In vogelvlucht

Drentsche Golfclub De Gelpenberg: schapen en varkens helpen mee met het onderhoud

Grote heide, jeneverbessen en zandverstuivingen kenmerken de Drentsche Golfclub De Gelpenberg. Het geheel vormt een prachtige, natuurlijke omgeving waarvan alle soorten golfers mogen genieten.

Goed duurzaam onderhoud van een golfbaan is een voortdurend proces, dat een plan van aanpak vereist voor de lange termijn. Zo’n plan is precies wat de route naar het GEO-certificaat De Gelpenberg heeft opgeleverd. Clubmanager Ellen Kroes: “Onze boomkruinen waren zo groot geworden dat we Ronald Buiting (adviesbureau voor natuur en landschap) hebben laten komen om te blessen. In de laatste twee jaar zijn er zevenhonderd bomen gekapt. Eind van dit jaar pakken we het laatste stuk aan van de baan en er gaan waarschijnlijk weer driehonderd bomen uit. De jaren daarop is het een kwestie van bijhouden. Dit alles voor meer licht en lucht zodat we pesticidevrij beheer kunnen uitvoeren.”

Geïntegreerd

Sinds 2017 is De Gelpenberg in het bezit van het internationaal gerenommeerde GEO Certificaat. Het behalen hiervan was een geleidelijk proces waarbij met de tijd het belangrijkste is behaald: bewustwording onder alle stakeholders en een langetermijnaanpak. Nu is aandacht voor en controle op watergebruik, het gebruik van meststoffen en het verbod op chemische gewasbeschermingsmiddelen volledig geïntegreerd in het onderhoud.

Ellen Kroes: “Naast de boomkap zijn we ieder jaar druk met de heide. In 2018 en 2019 heeft door de hitte onze heide een enorme klap gehad. We zijn steeds met verjonging bezig en dat zal altijd zo blijven.”

Bijzondere mossoorten

De door eiken gedomineerde baan kent vele boomsoorten. Van beuk tot berk en van linde tot els, golfers worden op veel holes omgeven door alles wat De Gelpenberg te bieden heeft. Bijzondere mossoorten, te vinden in de oude hei bij hole 9 en 10, geven extra uniciteit aan de baan.

Beeld: KLCK & Approach

Baanmanager Ellen Kroes

“Prachtige baan in een mooie natuurlijke omgeving. Puur genieten.”

170 schapen

Wie los van de flora geïnteresseerd is in fauna, kan zijn geluk niet op met 17 verschillende diersoorten en ruim 60 verschillende soorten vogels. Twee dierensoorten helpen een handje mee in het onderhoud: de schaapskudde houdt de rough kort en varkens bestrijden de Japanse duizendknoop. Een werkelijk indrukwekkend beeld als de schaapskudde bestaande uit 170 schapen zich op het terrein begeeft. Komt dat zien, komt dat zien!

De Gelpenberg is een baan met grote diversiteit; voor iedere handicap is er een andere uitdaging

Grote diversiteit

De Gelpenberg is een baan met grote diversiteit; voor iedere handicap is er een andere uitdaging. Wie wil en kan genieten van oude natuurgebieden, zandverstuivingen en natuurlijk onderhoud is meer dan welkom in natuurgebied De Gelpenberg. Ellen Kroes weet dat je zeker vroeg in de ochtend oog in oog komt te staan met een “prachtige baan in een mooie natuurlijke omgeving. Puur genieten.”

Tip: Vanaf de green van hole 9 heb je geweldig uitzicht over het heideveld!