat ook de mensen van GEO niet is ontgaan. Paul van Kan, GEO accredited independent verifier, vertelt als volgt. “Fantastisch dat de aanleg in eigen beheer is gedaan. Er zijn nog meer plannen en die gaan verder dan het belang van de vereniging. Die vereniging is daarbij sterk naar buiten gericht en doet veel voor de samenleving: wandelroutes op en rond de golfbaan, restaurant en ruimtes voor iedereen open, een openbaar gedenkbos, rondleidingen en een prachtige website waarop alles over de rijke natuur te vinden is én actueel wordt gehouden.

het woold
Fantastisch dat de aanleg in eigen beheer is gedaan. Er zijn nog meer plannen en die gaan verder dan het belang van de vereniging

Het landschap rondom de golfbaan zal de komende 10 jaar verder op de schop gaan, waarbij volop ruimte ontstaat voor nieuwe, toekomstbestendige ontwikkelingen. Het Woold stelt zich hierbij proactief op. Je kunt stellen dat de aanleg van de golfbaan als een katalysator voor de streek werkt. Nieuwe ontwikkelingen versterken elkaar.

Henk Loomans

Hoofdgreenkeeper Het Woold